Clătite sparte austriece - Kaiserschmarrn

Clătite sparte austriece - Kaiserschmarrn

Am descoperit aceste clătite căutând de fapt în Viena unde să gust cel mai bun Tort Sacher, iar când stăteam la coadă am observat că mulți comandă un preparat cu denumire ciudată, de aspect nici nu mai zic... Așa că hai și eu ca toată lumea, am luat și o porție de Kaiserschmarrn, deci, în concluzie - Tortul Sacher nu mi-a plăcut acolo, dar clătitele au fost extraordinare.

Imediat întorși acasă m-am apucat să reproduc rețeta, mi-a luat puțin timp fiindcă variante sunt multe, dar am vrut să obțin exact gustul și textura de acolo - aromă de unt, vanilie, rom, pufoase și fragede. Recomand să urmați exact instrucțiunile, inclusiv atenție la timpii de gătire și focul sub tigaie. Exemplarul se servește cu Sos/Compot de prune austriac, sau oricare alt compot/dulceață din fructe vă place ori aveți la îndemână.

Posibil pe la noi să mai întâlniți această rețetă de clătite sparte cu denumirea de "Firimiturile Împăratului", "Smora coaptă", etc., dar originea tot e austriacă. Recomand să încercați neapărat rețeta, tot procesul e simplu și rapid, în schimb aduceți un pic din aromele Vienei la voi acasă...

Ingrediente

Oua
3 buc
   
Lapte
300 ml
   
Zahar
120 g
   
Faina alba
140 g
   
Sare
0.25 lingurite
   
Esenta de vanilie
1 lingura
   
Stafide
3 linguri
   
Rom
3 linguri
opțional, am în vedere rom alcool, nu esență
Unt
50 g
   
Zahar pudra
1 lingura
opțional, pentru decor

Pasi de urmat

Pas 1

Cu 2 ore înainte să vă apucați de gătit clătitele sparte, recomand să amestecați 3 linguri de stafide cu 3 linguri de rom și să le lăsați la infuzat.

Dacă nu aveți timp, sau rom, sau nu vreți să folosiți alcool, săriți acest pas, folosiți stafide simple (spălate cu apă fierbinte).

Clătite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 1
Pas 2

Separați cele 3 ouă de albușuri și gălbenușuri în 2 boluri.

Peste gălbenușuri adăugați 120g zahăr, 1 lingură esență de vanilie, 300ml de lapte și amestecați bine cu un tel.

Clătite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 2
Pas 3

Adăugați 140g făină și un vârf de linguriță de sare, din nou amestecați bine până nu mai sunt cocoloașe.

Clătite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 3
Pas 4

Albușurile se bat spumă albă și fermă cu mixerul de mână.

Clătite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 4
Pas 5

Adăugați-le peste compoziția de ouă și lapte apoi amestecați și încorporați cu mișcări lente de sus în jos, până aluatul este uniform, pufos și ușor lichid.

Clătite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 5
Pas 6

Într-o tigaie adâncă de 28cm în diametru (aveți grijă să fie cu capac) topiți 50g de unt.

Dacă aveți tigaie mai mică și mai puțin înaltă, micșorați proporțional ingredientele, aluatul crește bine în proces și va fi greu să-l manevrați altfel.

Clătite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 6
Pas 7

Turnați aluatul în tigaie, adăugați peste el stafidele (înmuiați în rom, eventual).

Faceți focul foarte mic.

Clătite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 7
Pas 8

Acoperiți cu capac și lăsați așa încet să se gătească timp de 30-35 de minute chiar.

Condiția cu focul mic este obligatorie pentru ca aluatul să se gătească uniform peste tot și să nu ardă la fund clătita. Sub capac se vor forma aburi, care vor contribui și ei la proces.

Clătite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 8
Pas 9

După acest timp scoateți capacul, dacă aluatul încă este lichid și lipicios, mai lăsați-l.

Dar dacă este gătit (la atingere nu se lipeste cocă de degete), cu o spatulă tăiați această omletă în câteva bucăți mari și le întoarceți pe partea cealaltă să se rumenească. Măriți focul ca să fie mai rapid procesul în această etapă.

Clătite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 9
Pas 10

Peste 5 minute cu aceeași spatulă spargeți această clătito-omletă în bucăți mai mici.

Închideți focul.

Clătite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 10
Pas 11

Le serviți calde, ornate opțional cu puțin zahăr pudră deasupra și pe lângă un sos de fructe, ideal ar fi sosul de prune austriac, dar și din alte fructe este bun.

Eventual puteți folosi o dulceață preferată din cămară.

Poftă Bună!

Clătite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 portii (6-8 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !