Tăiței de casă

Sunt mai greu de preparat (în comparație cu faptul că poți să cumperi repede ceva asemănător), dar efortul se merită din plin.

Ingrediente
Făină albă calitate superioară
0.5 kg
   
Ouă
2 buc
   
Sare
0.5 lingurite
   
Apă
100 ml
este cantitate aproximativă
Pași de urmat
Pas 1

Într-un vas mai adânc se pune făina, ouăle și sarea. Se pregătește apa într-o cană.

Tăiței de casă - Pas 1
Pas 2

Se frământă un aluat nu foarte tare, aproximativ trebuie să vă ia 100g apă, dacă nu vă descurcați cu această cantitate mai puneți puțin.

Aluatul se lasă 10 min.

Tăiței de casă - Pas 2
Pas 3

Peste 10 min mai frământați aluatul, așa se uniformizează ingredientele și veți observa că nu va avea textura noduroasă ca la început.

Se mai lasă 10 min.

Tăiței de casă - Pas 3
Pas 4

Cu făcălețul se întinde aluatul, grosimea foii nu trebuie să fie mai mică/mare de 2-3 mm.

Foile întinse se pun pe niște ziare sau hârtie și se lasă într-un spațiu aerisit bine, să fie puțin curent.

Apropo, recomand să faceți tăiței numai în zile uscate cu vânt sau soare, altfel aluatul va absorbi umezeala din aer și va fi foarte greu să-l lucrați mai departe.

Tăiței de casă - Pas 4
Pas 5

Între timp foile se întorc de pe o parte pe alta, ca să se usuce uniform.

Când pe ambele părți observați că aluatul are o pojghiță uscată, se ia foaia și se presară puțină făină.

Tăiței de casă - Pas 5
Pas 6

Se rulează foaia presărată cu făină.

Tăiței de casă - Pas 6
Pas 7

Și se taie subțire, începând de la colțuri, depinde cum vreți să fie forma tăițeilor - lungi sau scurți.

Tăiței de casă - Pas 7
Pas 8

După ce le-ați tăiat, le puneți pe un fund înainte de fierbere.

Sau dacă vreți să le uscați, să le puteți fierbe oricând (se păstrează mult timp uscați), le puneți pe o suprafață uscată și într-un spațiu aerisit, le lăsați câteva zile și după aceea le strângeți în pungi.

Tăiței de casă - Pas 8
Pas 9

Dacă vreți să le fierbeți imediat, le puneți în apă clocotită cu sare, lăsați să fiarbă 3-4 min și după aceea le scurgeți și le clătiți cu apă rece.

Dacă le fierbeți uscați, se lasă mai mult, aprox. 10 min dar trebuie să le gustați permanent, pentru că timpul de fierbere depinde de grosimea lor.

Tăiței de casă - Pas 9
Pas 10

După ce le clătiți cu apă rece se pun într-un vas și în funcție de ce vreți să faceți mai departe trebuie unse cu diverse uleiuri:

- pentru ciorbe - puneți puțin ulei rafinat și amestecați, le puneți direct în zeama din farfurie, chiar dacă s-au răcit

- pentru tăiței cu brânză sau altele - puneți puțin ulei de măsline și/sau unt, după aceea le faceți cum vă plac, se mănâncă calde

Tăiței de casă - Pas 10
Pas 11

Poftă Bună!

Tăiței de casă - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg ()
Timp de preparare:
15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min