Un tort neașteptat de bun, chiar am fost foarte sceptică, nu aveam mari așteptări de la el - dar după degustare.... am zis că nu am mâncat așa tort bun demult, chiar și nu de post. Pandispanul se poate face și nu numai în această rețetă, puteți să-l combinați cu orice altă cremă. Are textură moale, poroasă și un pic umedă - deci perfect.
Mulțumesc mult Laurei S. pentru rețetă - foarte, foarte bună și neapărat de salvat și de copiat în caietele :)
Amestecați bine cu un tel, uleiul, zahărul și apa minerală - până se dizolvă zahărul.
Treceți prin sită făina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de amoniu și scorțișoara.
Adăugați acest amestec la cel lichid, puneți și esența de vanilie - amestecați bine cu un tel să nu fie cocoloașe.
Tăiați o hârtie de copt după metoda de aici. Vă recomand dacă aveți tava cu bordurile care se pot demonta, să tăiați hârtia nu chiar de la margine, să lăsați un pic să iasă pe margini.
Turnați aluatul în tavă și puneți la cuptor, aproximativ 40-50 de min la temperatură medie. Faceți testul scobitorii după acest timp și dacă mai trebuie îl lăsați încă puțin.
După ce este gata lăsați pandispanul să se răcească complet - condiție obligatorie când folosiți bicarbonat de amoniu, acesta se evaporă în tot acest timp. Când este răcit blatul nu mai este cazul să vă faceți griji. Dacă nu vreți să-l folosiți, puteți încerca și fără el, și îmi spuneți cum a fost.
După ce s-a răcit blatul, începeți să faceți crema.
Se pune la fiert laptele de soia, adăugați în el esență de vanilie și amestecați. Sau cumpărați lapte de soia cu vanilie.
Preparați budinca după instrucțiunile de pe plic - puneți zahăr cât scrie acolo sau mai puțin dacă îl vreți mai puțin dulce.
Lăsați pe foc câteva minute până se îngroașă bine budinca. Apoi stingeți focul și lăsați să se răcorească puțin.
Dacă blatul a ieșit mai gros îl tăiați în jumate, să fie 2 foi - dacă vă iese mai subțire nu îl mai tăiați, puneți crema doar deasupra.
Mie mi-a ieșit mai gros și am zis să-l tai, deci am uns cu jumate de cremă prima foaie.
Apoi atent treceți a 2-a foaie peste prima, eu am reușit s-o rup, pentru că este mai fragil pandispanul.
Puneți restul de cremă și întindeți pe toată suprafața.
Bananele le tăiați rondele și ungeți bine pe ambele părți cu suc de lămâie, ca să nu se înnegrească pe tort.
Apoi le aranjați peste cremă.
Topiți ciocolata la baie de aburi sau 2-3 minute la microunde.
Cu o lingură turnați haotic ciocolata peste banane. Puneți apoi tortul la frigider pentru câteva ore.
Aici aveți și o secțiune - am zis că asta merită să fie poza de prezentare. Se vede perfect structura blatului și cred că reprezintă clar gustul tortului.
Puteți să faceți crema și cu lapte de vacă, sau orice altă cremă vă place - tot va fi f.bun, în budincă puteți adăuga și un pic de unt.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.