Tort "Ziua si Noaptea"

Un tort foarte gustos, moale cu gust placut de smantana dulce si cacao.Se prepara simplu, cu ingrediente de baza, fara oua -recomand sa-l incercati neaparat.

Ingrediente
Zahar
3 pahare
de 300 ml. Plus mai trebuie 8 linguri de zahar pentru glazura
Unt
1 lingura
plus 100g pentru glazura - untul trebuie sa fie moale nu topit
Smantana
4 pahare
recomand sa fie din aia de 20% grasime - 1 pahar se foloseste la aluat, si 3 la crema
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
stins cu 1 lingura de otet
Faina
3 pahare
Lapte de vaca
4 linguri
Cacao pudra
3 lingurite
Plus 6 linguri pentru glazura
Pasi de urmat
Pas 1

Frecati bine 1 lingura de unt cu 1 pahar de zahar -  o puteti face cu mixerul sau cu mainile.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 1
Pas 2

Adaugati 1 pahar de smantana si amestecati bine cu telul.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 2
Pas 3

Apoi adaugati 1 pahar de faina si bicarbonatul de sodiu stins  - amestecati bine.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 3
Pas 4

Impartiti compozitia de la pasul anterior in 2 parti egale. In una adaugati 1 pahar de faina, in alta un pahar de faina si 3 lingurite de cacao.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 4
Pas 5

Luati compozitia fara cacao,  amestecati cu mainie sau cu lingura aluatul care se formeaza(nu va alarmati daca este mai lipicios). Apoi presarati din abundenta faina pe masa si il scoateti pe ea, apoi usor il framantati pana se formeaza o bila - atentie, nu trebuie sa-l framantati mult.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 5
Pas 6

Il taiati in 3 si formati alte 3 bile mai mici, le inveliti in folie alimentara si puneti la frigider.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 6
Pas 7

Faceti la fel cu aluatul maro, cel cu cacao - la fel framantati cu faina, formati 3 bile si le puneti la frigider.

Recomand sa faceti exact asa cum am scris - in aceasta ordine -  mai intai aluatul alb apoi cel maro.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 7
Pas 8

Mai intati coaceti foile albe - luati fiecare bila, o intindeti cu facaletul (nu uitati sa presarati faina pe masa din abundenta), sa fie de aproximativ 3 mm grosime.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 8
Pas 9

Ca sa treceti foaia mai usor pe tava o inveliti pe facalet, apoi o derulati deasupra tavii.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 9
Pas 10

Puneti peste foaie o farfurie mai mare sau un capac si taiati cu un cutit marginile - apoi le luati si le aruncati, nu le mai "reciclati".

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 10
Pas 11

Puneti tava la cuptor la temperatura medie si lasati pana incep sa se rumeneaza marginile. - vedeti in ce timp aproximativ se coc foile albe si lasati si cele maro cam acest timp (la ele nu se vad marginile roz coapte).

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 11
Pas 12

In asa fel coaceti toate foile, mai intai cele albe apoi cele maro.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 12
Pas 13

Amestecati bine cu mixerul 3 pahare de smantana si 1.5 pahare-2 pahare de zahar. Puteti adauga un pic de vanilie si intaritor de frisca (3-4 plicuri - in cazul in care smantana nu se ingroasa bine).

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 13
Pas 14

Ca sa se inmoaie tortul mai bine, recomand sa faceti un sirop de apa calda cu miere sau cu zahar si sa ungeti fiecare foaie cu o pensula - inainte se le ungeti cu crema de smantana. Lasati 2-3 min sa se absoarba siropul apoi ungeti din abundenta cu crema fiecare foiae.

Incepeti sa ungeti foile incepand cu cele albe - deci prima va fi alba a 2-a maro, si tot asa pana le terminati.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 14
Pas 15

Asa arata tortul inainte sa-l lasati la inmuiat (bineinteles la frigider). Ca sa fie tortul perfect de moale si bun perioada de inmuiere este de 10-15 ore - deci perfect ar fi sa-l montati seara si dimineata sa-l terminati de ornat.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 15
Pas 16

Asa am facut eu - seara am copt foile si le-am uns cu crema. Apoi dimineata l-am ornat si pregatit pentru musafirii care au venit dupa amiaza.

Deci - Il scoateti din frigider, cu un cutit taiati marginile care ar putea fi nu chiar drepte. Tortul fiind moale acum, procedura este foarte simpla.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 16
Pas 17

Pregatiti glazura - intr-o cratita puneti 4 linguri de lapte, 8 linguri de zahar, 100g unt si 6 linguri de cacao. Puneti la foc si amestecati.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 17
Pas 18

Dupa ce incepe sa fiarba, stingeti focul, amestecati inca o data si lasati sa se racoreasca bine.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 18
Pas 19

Dupa ce se raceste binisor glazura o turnati peste tort si lasati aproximativ 30 de min la frigider sa se intareasca un pic.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 19
Pas 20

Apoi il ornati dupa preferinta - puteti orna complet cu frisca sau presara nuca de cocos sau asa cum am facut eu. Am luat in palma nuca de cocos, am trecut cu ea pe marginile tortului, ca sa-l imbrac imprejur cu cocos.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 20
Pas 21

Si cu o punga de ornat de cofetarie am facut floricele din frisca pe marginile de sus. In mijloc puteti scrie ceva sau pune vreo floricica de martipan, sau lasati asa.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 21
Pas 22

Aici acelasi tort, dar mai mare,  l-am facut din 1.5 cantitate de ingrediente, l-am ornat cu frisca si am scris La Multi Ani.

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 22
Pas 23

Aici aveti si sectiunea - cred ca este destul de reprezentativa. Tortul este moale, cu gust placut de smantana si cacao, sigur va fi un succes la orice masa festiva si nu numai.

Pofta Buna!

Tort "Ziua si Noaptea" - Pas 23

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10 felii)
Timp de preparare:
600 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Sursa: kuking.net