Vreau să postez o rețetă care s-ar asocia cu ziua de azi - ceva ușor, frumos și estetic. A fost o rețetă inventată și improvizată de mine, că tot ținem la siluetă dar este greu cu toate ocaziile de sărbătoare să ne ținem de regim. Blatul foarte sănătos și hrănitor, straturile de jeleu cu lapte sunt foarte aromate și ușoare, am zis că este un tort perfect - și niciun fel de mustrări de conștiință că nu mâncăm sănătos :)
În varianta de post/vegetariană puteți folosi lapte de orez sau de soia și gelatină vegetală, am văzut că se găsește acum peste tot.
Mărunțiți bine în mașina de tocat carne sau în blender 150g de nuci, prunele și curmalele.
Adăugați la acest amestec 1 lingură de cacao și 1 lingură de nucă de cocos.
Amestecați bine toate ingredientele, ar trebui să vă iasă un amestec mai lipicios și elastic, ca un aluat.
Pentru a face tortul aveți nevoie de o cratiță rotundă cu borduri înalte, sau o caserolă, așa cum am făcut eu - sau perfect ar fi o formă de tort cu bordurile care se scot.
Înainte să asamblați tortul așterneți bine tava de tort cu o folie alimentară, așa ca să acopere bine și marginile tăvii. Puneți amestecul de mai sus în tavă, presați ușor cu mâinile sau lingura și întindeți uniform pe toată suprafața.
Puneți la fiert 0.5 l de lapte amestecat cu cacao, vanilie și zahăr, aproximativ o jumătate de pahar. Dacă vă place mai dulce adăugați mai mult zahăr.
Cealaltă cantitate de nuci (150g) o mărunțiți bine.
Când începe să fiarbă laptele, stingeți focul, adăugați nucile și amestecați bine, lăsați 5-10 min și apoi adăugați gelatina, eu am pus 1 plic și jumătate - 1 pliculeț este pentru 500ml de lichid. Amestecați 5-10 min să se dizolve gelatina, dacă este din aia care se dizolvă mai greu mai bine s-o înmuiați din timp în puțină apă.
Turnați acest amestec peste blatul din tavă. Puneți caserola la frigider până se întărește bine gelatina - 2-3 ore obligatoriu. Eu am lăsat peste noapte.
După ce se întărește primul strat de gelatină, începeți să pregătiți al 2-lea, cel alb. Puneți la fiert 0.5 l de lapte amestecat cu vanilie și zahăr (150g).
Când începe să fiarbă adăugați nuca de cocos și stingeți focul. Peste 10 min adăugați gelatina, ca și la primul strat, un plic și jumate, amestecați bine până se dizolvă.
Turnați acest amestec peste cele din caserolă, puneți la frigider să se întărească bine, 2-3 ore.
După ce s-au întărit bine straturile și înainte de a servi tortul, întoarceți tava cu fundul în sus pe o farfurie așternută cu o folie de plastic, un pic bateți ca să iasă bine tortul, scoateți folia de deasupra.
Apoi îl întoarceți din nou pe un platou sau farfurie pe care va fi servit tortul. Toate acestea le făceam ca să fie stratul alb deasupra și blatul jos. Scoateți toate foliile și vom orna tortul.
Așa arată tortul înainte de înfrumusețare.
Am presărat nucă de cocos deasupra și pe margini, am pus o floricică din pastă de zahăr luată de la supermarket (după mine nu este comestibilă dar arată bine pe tort, înainte să tăiați tortul o puteți scoate).
Aici aveți și o secțiune, este foarte gustos și ușor tortul - blatul se combină perfect cu straturile de jeleu și este și light. Așa că avem motiv să fim suple și frumoase și nici să ne lipsim de un desert delicios.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.