Un desert clasic și, bineînțeles, delicios, nu are cum să fie altfel în această combinație de ingrediente. Plăcinta americană cu vișine (American Cherry Pie) cu siguranță e de încercat, aluatul fraged dulce se potrivește perfect cu vișinele dulci-acrișoare.
Această plăcintă americană cu vișine se poate servi caldă cu niște înghețată de vanilie pe lângă, dar să știți că nu va avea o secțiune bună, umplutura de vișine are nevoie de ceva mai mult timp să se răcească bine și să se gelifieze. Nouă ne-a plăcut chiar mai mult rece, de la frigider, a fost foarte fragedă și aromată.
Într-un bol adânc amestecați 320g de făină cu 30g zahăr și un vârf de linguriță de sare.
Luați din frigider 225g de unt rece și îl dați printr-o răzătoare cu găuri mari direct în bolul cu făină.
În proces, ca să meargă mai repede, îl mai tăvăliți prin făina din bol.
Adăugați aici 1 ou și 5 linguri de apă rece (puteți pune paharul în congelator câteva minute, până pregătiți ingredientele).
Amestecați aluatul cu o lingură, apoi cu mâinile puțin până se adună, nu trebuie frământat mult.
Aluatul format îl tăiați în 2 bucăți neuniforme - una să fie mai mare pentru baza plăcintei, și una mică pentru partea de sus.
Aplatizați cu palmele ambele bucăți, le înveliți în punga de plastic și puneți la frigider pentru 30 de minute.
În acest timp pregătim umplutura de vișine;
- amestecați într-un bol 1 kg de vișine fără sâmburi, 200g de zahăr, 1 linguriță esență de vanilie, 1 lingură coajă rasă de lămâie și 40g de amidon.
Acum luați bila de aluat mai mare din frigider, puneți câte puțin zahăr pe masa periodic și o întindeți cu făcălețul într-un cerc de aproximativ 28-20cm diametru, adică cu 2 cm mai mult decât diametrul tăvii folosite. Puneți foaia în tava de tartă (recomand s-o ungeți cu puțin unt sau ulei dinainte) și o aranjați cu mâinile, să fie acoperite bine baza și bordura de 2 cm.
Aici am avut o tavă de sticlă termorezistentă pentru tarte de 28cm în diametru, dar puteți folosi și o tavă rotundă cu borduri detașabile, ca cea din pandișpan.
Puneți toată umplutura cu vișine, nivelati.
Luați a doua bilă de aluat din frigider, iarăși o întindeți într-o foaie subțire și tăiați din ea cu un cuțit dungi de 5-6mm lățime.
Le aranjați peste vișine în formă de grilaj.
Ungeți-l deasupra cu un gălbenuș de ou crud (îl puteți amesteca cu 1 lingură de lapte sau apă, să se ungă mai ușor).
Presați deasupra pentru decor, după preferință, puțin zahăr brun și petale de migdale.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 50-60 de minute, până se rumenește uniform.
După cuptor lăsați să se mai răcească minim 2-3 ore, dar chiar și mai mult dacă vreți să aveți o secțiune uniformă în farfurii.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.