In ultimul timp copiii mei au o pasiune deosebita pentru briose, asa ca a trebuit sa ma conformez si sa incep o serie de teste anume cu retete de briose. Saptamana trecuta am incercat cu succes reteta acestor briose cu nuci si a fost un succes total. Pe langa faptul ca se prepara foarte simplu si cu ingrediente la indemana, au o textura foarte buna, cresc frumos si nu se deformeaza. Sunt perfecte de dat ca gustare la scoala, sau ca un desert compact si portionat la ceai sau cafea.
Desi in reteta originala se foloseste apa, eu am inlocuit-o cu lapte (simplu sau vegan), iar zahar am folosit brun pentru un plus de culoare si aroma. Oricum gustul si textura de nuci predomina, chiar si in cea mai simpla varianta va garantez ca veti savura niste briose delicioase si frumoase.
Apropo, daca nu aveti la indemana forme de briose, puteti usor sa transformati reteta in chec cu nuci, doar turnati aluatul intr-o forma de chec sau prajitura.
Intr-un robot sau blender macintati nucile, incercati sa nu le faceti praf, ar fi bine sa mai ramana si ceva particule mai grunjoase pentru o textura mai interesanta la briose.
Intr-un bol amestecati 200g de faina cu 250g de nuci macinate, 200g de zahar si 10g praf de copt.
Turnati 300ml de apa sau lapte si 6 linguri de ulei.
Amestecati bine cu un tel pana aluatul este uniform, fara cocoloase.
Turnati-l in forme de briose, aproximativ 1/3 din volum, sa aiba loc de crestere.
Observati ca nu am asternut formele mele cu hartie de briose pentru ca sunt din silicon, daca aveti forme clasice ar trebui sa folositi hartie sau sa le ungeti bine cu ulei si tapetati cu faina.
Cum spuneam si mai sus, daca nu aveti forme de briose, puteti turna aluatul intr-o forma de chec.
Le coaceti in cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 30-35 de minute, sau pana se rumenesc uniform.
Lasati sa se raceasca, apoi scoateti din forme si savurati.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.