Ingrediente
●
Drojdie proaspata
25 g
sau 10g de drojdie uscată
●
Faina alba calitate superioara
420 g
●
Cardamon macinat
1 lingurita
opțional
●
Unt
150 g
să fie moale, la temperatura camerei
●
Scortisoara macinata
2 lingurite
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Într-un bol mic turnați 50ml de lapte cald, adăugați 1 linguriță de zahăr, 2 linguri de faină și 25g drojdie proaspătă.
Amestecați toată compoziția cu un tel până are textura uniformă și lăsați 10 minute când începe să facă spumă.
Pas 2
Într-un bol mai mare turnați 200ml de lapte cald, adăugați 50g de zahăr, 0.5 linguriță de sare, 1 linguriță de cardamom și compoziția de drojdie de la pasul 1.
Amestecați totul cu lingura sau mixerul până se uniformizează.
Pas 3
Adăugați 400g de faină și începeți să frământați aluatul, cu mixerul sau cu mâinile.
Pas 4
Când începe să se lege compoziția, observați neapărat cât de bine faina absoarbe lichidul - dacă compoziția este moale și puțin lipicioasă, continuați. Dar dacă este mai uscăcioasă, adăugați în plus câteva linguri de lapte sau apă.
Recomand acest test din cauza că diverse mărci de faină au grad diferit de absorbtie, iar aluatul nostru trebuie să fie moale și bine hidratat, nu prea dens.
Pas 5
Când s-a incorporat toată faina, dar aluatul încă nu este prea uniform, începeți să adăugați în câteva etape 75g de unt moale. Puneți câte o bucată, frământați, din nou adăugați unt și tot așa până îl terminați.
Pas 6
După ce ați terminat cu untul veți observa că aluatul devine moale, uniform, deloc lipicios și plăcut la atingere.
Pas 7
Lăsați-l să crească în bolul acoperit cu o folie alimentară sau prosop timp de 1 oră, sau până își dublează volumul.
Pas 8
În acest timp vom pregăti compoziția de scorțișoară - puneți într-un bol 75g de unt moale, 50g zahăr pudră și 2 lingurițe de scorțișoară.
Pas 9
Amestecați totul bine cu lingura până obțineți o pastă omogenă.
Pas 10
Între timp aluatul s-a odihnit și a crescut. Îl scoateți pe masa presărată bine cu faină și îl întindeți cu făcălețul într-un dreptunghi de aproximativ 50cm pe 40cm.
Pas 11
Cu lingura întindeți uniform pe 2/3 din dreptunghi pasta de scorțișoară și unt.
Pas 12
Acum latura fără scorțișoară o aduceți peste jumătate din cea unsă.
Pas 13
Și cealaltă jumătate vine deasupra acesteia.
Lăsați 10 minute pe masă să se odihnească acest plic de aluat.
Pas 14
Apoi cu făcălețul îl mai întindeți și lărgiți să fie de aproximativ 35-40cm lățime.
Pas 15
Tăiați felii din el de aproximativ 4cm lățime, rigla metalică poate fi un ghidaj bun, dar este opțional.
Pas 16
Acum fiecare din banda de 4cm se mai taie pe jumătate în lungime, dar observați în poză unde arăt cu degetul, că nu trebuie să tăiați până la capăt.
Pas 17
Astfel vom obține niște benzi lungi de aluat din care vom forma chiflele.
Pas 18
Luați atent fiecare bandă și o înfășurați pe degete, ca o rolă de ațe de croșetat sau umpletit.
Pas 19
Capatul îl treceți prin gaura din mijlocul acestei bobine mici și e gata o chiflă.
Este un proces interesant de lucru împreună cu copiii, încercați să-i implicați.
Pas 20
Chiflele astfel formate le aranjați în tava de cuptor așternută cu hârtie de copt și lăsați să crească 1 oră la temperatura camerei.
Nu uitați peste jumătate de oră să porniți cuptorul și să-l preîncălziți la 180 de grade.
Pas 21
După ce au crescut, ungeți chiflele cu oul puțin amestecat cu furculița pentru uniformizare.
Pas 22
Presărați peste chiflă puțin zahăr simplu sau brun, dacă aveți.
Pas 23
Le coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 20-25 de minute, sau până se rumenesc uniform.
Lăsați apoi puțin să se răcească și savurați.
Poftă bună!
Cantitate:
18 buc
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)