Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post)

Un tort neasteptat de bun, chiar am fost foarte sceptica, nu aveam mari asteptari de la el - dar dupa degustare.... am zis ca nu am mancat asa tort bun demult, chiar si nu de post. Pandispanul se poate face si nu numai in aceasta reteta, puteti sa-l combinati cu orice alta crema. Are textura moale, poroasa si un pic umeda - deci pefect.

Multumesc mult Laurei S. pentru reteta - foarte, foarte buna si neaparat de salvat si de copiat in caietele :)

Ingrediente
Zahar
1 pahar
de 300ml
Ulei fara miros
1 pahar
am folosit ulei de samburi de struguri, dar puteti pune si de floarea-soarelui
Apa minerala
1 pahar
Praf de copt
1 buc
1 pliculet sau 2 lingurite
Cacao pudra
2 linguri
Esenta de vanilie
2 buc
Scortisoara
1 lingurita
Faina alba calitate superioara
2 pahare
am pus atat cat sa-l fac ca o smantana - deci aveti grija, daca este prea lichid aluatul mai adaugati putina faina
Praf de budinca de vanilie
2 buc
2 plicuri - am luat de la dr.oetker acum
Lapte de soia
800 ml
Puteti folosi si lapte de orez sau suc de fructe.
Banane
2 buc
Lamaie
1 buc
Ciocolata neagra/amaruie
1 buc
Bicarbonat de amoniu
2 lingurite
puteti incerca sa faceti si fara el, dar nu stiu daca va fi la fel de poros
Pasi de urmat
Pas 1

Amestecati bine cu un tel, uleiul, zaharul si apa minerala - pana se dizolva zaharul.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 1
Pas 2

Treceti prin sita faina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de amoniu si scortisoara.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 2
Pas 3

Adaugati acest amestec la cel lichid, puneti si esenta de vanilie - amestecati bine cu un tel sa nu fie cocoloase.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 3
Pas 4

Taiati o hartie de copt dupa metoda de aici. Va recomand daca aveti tava cu bordurile care se pot demonta, sa taiati hartia nu chiar de la margine, sa lasati un pic sa iasa pe margini.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 4
Pas 5

Turnati aluatul in tava si puneti la cuptor, aproximativ 40-50 de min la temperatura medie. Faceti testul scobitorii dupa acest timp si daca mai trebuie il lasati inca putin.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 5
Pas 6

Dupa ce este gata lasati pandispanul sa se raceasca complet - conditie obligatorie cand folositi bicarbonat de amoniu, acesta se evapora in tot acest timp. Cand este racit blatul nu mai este cazul sa va faceti griji. Daca nu vreti sa-l folositi, puteti incerca si fara el, si imi spuneti cum a fost.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 6
Pas 7

Dupa ce s-a racit blatul, incepeti sa faceti crema.

Se pune la fiert laptele de soia, adaugati in el esenta de vanilie si amestecati. Sau cumparati lapte de soia cu vanilie.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 7
Pas 8

Preparati budinca dupa instructiunile de pe plic - puneti zahar cat scrie acolo sau mai putin daca il vreti mai putin dulce.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 8
Pas 9

Lasati pe foc cateva minute pana se ingroasa bine budinca. Apoi stingeti focul si lasati sa se racoreasca putin.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 9
Pas 10

Daca blatul a iesit mai gros il taiati in jumate, sa fie 2 foi - daca va iese mai subtire nu il  mai taiati, puneti crema doar deasupra.

Mie mi-a iesit mai gros si am zis sa-l tai, deci am uns cu jumate de crema prima foaie.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 10
Pas 11

Apoi atent treceti a 2-a foaie peste prima, eu am reusit s-o rup, pentru ca este mai fragil pandispanul.

Puneti restul de crema si intindeti pe toata suprafata.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 11
Pas 12

Bananele le taiati rondele si ungeti bine pe ambele parti cu suc de lamaie, ca sa nu se innegreasca pe tort.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 12
Pas 13

Apoi le aranjati peste crema.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 13
Pas 14

Topiti ciocolata la baie de aburi sau 2-3 minute la microunde.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 14
Pas 15

Cu o lingura turnati haotic ciocolata peste banane. Puneti apoi tortul la frigider pentru cateva ore.

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 15
Pas 16

Aici aveti si o sectiune - am zis ca asta merita sa fie poza de prezentare. Se vede perfect structura blatului si cred ca reprezinta clar gustul tortului.

Puteti sa faceti  crema si cu lapte de vaca, sau orice alta crema va place - tot va fi f.bun, in budinca puteti adauga si un pic de unt.

Pofta Buna!

Tort cu ciocolata si budinca de vanilie (de post) - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10 felii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min