Supa frantuzeasca de ceapa
Mi-a luat ceva ani aceasta reteta s-o inteleg, s-o testez si sa vin la voi cu o varianta pe care noi am aprobat-o cu toata familia, inclusiv copiii - Sofia mi-a declarat ca de acum incolo e supa ei preferata si neaparat sa-i fac de ziua ei (lauda suprema la ele!).
Am gustat supa de ceapa la ea acasa, nu m-a dat pe spate, apoi am avut cateva incercari in bucataria mea, dar tot nu intelegeam de ce este atat de apreciata, gustul era destul de banal si fad mai la toate variantele. Dar nu m-am lasat, am despicat si analizat fiecare etapa, sa-mi dau seama unde e acel moment care o face nu doar bunicica, dar cu efectul de "Oau!" la gust.
Mai jos veti gasi varianta si recomandarile pe care eu le-am testat si vi le recomand, dar pe parcurs puteti testa si adapta reteta de supa de ceapa dupa gustul familiei voastre. Noi de acum incolo o avem in meniul familiei anume in aceasta forma si ne place mult, este foarte gustoasa, cremoasa, aromata, usor dulce, delicieux!
Ingrediente
●
Supa de carne
1 l
sau de legume in varianta vegetariana, dar sa va placa la gust
●
Zahar
1 lingurita
optional
●
Cimbru
1 buc
adica 1 fir
●
Sare
1 lingura
potriviti dupa gust
●
Piper negru macinat
0.25 lingurite
●
Cascaval
200 g
ideal ar fi Gruyere, dar puteti inlocui cu orice cascaval va place la gust
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Din timp recomand sa va faceti rezerve din supa preferata, eu cel mai des fac cu supa de curcan, astfel:
- cand pun intr-o oala de ciorba de curcan carnea si zarzavaturile, am grija sa adaug cu 1 litru de apa mai mult;
Pas 2
- apoi acel surplus il pun la congelator intr-o sticla de apa (din restul fac ciorba planificata atunci), sau casoleta si oricand avem pofta de supa de ceapa, doar am grija sa decongelez din timp supa.
Pas 3
Aici am exact 1 litru de supa, pe care o folosesc sa fac 4 portii de supa de ceapa.
Nu are importanta daca veti face supa din pui, curcan sau legume - eu va recomand sa testati si sa va placa la gust si abia dupa aia va apucati de supa de ceapa.
Dupa parerea mea o supa de vita are gustul cam intens, dar inca voi testa si vedem, cel putin finetea si gustul dulce de ceapa se potrivesc cel mai bine cu ce am scris mai sus.
Pas 4
Curatati de coaja 1 kg de ceapa alba/galbena, o spalati si apoi taiati julien.
Intr-o cratita sau tuci cu fund gros puneti 80g de unt, toata ceapa taiata, 1 lingurita de zahar si 1 fir de cimbru (thyme).
Nu exagerati cu cimbrul, am testat la restaurante cateva variante de supa de ceapa in care cimbrul ascunde gustul adevarat si prost executat.
Pas 5
Mai intai caliti totul la foc mediu spre mare, pana incepe bine procesul de calire, ceapa se inmoaie putin si se gateste.
Pas 6
Acum faceti focul foarte mic si lasati acest proces sa mearga incet (chiar peste 1 ora), timp in care ceapa isi lasa zeama si se va rumeni/carameliza, apoi isi va da drumul la gustul cel bun.
Nu uitati sa amestecati periodic.
Pas 7
Cat asteptati si gatiti ceapa, recomand sa puneti la calit intr-o tigaie mica, fara ulei, 2 linguri de faina.
Amestecati periodic si caliti la foc mediu pana isi schimba culoarea, aveti grija sa nu o ardeti.
Pas 8
Dupa aproximativ 1 ora, chiar mai mult, ceapa se caleste si va avea o culoare maronie, caramelizata si o aroma foarte placuta.
Acum e momentul sa terminam supa si sa adunam impreuna toate aromele.
Pas 9
Turnati peste ceapa caramelizata 100ml de vin alb sec, amestecati periodic si lasati la foc mai mare 5 minute pana acesta se evapora complet.
Neaparat asteptati sa se evapore tot vinul, nu facem cocktail, gustul de vin nu are ce cauta in supa, doar aroma lui.
Pas 10
Adaugati faina calita, amestecati.
Pas 11
Turnati 1 litru din supa pregatita in primii pasi.
Pe viitor veti vedea daca va place supa de ceapa mai cremoasa si densa, sau adaugati la acest pas mai multa supa de carne s-o faceti ceva mai lichida.
Pas 12
Amestecati totul bine, potriviti de sare dupa gust, adaugati 1 frunza de dafin si putin piper negru macinat.
Lasati sa fiarba 5 minute si inchideti focul.
Pas 13
Pentru servirea supei rumeniti pe o tigaie grill niste felii de bagheta - eu le mai stropesc cu putin ulei de masline si ceva ierburi de Provence, dar nu e obligatoriu.
Pas 14
Dati prin razatoare cascavalul preferat.
Pas 15
Aranjati bolurile pentru supa intr-o tava de cuptor, turnati in ele supa de ceapa pregatita, nu le umpleti prea tare sa aveti loc de bagheta si cascaval.
Frunza de dafin si firul de cimbru le scoateti si aruncati.
Pas 16
Puneti feliile de bagheta rumenita peste supa si adaugati pe ele o mana buna din cascavalul razuit.
Pas 17
Puneti tava cu boluri in cuptor, daca aveti mod grill de sus il setati pe acesta si lasati 10-15 minute pana se topeste cascavalul.
Daca aveti cuptor mai simplu, doar le puneti la modul cu incalzire de sus, si ridicati nivelul tavii la fel cat mai sus.
Pas 18
Savurati supa de ceapa imediat, cat este fierbinte si cascavalul topit inca nu s-a intarit.
Puteti imparti acest proces pe etape, sa faceti din timp supa cu ceapa, apoi abia inainte de servire o incalziti bine si puneti cu bagheta si cascaval la grill.
Este absolut delicioasa, speciala si deosebita.
Pofta Buna!
Cantitate:
4 portii
(4-5 portii medii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii: