Mâinile sus toți cei care aveți poftă de un pui de casă afumat, cu gust autentic, fraged, delicios, sănătos, frumos, simplu și rapid! Chiar eu voi fi prima, fiindcă de ceva timp planificam să facem cu soțul o afumătoare la căsuța de vacanță, deja ne gândeam la planuri și piese când ne-a venit această propunere de a testa grill-ul cu afumătoare Ninja Woodfire (pe care îl găsiți aici).
Eu în speranța că mi se vor îndeplini poftele, iar soțul că va scăpa de construcția de afumătoare clasică, ne-am apucat de treabă, l-am despachetat și pus în funcție. Chiar după primul test am rămas foarte impresionați - cu resurse atât de puține și timp scurt să avem aceste preparate minunate pe masă. Am început cu aripioare la funcția de air fryer cu adaos de fum, apoi cartofii crocanți, mici, conopidă, coaste și șuncă afumate, etc.
Absolut toate au fost de nota 20, iar puiul afumat și copt a fost la fel de bun precum și frumos, în doar 2 ore și folosind doar jumătate de cană de peleți. L-am servit cu salată de legume, apoi am făcut niște sandwich-uri delicioase și la final o pizza din resturile de piept.
Singurul inconvenient la prima vedere ar fi că trebuie să vă cumpărați periodic niște pungi cu peleți, dar după teste ne-am dat seama că nu este o problemă nici asta - în primul rând cele 2 pungi cadou din cutia cu grill vă ajung pentru 6-7 serii de gătire/afumare, apoi vă puteți reface stocul de pe internet cu cele de marcă Ninja, sau altele compatibile pentru afumare de alimente.
În rest aș spune că este ideal - compact (îl ridicați ușor și mutați pe orice masă sau suprafață de afară), rapid, preț rezonabil, foarte bine gândit, gătiți repede și eficient multe mâncăruri deosebite, mai ales cele afumate. Noi am impresionat musafirii pe care i-am avut în ultima perioadă cu tot ce am gătit la Ninja Woodfire, mă bucur că l-am descoperit și vi-l recomandăm cu mare încredere.
Pregătiți toate mirodeniile pentru saramură, usturoiul îl tăiați felii subțiri.
Le adăugați peste 1.5 litri de apă fiartă clocotită, amestecați bine până se dizolvă sarea apoi lăsați să se răcească timp de 2-3 ore.
Puiul întreg îl tăiați cu cuțitul de-a lungul pieptului.
Apoi folosind o foarfecă de bucătărie (puteți adapta și o foarfecă de grădină pentru acest lucru) îl tranșați în 2 jumătăți.
Partea aceasta este opțională, îl puteți lăsa și întreg, dar se va coace un pic mai încet și va trebui mai multă saramură, plus un alt bol mai mare în care să-l marinați.
Puneți jumătățile de pui într-o caserolă sau bol și turnați peste el toată saramura și mirodeniile din ea, ar trebui să-l acopere perfect.
Acoperiți cu capac și lăsați 12 ore la frigider să se marineze.
După acest timp mai întoarceți și mutați bucățile de pui în saramură, apoi iarăși acoperiți și lăsați alte 12 ore în frigider.
Apoi scoateți puiul din saramură, îl ștergeți bine pe toate părțile cu niște prosoape sau șervețele de hârtie și lăsați pe masă să se usuce timp de 2-3 ore.
Acum îl puteți afuma într-o afumătoare clasică, dar fiindcă noi am fost norocoși să primim și testăm noul grill cu afumătoare Ninja Woodfire, vă voi arăta ce minuni face acest aparat mic și frumos.
În cutie găsiți o carte cu rețete, 2 pungi de peleți pentru afumare, 2 tăvi (pentru air fryer și grill) și câteva accesorii mici de lucru.
Grill-ul este ușor, îl ridic chiar eu singură pe masa de afară, compact și îl puteți depozita fără grijă când nu aveți nevoie de el.
Și aici vedeți cele 2 tăvi, cea înaltă este pentru preparate la air fryer (cartofi, carne, legume, etc) și tava grill pentru restul de preparate - afumare, coacere, etc.
Aparatul are 7 tipuri de program pe care le puteți folosi - afumătoare, grill, air fry, prăjire, coacere, uscare și încălzire, dar eu vreau să vă arăt aici cum funcționează pe modul de afumare.
Deci puiul este pregătit, gata marinat și uscat, lăsați înăuntru doar tava cu grill, apoi citiți instrucțiunile aparatului și îl studiați puțin.
Puneți o mână de peleți în aparat, nu-l supraîncărcați. Nu uitați să puneți dedesubt și tăvița pentru scurgerea grăsimii în timpul gătitului.
Setați modul de Smoker și apăsați butonul de Start al aparatului.
Mai întâi va fi o fază de aprindere (Ignition), una de preîncălzire, apoi cu un semnal sonor și mesaj "Add Food" aparatul va anunța că îl puteți deschide și pune carnea la afumat.
Aranjați pe tava grill bucățile de pui cu pielea în sus, închideți capacul și procesul va porni.
Veți observa pe ecran că îl gătește presetat la 100 de grade timp de 4 ore, dar pentru pui eu am mărit temperatura puțin la 120 de grade și au fost suficiente doar 2 ore până a fost bine copt și afumat.
După prima oră puiul va arăta așa.
Verificați periodic dacă mai trebuie adăugați peleți, iar dacă se oprește din fumegat mai apăsați pe butonul de Ignition. Pentru această rundă de pui noi nu am mai pus alți peleți, deci a fost foarte eficient procesul de afumare.
După 2 ore puiul a fost perfect afumat și gătit, la final l-am mai uns cu pensula cu puțină grăsime ce a lăsat în tavă.
Îl scoateți din afumătoare și lăsați puțin să se răcorească.
Apoi porționați și serviți cu mare poftă, pe lângă orice garnitură vă place, la sandwich-uri, etc.
Este fraged, delicios, bine copt, perfect!
Pe lângă pui afumat și copt am testat cu Ninja Woodfire și alte preparate:
- aici aripioare la air fryer cu adaos de fum (are buton separat de adăugare fum la orice gătiți în el), în doar 20 min.
- mici de casă la grill cu adaos de fum;
- coaste și șuncă afumată;
- cartofi sferturi crocanți la air fryer, 20 de minute;
- conopidă la air fryer, cea mai bună și în doar 20 de minute.
Deci aparatul este perfect, vi-l recomand și să aveți poftă mare!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.