Mi-a luat ceva ani această rețetă s-o înțeleg, s-o testez și să vin la voi cu o variantă pe care noi am aprobat-o cu toată familia, inclusiv copiii - Sofia mi-a declarat că de acum încolo e supa ei preferată și neapărat să-i fac de ziua ei (laudă supremă la ele!).
Am gustat supa de ceapă la ea acasă, nu m-a dat pe spate, apoi am avut câteva încercări în bucătăria mea, dar tot nu înțelegeam de ce este atât de apreciată, gustul era destul de banal și fad mai la toate variantele. Dar nu m-am lăsat, am despicat și analizat fiecare etapă, să-mi dau seama unde e acel moment care o face nu doar bunicică, dar cu efectul de "Oau!" la gust.
Mai jos veți găsi varianta și recomandările pe care eu le-am testat și vi le recomand, dar pe parcurs puteți testa și adapta rețeta de supă de ceapă după gustul familiei voastre. Noi de acum înainte o avem în meniul familiei anume în această formă și ne place mult, este foarte gustoasă, cremoasă, aromată, ușor dulce, délicieuse!
Din timp recomand să vă faceți rezerve din supa preferată, eu cel mai des fac cu supă de curcan, astfel:
- când pun într-o oală de ciorbă de curcan carnea și zarzavaturile, am grijă să adaug cu 1 litru de apă mai mult;
- apoi acel surplus îl pun la congelator într-o sticlă de apă (din restul fac ciorba planificată atunci), sau casoletă și oricând avem poftă de supă de ceapă, doar am grijă să decongelez din timp supa.
Aici am exact 1 litru de supă, pe care o folosesc să fac 4 porții de supă de ceapă.
Nu are importanță dacă veți face supă din pui, curcan sau legume - eu vă recomand să testați și să vă placă la gust și abia după aia vă apucati de supa de ceapă.
După părerea mea, o supă de vită are gustul cam intens, dar încă voi testa și vedem, cel puțin finețea și gustul dulce de ceapă se potrivesc cel mai bine cu ce am scris mai sus.
Curățați de coajă 1 kg de ceapă albă/galbenă, o spălați și apoi tăiați julien.
Într-o cratiță sau tuci cu fund gros puneți 80g de unt, toată ceapa tăiată, 1 linguriță de zahăr și 1 fir de cimbru (thyme).
Nu exagerați cu cimbrul, am testat la restaurante câteva variante de supă de ceapă în care cimbrul ascunde gustul adevărat și prost executat.
Mai întâi căliți totul la foc mediu spre mare, până începe bine procesul de călire, ceapa se înmoaie puțin și se gătește.
Acum faceți focul foarte mic și lăsați acest proces să meargă încet (chiar peste 1 oră), timp în care ceapa își lasă zeama și se va rumeni/carameliza, apoi își va da drumul la gustul cel bun.
Nu uitați să amestecați periodic.
Cât așteptați și gătiți ceapa, recomand să puneți la călit într-o tigaie mică, fără ulei, 2 linguri de făină.
Amestecați periodic și căliți la foc mediu până își schimbă culoarea, aveți grijă să nu o ardeți.
După aproximativ 1 oră, chiar mai mult, ceapa se călește și va avea o culoare maronie, caramelizată și o aromă foarte plăcută.
Acum e momentul să terminăm supa și să adunăm împreună toate aromele.
Turnați peste ceapa caramelizată 100ml de vin alb sec, amestecați periodic și lăsați la foc mai mare 5 minute până acesta se evaporă complet.
Neapărat așteptați să se evapore tot vinul, nu facem cocktail, gustul de vin nu are ce căuta în supă, doar aroma lui.
Adăugați făina călită, amestecați.
Turnați 1 litru din supa pregătită în primii pași.
Pe viitor veți vedea dacă vă place supa de ceapă mai cremoasă și densă sau adăugați la acest pas mai multă supă de carne să o faceți ceva mai lichidă.
Amestecați totul bine, potriviți de sare după gust, adăugați 1 frunză de dafin și puțin piper negru măcinat.
Lăsați să fiarbă 5 minute și închideți focul.
Pentru servirea supei, rumeniți pe o tigaie grill niște felii de baghetă - eu le mai stropesc cu puțin ulei de măsline și ceva ierburi de Provence, dar nu e obligatoriu.
Dați prin răzătoare cașcavalul preferat.
Aranjați bolurile pentru supă într-o tavă de cuptor, turnați în ele supa de ceapă pregătită, nu le umpleți prea tare să aveți loc de baghetă și cașcaval.
Frunza de dafin și firul de cimbru le scoateți și aruncați.
Puneți feliile de baghetă rumenită peste supă și adăugați pe ele o mână bună din cașcavalul răzuit.
Puneți tava cu boluri în cuptor, dacă aveți mod grill de sus, îl setați pe acesta și lăsați 10-15 minute până se topește cașcavalul.
Dacă aveți cuptor mai simplu, doar le puneți la modul cu încălzire de sus și ridicați nivelul tavii cât mai sus.
Savurați supa de ceapă imediat, cât este fierbinte și cașcavalul topit încă nu s-a întărit.
Puteți împărți acest proces pe etape, să faceți din timp supa cu ceapă, apoi abia înainte de servire o încălziți bine și puneți cu bagheta și cașcaval la grill.
Este absolut delicioasă, specială și deosebită.
Poftă bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.