Un tort neasteptat de bun, chiar am fost foarte sceptica, nu aveam mari asteptari de la el - dar dupa degustare.... am zis ca nu am mancat asa tort bun demult, chiar si nu de post. Pandispanul se poate face si nu numai in aceasta reteta, puteti sa-l combinati cu orice alta crema. Are textura moale, poroasa si un pic umeda - deci pefect.
Multumesc mult Laurei S. pentru reteta - foarte, foarte buna si neaparat de salvat si de copiat in caietele :)
Amestecati bine cu un tel, uleiul, zaharul si apa minerala - pana se dizolva zaharul.
Treceti prin sita faina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de amoniu si scortisoara.
Adaugati acest amestec la cel lichid, puneti si esenta de vanilie - amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase.
Taiati o hartie de copt dupa metoda de aici. Va recomand daca aveti tava cu bordurile care se pot demonta, sa taiati hartia nu chiar de la margine, sa lasati un pic sa iasa pe margini.
Turnati aluatul in tava si puneti la cuptor, aproximativ 40-50 de min la temperatura medie. Faceti testul scobitorii dupa acest timp si daca mai trebuie il lasati inca putin.
Dupa ce este gata lasati pandispanul sa se raceasca complet - conditie obligatorie cand folositi bicarbonat de amoniu, acesta se evapora in tot acest timp. Cand este racit blatul nu mai este cazul sa va faceti griji. Daca nu vreti sa-l folositi, puteti incerca si fara el, si imi spuneti cum a fost.
Dupa ce s-a racit blatul, incepeti sa faceti crema.
Se pune la fiert laptele de soia, adaugati in el esenta de vanilie si amestecati. Sau cumparati lapte de soia cu vanilie.
Preparati budinca dupa instructiunile de pe plic - puneti zahar cat scrie acolo sau mai putin daca il vreti mai putin dulce.
Lasati pe foc cateva minute pana se ingroasa bine budinca. Apoi stingeti focul si lasati sa se racoreasca putin.
Daca blatul a iesit mai gros il taiati in jumate, sa fie 2 foi - daca va iese mai subtire nu il mai taiati, puneti crema doar deasupra.
Mie mi-a iesit mai gros si am zis sa-l tai, deci am uns cu jumate de crema prima foaie.
Apoi atent treceti a 2-a foaie peste prima, eu am reusit s-o rup, pentru ca este mai fragil pandispanul.
Puneti restul de crema si intindeti pe toata suprafata.
Bananele le taiati rondele si ungeti bine pe ambele parti cu suc de lamaie, ca sa nu se innegreasca pe tort.
Apoi le aranjati peste crema.
Topiti ciocolata la baie de aburi sau 2-3 minute la microunde.
Cu o lingura turnati haotic ciocolata peste banane. Puneti apoi tortul la frigider pentru cateva ore.
Aici aveti si o sectiune - am zis ca asta merita sa fie poza de prezentare. Se vede perfect structura blatului si cred ca reprezinta clar gustul tortului.
Puteti sa faceti crema si cu lapte de vaca, sau orice alta crema va place - tot va fi f.bun, in budinca puteti adauga si un pic de unt.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.