Super, super rețetă - am găsit-o pe netul rusesc și am zis s-o încerc pentru că mi-a sugerat cineva în comentarii să pun o rețetă de sărățele dietetice pe site. Am fost sceptică până le-am gustat, nu-mi venea să cred cât de simplu se fac și cât de bune și sănătoase pot fi. Semințele sunt foarte sănătoase și digestive, la fel și făina de secară - o găsiți la hypermarket sau plafar.
Deci recomand cu încredere, pot fi și în varianta de post/vegetariană sau nu, la fel pot fi dulci sau sărate, depinde cu ce le presărați deasupra.
Cântăriți semințele de floarea-soarelui, de in și de dovleac. Apoi le mărunțiți bine în blender sau într-un aparat de măcinat cafeaua.
La această făină de semințe adăugați semințele de susan (acestea nu se mărunțesc) și sarea. Amestecați bine toate componentele.
Apoi adăugați făina și uleiul.
În apă călduță dizolvați mierea sau siropul de agave.
Adăugați apa peste restul ingredientelor și amestecați bine cu o lingură totul, până se încorporează ingredientele. O altă variantă ar fi să-l puneți în mașina de făcut pâine și să-l lăsați să se frământe acolo 5-10 min.
Puneți mai multă făină de secară pe masă și scoateți aluatul de mai sus aici. Este un aluat mai lipicios de asta folosiți făină să nu se lipească de mâini și masă. Îl mai frământați așa cu făină 2-3 min pe masă.
Îl împărțiți în 4 bile.
Cu făcălețul întindeți o bilă de aluat, dar aveți grijă să presărați făină ca să nu se lipească de masă aluatul și să se întindă mai ușor. Grosimea foii ar trebui să fie de 1 - 1,5 mm. Dacă este prea lipicios și nu puteți să-l lucrați îl lăsați 10-15 min să se odihnească. Dar din propria experiență vă spun că se lucrează foarte ușor aluatul, doar aveți grijă să puneți făină.
Cu un cuțit sau tăietor de pizza tăiați romburi, triunghiuri din aluatul întins pe masă.
Într-o tavă de cuptor puneți hârtie de copt, și aranjați pe ea romburile de aluat, cu un pic distanță între ele.
Înainte să le puneți la cuptor le ungeți astfel:
1. Pentru sărățele cu sare - ungeți cu albuș de ou amestecat cu 2 linguri de apă, presărați sare și susan/mac.
2. Pentru glazură dulce - amestecați albușul cu 1 lingură de miere, ungeți romburile și presărați zahăr.
3. În varianta de post/vegetariană - ungeți cu puțin ulei simplu sau de măsline și presărați sare, semințe sau zahăr.
Puneți la cuptor la foc mediu, și lăsați până se rumenesc ușor - dar aveți mare grijă să nu se facă maronii, că nu mai sunt buni. Se fac foarte repede deci să fiți atenți la ele, nu lăsați pe mult timp nesupravegheate.
Perfect ar fi să le faceți în 2 tăvi de cuptor o dată, este mai repede, și le coaceți un pic sus și un pic jos pe nivelul cuptorului. Eu nu am tăvile de cuptor bune, mi se arde totul în ele și nu le folosesc - am copt în tăvi teflonate, un pic mai mult a durat dar nu le-am ars.
Le scoateți din tavă și lăsați să se răcorească puțin, atunci devin și mai crocante.
Se mănâncă foarte repede și nu prea te poți lăsa de ele :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.