Au avut un succes enorm "mustățile bunicului" la noi în familie, cu un gust foarte echilibrat, textură fragedă, frumoase, iar copiii au fost încântați și de numele lor. Ca origine, aceste fursecuri de casă sunt din Croația, cu o mare popularitate și vă garantez că pe bună dreptate.
Dulceață sau gem puteți folosi oricare vă place, eu acum am pus de coacăze pentru un contrast mai bun. Modul cum arată în secțiune este de mare efect pe orice masă festivă, și nu numai. La noi părerile s-au împărțit, dacă să numim "mustățile bunicului" fursecuri sau prăjituri de casă, pentru că ar fi ceva intermediar. Dar oricum le spuneți sunt delicioase și foarte arătoase.
În 2 boluri mari separați albușurile de gălbenușuri.
În primul bol cu gălbenușuri vom prepara aluatul, deci adăugați aici 60 g de zahăr, 1 linguriță esență de vanilie, un sfert de linguriță de sare și amestecați bine cu un tel.
Puneți 100 g de unt moale, 60 g de iaurt, iarăși amestecați.
La final adăugați 270 g de făină și 1 linguriță praf de copt.
Amestecați mai întâi aluatul cu o lingură sau spatulă, până se încorporează toate ingredientele.
Apoi cu mâinile, eventual pe masă, până devine un aluat moale și deloc lipicios.
Nu insistați cu frământatul prea mult, vă opriți imediat ce aluatul este uniform. Îl puneți într-o pungă la frigider pentru 30 de minute.
În acest timp bateți cu mixerul cele 2 albușuri din alt bol.
Când se fac spumă albă pufoasă, adăugați treptat 30 g de zahăr și continuați să mixați până acestea se dizolvă.
Trebuie să obțineți la final o bezea fermă și uniformă.
Adăugați peste ea 30 g de făină și 1 lingură de cacao.
Amestecați atent cu o lingură sau spatulă până acestea se încorporează complet și bezeaua nu are cocoloașe.
Acum ne apucăm efectiv să modelăm fursecurile.
Luați aluatul din frigider și îl împărțiți în 2 bucăți aproximativ egale.
Fiecare din ele o treceți prin făină și ușor o modelați cu degetele în formă de dreptunghi mic.
Apoi atent, cu făcălețul, continuați să-l întindeți într-un dreptunghi mare de 30x20cm.
În proces, modelați cu palmele marginile, să obțineți un dreptunghi frumos, fără franjuri.
Puneți peste aluat 3 linguri de gem sau dulceață și o întindeți uniform pe toată suprafața.
Rulați atent marginile lungi din ambele părți ale dreptunghiului, dar lăsați în mijloc un spațiu de 2-3 cm lățime.
Mutăți atent acesta într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt.
Din cealaltă bucată de aluat iarăși întindeți un dreptunghi, ungeți cu gem, rulați și mutați în tavă lângă primul.
În spațiul gol între rulourile formate, puneți atent cu o linguriță bezeaua cu cacao pregătită anterior.
Aveți grijă să nu murdăriți prea mult marginile.
Coaceți acestea în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 25-30 de minute, sau până se rumenesc ușor.
După cuptor le lăsați în tavă să se răcească complet.
Acum ornați cu zahăr pudră, folosind o sită mică și doar marginile rulate - mijlocul de cacao încercați să nu-l pudrați.
Apoi tăiați cu cuțitul fursecuri de aproximativ 2 cm lățime, astfel obținem secțiunea perfectă care seamănă frumos cu niște mustăți ale bunicului.
Savurați și încercați să vă opriți la timp, pentru că sunt prea bune...
Eu aș recomanda să preparați porție dublă dacă aveți familie pofticioasă!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.