Cea mai populară rețetă englezească, minunatele chifle English Muffins pe care le puteți gusta chiar la voi acasă și să vă simțiți puțin ca un adevărat englez! Sunt pufoase, fragede, au coaja ușor crocantă și se pot servi de obicei cu orice umplutură dulce sau sărată, ouă, sandwich-uri și chiar burgeri. Pe lângă gust și textură veți observa că sunt simplu și rapid de preparat - nu trebuie să porniți cuptorul deloc, dar mai ales că nu folosiți nici o picătură de ulei în tigaie.
Am fost inspirată să gătesc această rețetă de English Muffins pornind de la seturile elegante din gama Leo de la BergHoff Romania, care de-a lungul anilor au câștigat peste 100 de premii pentru design-ul produselor din toate categoriile, atenția acordată detaliilor a dus la crearea de produse premiate atât pentru estetică, cât și pentru funcționalitatea lor. Am folosit setul special de 2 tigăi, una de 24 cm și una de 20 de cm, au un preț avantajos, se potrivesc pentru plitele cu inducție, corpul din aluminiu asigură distribuția uniformă a căldurii, iar stratul antiaderent permite gătirea cu puțin sau fără ulei deloc, încurajând o dietă mai sănătoasă.
Și cel mai tare lucru, acum puteți folosi un cod de reducere - LALENA10 - astfel până pe 15 decembrie 2023 aveți costul mai mic cu 10% la orice produs de pe site-ul BergHoff.
Pregătiți și măsurați toate ingredientele pentru rețetă - încălziți laptele, topiți untul, etc.
Într-un bol mic amestecați 180ml de lapte cald cu 1 lingură de zahăr și 5g de drojdie uscată.
Lăsați pe masă 10-15 minute până drojdia se dizolvă.
Într-un alt bol mai mic amestecați 1 ou cu 1 linguriță de sare.
În vasul robotului de bucătărie (sau într-un alt bol mai mare, dacă frământați aluatul cu mâinile) puneți 330g de făină, oul cu sarea, 20g de unt topit și amestecul de lapte cu drojdie.
Frământați totul până aluatul devine omogen și neted.
Fiind un aluat moale și puțin lipicios, robotul este cel mai potrivit dacă nu sunteți fan frământat aluat.
Așa arată la final, uniform, nelipicios și neted.
Acoperiți bolul cu pungă de plastic și lăsați să crească 90 de minute.
După acest timp scoateți aluatul pe masa presărată cu făină, îl tăiați în 8 bucăți uniforme și modelați bile din ele.
Le acoperiți cu un prosop, lăsați-le 15 minute să se odihnească.
După acest timp presărați pe masă puțină făină de mălai (sau griș), le turtiți cu palmele și aplatizați.
Iarăși lăsați să crească puțin 15 minute sub prosop.
Pentru a prăji chiflele English Muffins voi folosi tigăile de la BergHoff. Acestea vin la set de 2 cu un preț foarte avantajos (iar cu codul LALENA10 aveți încă 10% reducere până pe 15 decembrie 2023!), au o culoare foarte elegantă, se potrivesc pentru plitele cu inducție, corpul din aluminiu asigură distribuția uniformă a căldurii, iar stratul antiaderent permite gătirea cu puțin sau fără ulei deloc.
După 15 minute scuturați puțin chiflele de mălai.
Le prăjiți fără ulei în tigaia preîncălzită la foc mediu, timp de aproximativ 7 minute, sau până se rumenesc uniform.
După ce le întoarceți, acoperiți tigaia cu capac și iarăși prăjiți timp de 7-8 minute.
Lăsați un pic să se răcorească înainte de servire, asta dacă aveți răbdare...
Le tăiați în jumătate și serviți cu orice umplutură dulce sau sărată preferați - unt, gem, miere, cremă de brânză, șuncă, somon, legume, icre, etc.
Englezii le înțeapă adânc pe laterale din loc în loc cu o furculiță...
... și le desfac frumos, astfel secțiunea este ceva mai apetisantă și cu franjuri.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.