Revin la rețeta de Mucenici Moldovenești clasici, pufoși, fiindcă în prima variantă de pe site am lucrat mai mult cu aluatul la mașina de pâine, iar acum vreau să vă arăt mai în detalii cum se fac normal, frământați la bol.
De gust nu am ce să spun prea multe, și acești Mucenici Moldovenești sunt extraordinari - pufoși, aromați, fragezi, siropul este completarea perfectă, doar aveți răbdare să intre bine în mucenici și apoi să-i savurați.
Într-un bol turnați 200ml lapte și 200ml de apă caldă, adăugați 2 linguri de zahăr, drojdia și amestecați totul bine cu un tel sau lingură.
Lăsați 10 minute pe masă.
După acest timp adăugați în bol 2 ouă, 1 linguriță de sare, 250g zahăr, esența de vanilie și 120g unt topit, amestecați bine.
Puneți făina, adăugați mai întâi 800g și apoi treptat restul, dar cât mai este nevoie, până aluatul este moale dar nelipicios.
În funcție de calitatea făinii s-ar putea să folosiți mai mult sau mai puțin.
Folosiți mai întâi o lingură de lemn, până se combină toate ingredientele.
Apoi scoateți aluatul pe masa presărată cu puțină făină și continuați frământatul până este uniform.
Lăsați-l să crească jumătate de oră în bolul acoperit cu prosop.
În acest timp pregătim repede siropul - într-o cratiță turnați 300ml de apă, adăugați 150g de zahăr, amestecați și puneți la fiert.
După ce fierbe, închideți focul și lăsați siropul să se răcorească.
Aluatul pentru Mucenicii Moldovenești s-a odihnit și a crescut, cu un cuțit îl tăiați în 16 bucăți uniforme.
Puteți face mucenicii mai mari sau mai mici, deci respectiv divizați aluatul după necesitate.
Începem să formăm mucenicii.
Luați câte o bucată de aluat și pe masa curată (fără făină, sau foarte puțină doar cât să nu se lipească de masă sau mâini), formați baghete cât mai subțiri.
Îndoiți și tăiați această baghetă în jumătate.
Le mai modelați puțin, până fiecare din ele are aproximativ 50cm.
Le răsuciți puțin de la margini.
Și împletiți.
Împletiturile le puteți face pe jumate, apoi întoarceți și răsuciți marginile opuse.
Formați opt-ul, marginile le ascundeți în mijloc, pe dedesubt.
Observați că un mucenic este aproximativ cât o palmă, deci nu sunt mari, dar așa împletiți se văd foarte frumos.
Într-o tavă mare de cuptor încap aproximativ 8 mucenici, deci formați primii 8, lăsați să crească sub prosop timp de 20-30 min.
Cam în 15 minute vă apucați să modelați restul mucenicilor în a 2-a tavă de cuptor.
După ce au crescut, se ung cu un ou bătut deasupra și se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25-30 de minute, sau până se rumenesc uniform.
Cât stau mucenicii la cuptor, terminați să pregătiți siropul pentru ei:
- adăugați în compoziția de apă cu zahăr câte 1 linguriță de esență de rom și vanilie, plus coajă rasă de lămâie, amestecați.
Mucenicii se scot din cuptor, cât sunt fierbinți se ung abundent (folosiți o pensulă) cu jumătate din cantitatea de sirop (cealaltă jumătate de sirop se folosește pentru tava 2), apoi cu puțină miere.
Peste mierea lipicioasă se presară nuca măcinată.
Lăsați-i așa în tavă aproximativ jumătate de oră, în acest timp vor mai absorbi din sirop și se vor frăgezi și mai bine.
Serviți și savurați apoi cu mare poftă!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.