În ultimele vacanțe din Grecia am declarat această prăjitură preferată sezonului, gustată la patiseriile simple și mai artizanale, pot să vă spun că în varianta de mai jos vă iese o prăjitură Bougatsa foarte apropiată de cea originală, din Grecia.
Grecii folosesc pentru crema grișul fin, voi pune o poză cu el în primul pas, se găsește și aici în magazinele specifice, sau vă faceți rezerve când mergeți în Grecia. Eu am făcut cu griș românesc, în paralel am preparat o cremă și cu griș fin grecesc, nimeni nu a observat diferențele de textură, doar eu, pentru că știam... Deci puneți griș clasic și oricum veți obține o prăjitură Bougatsa delicioasă, recomand să încercați neapărat această rețetă simplă și fantastic de bună!
Acesta este grișul fin adus din Grecia, dacă găsiți și faceți cremă cu el veți observa că va avea textura o idee mai fină, dar nu cu mult diferită dacă folosiți grișul simplu.
Într-o oală turnați 1 litru de lapte rece, adăugați 200g de zahăr și 1 lingură de amidon, amestecați totul bine și puneți pe foc.
Când începe să fiarbă, adăugați grișul câte puțin și amestecați continuu cu un tel în acest timp, să nu se formeze cocoloase.
Lăsați să fiarbă la foc mediu și în acest timp mai amestecați cu telul, până observați că începe să se facă mai densă această cremă de griș.
Luați oala de pe foc, adăugați 50g de unt rece, 1 linguriță esență de vanilie și 1 linguriță coajă de lămâie (coajă rasă de la 1 lămâie).
Amestecați bine totul până se topește untul complet.
Acum puneți 2 gălbenușuri de ou crude și amestecați repede cu telul să se incorporeze.
Acoperiți suprafața cremei cu o pungă sau folie alimentară și lăsați să se răcească timp de 2-3 ore.
Nu uitați să vă asigurați că ați scos de la congelator foile de plăcintă, dacă nu le aveți proaspete.
După acest timp veți observa că devine mai densă și groasă crema. Înainte de folosire o amestecați bine cu o lingură, să fie un pic mai pufoasă și uniformă.
Puneți pe masă prima foaie de plăcintă și o ungeti bine cu untul topit.
Apoi mai puneți încă 2, la fel dupa fiecare se unge cu unt topit.
Plăcinta o puteți forma în mod normal din 2 sau 3 foi suprapuse, deci numărați foile din pachet și le împărțiți în 4 seturi, crema cam pentru atât va ajunge.
În mijlocul foilor unse cu unt puneți 5-6 linguri de cremă și o distribuiți uniform într-un dreptunghi de aproximativ 20x12cm.
Începeți să împachetați plăcinta, mai întâi aduceți marginile mai late spre mijloc, vă asigurați că vor acoperi complet dreptunghiul de cremă.
Apoi strângeți și marginile scurte, ca în poză.
Întoarceți atent plăcinta cu marginile în jos și o puneți pe o tavă de cuptor, eventual așternută cu hârtie de copt. Ungeți deasupra cu unt și continuați să faceți și restul foilor cu cremă.
Observați că vor încăpea 2 plăcinte Bougatsa în tava de cuptor clasică.
Se coc în cuptorul preîncălzit la 200 de grade C, timp de 25-30 minute sau până se rumenesc uniform.
Lăsați să se răcească complet, apoi ornati cu zahăr pudră și scorțișoară, tăiați-o pătrate cu un cuțit bine ascuțit, sau o rola de pizza.
Savurați și salvați rețeta...
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.