Erau foarte populare in copilaria mea aceste fursecuri inele cu arahide, tot imi statea gandul la ele de ceva timp si uite ca a venit momentul potrivit. Vi le recomand pentru orice ocazie, dar sunt minunate si in pachetelul copiilor de la scoala - arata foarte bine, bineinteles si la gust sunt absolut minunate.
Aluatul fraged si aroma lui de unt se combina perfect cu cea de arahide, iar in caz ca aveti vreo problema cu ele, le puteti inlocui cu orice fel de nuci aveti la indemana.
Intr-un bol adanc puneti 200g de unt moale, 125g de zahar si 1 lingurita esenta de vanilie. Amestecati totul bine cu o lingura sau mixer.
Adaugati 1 ou, iarasi amestecati.
Masurati 375g de faina intr-un bol mai mic, adaugati 1/4 de lingurita de praf de copt si 1/4 lingurita de sare, amestecati bine cu o lingura.
Adaugati compozitia de faina la cea de unt si amestecati totul bine, cu o lingura sau paleta mixerului de aluat fraged.
Aluatul obtinut il inveliti cu folie de plastic si puneti la frigider pentru 30 minute.
In acest timp taiati cu un cutit 200g de arahide, sau oricare alte nuci aveti si va plac.
Daca nu le aveti deja cumparate coapte (fara sare!), puneti un pic arahidele la cuptor sau pe o tigaie sa se rumeneasca putin si sa capete acea aroma fina.
Porniti cuptorul sa se preincalzeasca la 190 de grade si in acest timp modelam biscuitii.
Mai intai presati atent aluatul cu palmele si degetele, fiind fraged marginile au tendinta sa crape. Doar putin la adunati cu dosul palmei si din nou presati.
Apoi va ajutati cu faina pe masa si intindeti cu facaletul o foaie cam de 5-6mm grosime.
Taiati cu o cana mai larga, sau pahar, cercuri de 8-10cm. Daca aveti forme rotunde mai zimtate ar fi si mai bine, asa marginile vor arata ceva mai frumos.
Resturile de aluat ramase dupa decuparea biscuitilor le adunati intr-o alta bila, iarasi o intindeti cu facaletul si formati alti biscuiti, continuati tot asa pana terminati tot aluatul.
Cu un capac de la sticla de apa (sau ceva similar) decupati centrul de la cercurile de aluat, ca sa formati niste inele.
Ungeti cu albus de ou crud inelele formate.
Puneti biscuitii cu aceasta parte lipicioasa in arahidele taiate, usor presati.
Ridicati, puteti sa mai presarati niste bucatele deasupra daca vreti stratul de alune sa fie mai generos.
Astfel formati pe parcurs toti biscuitii, aranjati-i in tavi de cuptor.
Se coc in cuptorul preincalzit la 190 de grade, timp de 15 minute, sau pana incep sa se rumeneasca usor.
Dupa cuptor lasati sa se raceasca complet, apoi serviti si savurati cu toata familia, sunt aromati, fragezi si foarte buni.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.