Cireșele, în general, au un gust destul de neutru, fără aromă specifică și merg bine combinate cu adaosuri aromate, de exemplu - lămâie, scorțișoară și o nouă aromă testată de mine acum, petale de trandafiri. Foarte reușită această ultimă combinație în rețeta de dulceață de cireșe cu petale de trandafiri, vă garantez că veți obține o delicatesă foarte fină, cu textură interesantă, bună de combinat cu orice vă place.
Mie îmi place s-o servesc cu iaurt rece grecesc, dar puteți să vă delectați cu ea la clătite, cornulețe fragede, cozonac (combinați aici dulceața de cireșe și trandafiri cu nuci măcinate), prăjituri, chec, etc.
În primul rând spălați bine cireșele și le curățați de codițe și sâmburi.
Stoarceți peste ele zeama de la 1 lămâie (sau adăugați 1 linguriță sare de lămâie) și amestecați-le bine cu o lingură.
Alegeți petalele de trandafiri de pe flori (nu orice petale de trandafiri, doar cele potrivite pentru dulceață!), eu nu le spăl doar le scutur și aleg bine, să nu fie musculițe sau gândăcei.
Într-o oală alternați în straturi zahărul + cireșele + petalele de trandafiri.
Puneți câte puțin din fiecare, apoi repetați.
Lăsați-le pe masă, eventual acoperite cu capac, timp de 12-15 ore sau până când cireșele lasă zeamă.
După acest timp le mai amestecați de 1-2 ori, observați că deja a apărut lichidul sau zeama în care vor fierbe cireșele cu petalele de trandafiri.
Acum puneți cratița pe foc și când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 5 minute.
Apoi închideți focul și iarăși lăsați cratița cu dulceață pe masă în bucătărie timp de 1 zi, dar neapărat fără capac!
Veți observa a 2-a zi că dulceața în acest timp se confiază pasiv, astfel cireșele au textură foarte fermă și culoare frumoasă.
Puneți din nou oala la fiert pentru 5 minute, iarăși opriți focul și mai lăsați 1 zi pe masă la confiat, fără capac!
A 3-a zi observați că dulceața devine mai densă, acum o puteți fierbe și turna în borcane sau mai fierbeți o dată și lăsați încă 1 zi, dacă vă doriți să fie cu mai puțin lichid.
Când decideți că sunteți mulțumit de textură, turnați dulceața fierbinte în borcane curate și uscate, sigilați bine.
Lăsați să se răcească complet, apoi depozitați în cămară sau savurați cu orice vă place.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.