Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș

În ultimele vacanțe din Grecia am declarat această prăjitură preferată sezonului, gustată la patiseriile simple și mai artizanale, pot să vă spun că în varianta de mai jos vă iese o prăjitură Bougatsa foarte apropiată de cea originală, din Grecia.

Grecii folosesc pentru crema grișul fin, voi pune o poză cu el în primul pas, se găsește și aici în magazinele specifice, sau vă faceți rezerve când mergeți în Grecia. Eu am făcut cu griș românesc, în paralel am preparat o cremă și cu griș fin grecesc, nimeni nu a observat diferențele de textură, doar eu, pentru că știam... Deci puneți griș clasic și oricum veți obține o prăjitură Bougatsa delicioasă, recomand să încercați neapărat această rețetă simplă și fantastic de bună!

Ingrediente

Lapte
1 l
   
Foi de placinta
10 buc
un pachet de foi de 10 sau 12 buc
Zahar
200 g
   
Amidon alimentar
1 lingura
   
Gris
120 g
simplu sau fin, grecesc
Unt
50 g
   
Esenta de vanilie
1 lingurita
   
Coaja de lamaie rasa
1 lingurita
   
Galbenusuri de ou
2 buc
   
Unt topit
100 g
   
Zahar pudra
2 linguri
și opțional scorțișoară pudră pentru servit

Pasi de urmat

Pas 1

Acesta este grișul fin adus din Grecia, dacă găsiți și faceți cremă cu el veți observa că va avea textura o idee mai fină, dar nu cu mult diferită dacă folosiți grișul simplu.

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 1
Pas 2

Într-o oală turnați 1 litru de lapte rece, adăugați 200g de zahăr și 1 lingură de amidon, amestecați totul bine și puneți pe foc.

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 2
Pas 3

Când începe să fiarbă, adăugați grișul câte puțin și amestecați continuu cu un tel în acest timp, să nu se formeze cocoloase.

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 3
Pas 4

Lăsați să fiarbă la foc mediu și în acest timp mai amestecați cu telul, până observați că începe să se facă mai densă această cremă de griș.

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 4
Pas 5

Luați oala de pe foc, adăugați 50g de unt rece, 1 linguriță esență de vanilie și 1 linguriță coajă de lămâie (coajă rasă de la 1 lămâie).

Amestecați bine totul până se topește untul complet.

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 5
Pas 6

Acum puneți 2 gălbenușuri de ou crude și amestecați repede cu telul să se incorporeze.

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 6
Pas 7

Acoperiți suprafața cremei cu o pungă sau folie alimentară și lăsați să se răcească timp de 2-3 ore.

Nu uitați să vă asigurați că ați scos de la congelator foile de plăcintă, dacă nu le aveți proaspete.

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 7
Pas 8

După acest timp veți observa că devine mai densă și groasă crema. Înainte de folosire o amestecați bine cu o lingură, să fie un pic mai pufoasă și uniformă.

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 8
Pas 9

Puneți pe masă prima foaie de plăcintă și o ungeti bine cu untul topit.

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 9
Pas 10

Apoi mai puneți încă 2, la fel dupa fiecare se unge cu unt topit.

Plăcinta o puteți forma în mod normal din 2 sau 3 foi suprapuse, deci numărați foile din pachet și le împărțiți în 4 seturi, crema cam pentru atât va ajunge.

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 10
Pas 11

În mijlocul foilor unse cu unt puneți 5-6 linguri de cremă și o distribuiți uniform într-un dreptunghi de aproximativ 20x12cm.

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 11
Pas 12

Începeți să împachetați plăcinta, mai întâi aduceți marginile mai late spre mijloc, vă asigurați că vor acoperi complet dreptunghiul de cremă.

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 12
Pas 13

Apoi strângeți și marginile scurte, ca în poză.

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 13
Pas 14

Întoarceți atent plăcinta cu marginile în jos și o puneți pe o tavă de cuptor, eventual așternută cu hârtie de copt. Ungeți deasupra cu unt și continuați să faceți și restul foilor cu cremă.

Observați că vor încăpea 2 plăcinte Bougatsa în tava de cuptor clasică.

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 14
Pas 15

Se coc în cuptorul preîncălzit la 200 de grade C, timp de 25-30 minute sau până se rumenesc uniform.

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 15
Pas 16

Lăsați să se răcească complet, apoi ornati cu zahăr pudră și scorțișoară, tăiați-o pătrate cu un cuțit bine ascuțit, sau o rola de pizza.

Savurați și salvați rețeta...

Poftă Bună!

Bougatsa, sau Prăjitură grecească cu lapte și griș - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !