De ceva timp am vrut să încerc această combinație de caise cu scorțișoară și anason, chiar îmi pare rău că nu am făcut-o mai devreme. Mi-a ieșit un gem foarte frumos, colorat, gustos și cu aromă deosebit de plăcută - se potrivesc minunat aici scorțișoara cu anasonul!
Zahărul gelifiant de la Mărgăritar 1:1 conține pectină, din această cauză gemul are o consistență foarte bună, este ușor de servit, dar în același timp nu curge ca o dulceață. Puteți savura acest gem de caise cu scorțișoară și anason pe pâine cu unt, în diverse prăjituri și torturi, terciuri, orez cu lapte, iaurt sau chiar pe cașcaval pe lângă un vin alb bun.
Ca în orice rețetă de gem, neapărat începeți prin a spăla și steriliza borcanele în care veți pune produsul final.
Eu le pun în cuptorul cu ventilație la 120 de grade pentru 10 minute.
Spălați caisele, scoateți sâmburii, apoi tăiați-le în cuburi de mărime medie.
Într-o oală cu diametru mai mare, de tip tuci, cu fund mai gros, adăugați caisele tăiate, zeama de la o lămâie, jumătate de pahar de apă, 2 batoane de scorțișoară și 2 stele de anason.
Puneți totul pe foc și amestecând periodic lăsați să fiarbă moderat timp de 15-20 de minute.
După acest timp scoateți din compoziția de caise mirodeniile - scorțișoara și anasonul. Ele au lăsat suficientă aromă și nu mai este nevoie să le țineți.
Puteți folosi aici și scorțișoară pudră, dar gemul va avea o culoare puțin mai închisă.
În rețetă vom folosi Zahăr gelifiant 1:1 de la Mărgăritar, acesta conține pectină pentru gelifierea gemului. Astfel vom obține o consistență potrivită fără a fierbe gemul de caise prea mult.
Turnați zahărul gelifiant peste caisele fierte și amestecați bine cu o lingură până se dizolvă complet.
Apoi cu blenderul vertical (cel cu picior) pasați bine compoziția, să fie cât mai fină.
Acum lăsați gemul la fiert timp de 4 minute, le cronometrați când totul începe să fiarbă, faceți focul mic, amestecați periodic și așteptați.
Pentru a testa dacă este gata puneți o picătură de gem pe o farfurie și observați dacă stă pe loc și nu se desface în toate părțile.
Turnați repede gemul fierbinte în borcanele pregătite anterior, închideți ermetic și lăsați să se răcească complet la temperatura camerei minim 12 ore.
După acest timp îl depozitați în cămară, dar și degustați, vă minunați de gust, aromă și textură - toate sunt perfect echilibrate!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.