Aceasta reteta de turte este inca o inspiratie din bucataria bunicii - le facea foarte des cand nu avea timp sa pregateasca paine in cuptor, sau vroia sa faca niste placinte rapide. Turtele cu telemea sunt extraordinar de bune, pufoase, moi - se prepara cu ingrediente simple, pe care sigur le aveti prin frigider.
Veti vedea in reteta ca totul este simplu si repede, in maxim o ora aveti niste placinte cu telemea super bune. Bunica de obicei le pregatea cu branza de oi sarata si lapte acru, dar acum ne adaptam la ce avem in magazin. Asa ca neaparat sa alegeti pentru turte o telemea mai bine scursa, sau veche si iaurt/kefir ceva mai lichid.
Intr-un bol se pune faina, sarea si praful de copt, se amesteca bine apoi se adauga branza telemea data prin razatoarea mai mare, sau maruntita bine cu o furculita.
Se amesteca bine cu o lingura toate ingredientele uscate. Acum adaugati iaurtul si il incorporati cu o lingura in compozitia de faina si telemea.
Apoi cand incepe sa se ingroase coca il framantati cu mainile pana se formeaza un aluat moale si un pic lipicios.
Apoi treceti bila de aluat pe masa presarata bine cu faina si mai framantati putin, cam 1-2 min, sa se uniformizeze aluatul si sa nu fie lipicios deasupra.
Il lasati 10 min sa se odihneasca apoi il impartiti in 6 bucati de aluat si formati din ele 6 bile. Nu uitati sa presarati faina cat lucrati cu aluatul. Mai lasati aceste bile inca 5-10 minute la odihnit pe masa.
Daca vreti mai putine placinte micsorati proportional ingredientele, sa iasa 3-4 bile si atunci le faceti mai repede.
Apoi luati o bila de aluat, o turtiti un pic cu mainile prin faina.
Apoi cu un facalet intindeti putin aluatul, sa fie cam de 8-10mm grosime. Nu le faceti mai subtiri, pentru ca nu vor fi asa pufoase, se vor usca mult la prajit. Cu o furculita intepati bine turta pe toata suprafata.
Cat timp faceti turta puneti o tigaie pe foc sa se incalzeasca, adaugati putin ulei si puneti acolo prima turta formata.
Cat timp se prajeste turta din tava pregatiti urmatoarea si o lasati pe masa, si asa pana le faceti pe toate.
Turtele le prajiti la foc mediu spre mic, veti observa ca se umfla putin, periodic verificati daca s-au rumenit dedesubt.
Cand sunt rumene bine pe o parte le intoarceti si la fel prajiti si cealalta parte.
Le scoateti pe o farfurie, pe parcurs ce le prajiti pe toate le puneti una peste alta, ca sa se mai abureasca si sa fie moi. Veti observa ca am facut 6 bile dar pe poza am 5 turte - una a mancat-o sotul imediat ce a intrat pe usa cand a venit de la servici, apoi a asteptat cuminte pana am servit cina si am facut pozele pentru site :)
Aici vedeti si in sectiune cat de pufoase sunt.
Sunt delicioase calde sau a 2-a zi (daca mai raman) incalzite la microunde. Recomand sa le incercati obligatoriu.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.