Tort Light cu jeleu de lapte

Vreau să postez o rețetă care s-ar asocia cu ziua de azi - ceva ușor, frumos și estetic. A fost o rețetă inventată și improvizată de mine, că tot ținem la siluetă dar este greu cu toate ocaziile de sărbătoare să ne ținem de regim. Blatul foarte sănătos și hrănitor, straturile de jeleu cu lapte sunt foarte aromate și ușoare, am zis că este un tort perfect - și niciun fel de mustrări de conștiință că nu mâncăm sănătos :)

În varianta de post/vegetariană puteți folosi lapte de orez sau de soia și gelatină vegetală, am văzut că se găsește acum peste tot.

Ingrediente
Lapte
1 l
   
Nuci
300 g
   
Prune uscate
200 g
   
Curmale uscate fără sâmburi
100 g
   
Nucă de cocos
150 g
   
Cacao pudră
3 linguri
   
Zahăr de trestie
250 g
sau zahăr normal, sau îndulcitori naturali faceți cât de dulce vă place
Esență de vanilie
2 buc
   
Gelatină
3 buc
3 pliculețe sau gelatină pentru 1 litru de lichid, depinde de care aveți în comerț
Pași de urmat
Pas 1

Mărunțiți bine în mașina de tocat carne sau în blender 150g de nuci, prunele și curmalele.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 1
Pas 2

Adăugați la acest amestec 1 lingură de cacao și 1 lingură de nucă de cocos.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 2
Pas 3

Amestecați bine toate ingredientele, ar trebui să vă iasă un amestec mai lipicios și elastic, ca un aluat.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 3
Pas 4

Pentru a face tortul aveți nevoie de o cratiță rotundă cu borduri înalte, sau o caserolă, așa cum am făcut eu - sau perfect ar fi o formă de tort cu bordurile care se scot.

Înainte să asamblați tortul așterneți bine tava de tort cu o folie alimentară, așa ca să acopere bine și marginile tăvii. Puneți amestecul de mai sus în tavă, presați ușor cu mâinile sau lingura și întindeți uniform pe toată suprafața.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 4
Pas 5

Puneți la fiert 0.5 l de lapte amestecat cu cacao, vanilie și zahăr, aproximativ o jumătate de pahar. Dacă vă place mai dulce adăugați mai mult zahăr.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 5
Pas 6

Cealaltă cantitate de nuci (150g) o mărunțiți bine.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 6
Pas 7

Când începe să fiarbă laptele, stingeți focul, adăugați nucile și amestecați bine, lăsați 5-10 min și apoi adăugați gelatina, eu am pus 1 plic și jumătate - 1 pliculeț este pentru 500ml de lichid. Amestecați 5-10 min să se dizolve gelatina, dacă este din aia care se dizolvă mai greu mai bine s-o înmuiați din timp în puțină apă.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 7
Pas 8

Turnați acest amestec peste blatul din tavă. Puneți caserola la frigider până se întărește bine gelatina - 2-3 ore obligatoriu. Eu am lăsat peste noapte.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 8
Pas 9

După ce se întărește primul strat de gelatină, începeți să pregătiți al 2-lea, cel alb. Puneți la fiert 0.5 l de lapte amestecat cu vanilie și zahăr (150g).

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 9
Pas 10

Când începe să fiarbă adăugați nuca de cocos și stingeți focul. Peste 10 min adăugați gelatina, ca și la primul strat, un plic și jumate, amestecați bine până se dizolvă.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 10
Pas 11

Turnați acest amestec peste cele din caserolă, puneți la frigider să se întărească bine, 2-3 ore.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 11
Pas 12

După ce s-au întărit bine straturile și înainte de a servi tortul, întoarceți tava cu fundul în sus pe o farfurie așternută cu o folie de plastic, un pic bateți ca să iasă bine tortul, scoateți folia de deasupra.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 12
Pas 13

Apoi îl întoarceți din nou pe un platou sau farfurie pe care va fi servit tortul. Toate acestea le făceam ca să fie stratul alb deasupra și blatul jos. Scoateți toate foliile și vom orna tortul.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 13
Pas 14

Așa arată tortul înainte de înfrumusețare.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 14
Pas 15

Am presărat nucă de cocos deasupra și pe margini, am pus o floricică din pastă de zahăr luată de la supermarket (după mine nu este comestibilă dar arată bine pe tort, înainte să tăiați tortul o puteți scoate).

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 15
Pas 16

Aici aveți și o secțiune, este foarte gustos și ușor tortul - blatul se combină perfect cu straturile de jeleu și este și light. Așa că avem motiv să fim suple și frumoase și nici să ne lipsim de un desert delicios.

Poftă Bună!

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 porții)
Timp de preparare:
240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 40 min