Dacă încă nu ați descoperit această metodă ingenioasă de a găti pastele rapid (chiar extrem de rapid!) la tigaie, insist neapărat să recuperați și s-o încercați cât mai repede. În principiu se poate aplica la orice tip de paste, cu diverse umpluturi și arome (nu vă limitați doar la rețeta de paste cu ton), eu am testat-o pe pastele din grâu dur, mi se par geniale și perfecte gătite astfel.
Anume această rețetă de paste cu ton și roșii recomand s-o gătiți exact ca mine, dacă vreți un gust maxim de bun și deosebit. Dar puteți s-o adaptați și la ce aveți prin frigider și cămară, sau în dependență de preferințele familiei, vedeți în pași toate recomandările. Cele 2 linguri de mascarpone sunt opționale, dar nu vă imaginați cât de cremos devine sosul și ce gust minunat vor avea banalele paste cu ton folosind acest mic truc.
Curățați ceapa, usturoiul, spălați roșiile.
Dacă nu aveți roșii bune de sezon, recomand să le înlocuiți cu roșii cuburi din conservă, sau chiar pastă de roșii.
Pentru această rețetă folosiți o tigaie adâncă, cu borduri mai înalte, sau o oală tip tuci, cu fund mai gros.
Deci, în tigaie turnați uleiul de măsline și adăugați ceapa tocată cubulețe mici, amestecați și căliți până începe să se rumenească ușor.
Apoi adăugați usturoiul mărunțit, amestecați și mai căliți 1 minut.
Puneți roșiile tăiate cuburi mici, amestecați și lăsați să fiarbă.
Timpul de fierbere la roșii poate fi diferit, depinde cât de zemoase sunt. Periodic amestecați și verificați când sosul de la roșiile fierte devine mai cremos și observați cum lasă urme în tigaie după lingură.
Dacă folosiți roșii din conservă, acestea vor fi gata și mai repede.
Puneți 500g de paste uscate în tigaie, turnați 900ml de apă rece, 1 lingură de sare, amestecați bine și așteptați până începe să fiarbă totul.
Când începe procesul de fierbere, mai amestecați o dată, faceți focul mic și acoperiți tigaia cu capac.
Lăsați așa aproximativ timp de 10 minute.
După acest timp scoateți capacul, amestecați din nou, gustați și verificați dacă pastele sunt fierte (de preferat al dente). Eventual le puteți lăsa încă puțin la fiert sub capac, depinde ce marcă de paste folosiți.
În momentul când pastele sunt fierte, adăugați în ele 2 linguri de brânză mascarpone (sau cremă de brânză), amestecați bine totul.
Apoi puneți tonul (scurs în prealabil de ulei sau apă), busuiocul/pătrunjelul tocat și puțin piper negru măcinat.
Amestecați și mai gustați de piper/sare după preferințe.
Foarte important acum să închideți focul și să lăsați totul acoperit cu capac timp de 5 minute, să se infuzeze toate aromele iar pastele să mai absoarbă puțin din sos.
După cum vă spuneam mai sus, puteți adapta rețeta după orice preferințe - o faceți doar cu sos de roșii (eventual și mascarpone), puneți carne gătită de pui sau curcan în loc de ton, bacon prăjit, ciuperci călite, etc.
Deci, după 5 minute de repaus luați capacul, mai amestecați o dată pastele, serviți și savurați.
Nouă ne place să folosim și cașcaval parmezan ras la servire, încă nu am înțeles dacă este corect italianește, dar sigur e bun!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.