Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post)

Un tort neașteptat de bun, chiar am fost foarte sceptică, nu aveam mari așteptări de la el - dar după degustare.... am zis că nu am mâncat așa tort bun demult, chiar și nu de post. Pandispanul se poate face și nu numai în această rețetă, puteți să-l combinați cu orice altă cremă. Are textură moale, poroasă și un pic umedă - deci perfect.

Mulțumesc mult Laurei S. pentru rețetă - foarte, foarte bună și neapărat de salvat și de copiat în caietele :)

Ingrediente
Zahăr
1 pahar
de 300ml
Ulei fără miros
1 pahar
am folosit ulei de sâmburi de struguri, dar puteți pune și de floarea-soarelui
Apă minerală
1 pahar
   
Praf de copt
1 buc
1 pliculeț sau 2 lingurițe
Cacao pudră
2 linguri
   
Esență de vanilie
2 buc
   
Scorțișoară
1 lingurita
   
Făină albă calitate superioară
2 pahare
am pus atât cât să-l fac ca o smântână - deci aveți grijă, dacă este prea lichid aluatul mai adăugați puțină făină
Praf de budincă de vanilie
2 buc
2 plicuri - am luat de la dr.oetker acum
Lapte de soia
800 ml
Puteți folosi și lapte de orez sau suc de fructe.
Banane
2 buc
   
Lămâie
1 buc
   
Ciocolată neagră/amăruie
1 buc
   
Bicarbonat de amoniu
2 lingurite
puteți încerca să faceți și fără el, dar nu știu dacă va fi la fel de poros
Pași de urmat
Pas 1

Amestecați bine cu un tel, uleiul, zahărul și apa minerală - până se dizolvă zahărul.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 1
Pas 2

Treceți prin sită făina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de amoniu și scorțișoara.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 2
Pas 3

Adăugați acest amestec la cel lichid, puneți și esența de vanilie - amestecați bine cu un tel să nu fie cocoloașe.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 3
Pas 4

Tăiați o hârtie de copt după metoda de aici. Vă recomand dacă aveți tava cu bordurile care se pot demonta, să tăiați hârtia nu chiar de la margine, să lăsați un pic să iasă pe margini.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 4
Pas 5

Turnați aluatul în tavă și puneți la cuptor, aproximativ 40-50 de min la temperatură medie. Faceți testul scobitorii după acest timp și dacă mai trebuie îl lăsați încă puțin.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 5
Pas 6

După ce este gata lăsați pandispanul să se răcească complet - condiție obligatorie când folosiți bicarbonat de amoniu, acesta se evaporă în tot acest timp. Când este răcit blatul nu mai este cazul să vă faceți griji. Dacă nu vreți să-l folosiți, puteți încerca și fără el, și îmi spuneți cum a fost.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 6
Pas 7

După ce s-a răcit blatul, începeți să faceți crema.

Se pune la fiert laptele de soia, adăugați în el esență de vanilie și amestecați. Sau cumpărați lapte de soia cu vanilie.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 7
Pas 8

Preparați budinca după instrucțiunile de pe plic - puneți zahăr cât scrie acolo sau mai puțin dacă îl vreți mai puțin dulce.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 8
Pas 9

Lăsați pe foc câteva minute până se îngroașă bine budinca. Apoi stingeți focul și lăsați să se răcorească puțin.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 9
Pas 10

Dacă blatul a ieșit mai gros îl tăiați în jumate, să fie 2 foi - dacă vă iese mai subțire nu îl mai tăiați, puneți crema doar deasupra.

Mie mi-a ieșit mai gros și am zis să-l tai, deci am uns cu jumate de cremă prima foaie.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 10
Pas 11

Apoi atent treceți a 2-a foaie peste prima, eu am reușit s-o rup, pentru că este mai fragil pandispanul.

Puneți restul de cremă și întindeți pe toată suprafața.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 11
Pas 12

Bananele le tăiați rondele și ungeți bine pe ambele părți cu suc de lămâie, ca să nu se înnegrească pe tort.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 12
Pas 13

Apoi le aranjați peste cremă.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 13
Pas 14

Topiți ciocolata la baie de aburi sau 2-3 minute la microunde.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 14
Pas 15

Cu o lingură turnați haotic ciocolata peste banane. Puneți apoi tortul la frigider pentru câteva ore.

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 15
Pas 16

Aici aveți și o secțiune - am zis că asta merită să fie poza de prezentare. Se vede perfect structura blatului și cred că reprezintă clar gustul tortului.

Puteți să faceți crema și cu lapte de vacă, sau orice altă cremă vă place - tot va fi f.bun, în budincă puteți adăuga și un pic de unt.

Poftă Bună!

Tort cu ciocolată și budincă de vanilie (de post) - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10 felii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Sursă: blogul LaureiS