Turte cu telemea

Această rețetă de turte este încă o inspirație din bucătăria bunicii - le făcea foarte des când nu avea timp să pregătească pâine în cuptor, sau vroia să facă niște plăcinte rapide. Turtele cu telemea sunt extraordinar de bune, pufoase, moi - se prepară cu ingrediente simple, pe care sigur le aveți prin frigider.

Veți vedea în rețetă că totul este simplu și repede, în maxim o oră aveți niște plăcinte cu telemea super bune. Bunica de obicei le pregătea cu brânză de oi sărată și lapte acru, dar acum ne adaptăm la ce avem în magazin. Așa că neapărat să alegeți pentru turte o telemea mai bine scursă, sau veche și iaurt/kefir ceva mai lichid.

Ingrediente
Făină albă calitate superioară
500 g
   
Telemea de vacă
250 g
sau orice altă telemea preferată - foarte bună este și brânza de oi maturată
Lapte bătut/iaurt/chefir
450 ml
sau chiar puțin mai mult, cât cere aluatul
Praf de copt
10 g
un plic de praf de copt sau 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
Sare
0.5 lingurite
   
Pași de urmat
Pas 1

Înt-un bol se pune făina, sarea și praful de copt, se amestecă bine apoi se adaugă brânza telemea dată prin răzătoarea mai mare, sau mărunțită bine cu o furculiță.

Turte cu telemea - Pas 1
Pas 2

Se amestecă bine cu o lingură toate ingredientele uscate. Acum adăugați iaurtul și îl incorporați cu o lingură în compoziția de făină și telemea.

Turte cu telemea - Pas 2
Pas 3

Apoi când începe să se îngroașe coca, îl frământați cu mâinile până se formează un aluat moale și un pic lipicios.

Turte cu telemea - Pas 3
Pas 4

Apoi treceți bila de aluat pe masa presărată bine cu făină și mai frământați puțin, cam 1-2 min, să se uniformizeze aluatul și să nu fie lipicios deasupra.

Turte cu telemea - Pas 4
Pas 5

Îl lăsați 10 min să se odihnească apoi îl împărțiți în 6 bucăți de aluat și formați din ele 6 bile. Nu uitați să presărați făină cât lucrați cu aluatul. Mai lăsați aceste bile încă 5-10 minute la odihnit pe masă.

Dacă vreți mai puține plăcinte micșorați proporțional ingredientele, să iasă 3-4 bile și atunci le faceți mai repede.

Turte cu telemea - Pas 5
Pas 6

Apoi luați  o bilă de aluat, o turtiți un pic cu mâinile prin făină.

Turte cu telemea - Pas 6
Pas 7

Apoi cu un făcăleț întindeți puțin aluatul, să fie cam de 8-10mm grosime. Nu le faceți mai subțiri, pentru că nu vor fi așa pufoase, se vor usca mult la prăjit. Cu o furculiță înțepați bine turta pe toată suprafața.

Turte cu telemea - Pas 7
Pas 8

Cât timp faceți turta puneți o tigaie pe foc să se încălzească, adăugați puțin ulei și puneți acolo prima turta formată.

Cât timp se prăjește turta din tavă pregătiți următoarea și o lăsați pe masă, și așa până le faceți pe toate.

Turte cu telemea - Pas 8
Pas 9

Turtele le prăjiți la foc mediu spre mic, veți observa că se umflă puțin, periodic verificați dacă s-au rumenit dedesubt.

Turte cu telemea - Pas 9
Pas 10

Când sunt rumene bine pe o parte le întoarceți și la fel prăjiți și cealaltă parte.

Turte cu telemea - Pas 10
Pas 11

Le scoateți pe o farfurie, pe parcurs ce le prăjiți pe toate le puneți una peste alta, ca să se mai aburească și să fie moi. Veți observa că am făcut 6 bile dar pe poză am 5 turte - una a mâncat-o soțul imediat ce a intrat pe ușă când a venit de la servici, apoi a așteptat cuminte până am servit cina și am făcut pozele pentru site :)

Turte cu telemea - Pas 11
Pas 12

Aici vedeți și în secțiune cât de pufoase sunt.

Sunt delicioase calde sau a 2-a zi (dacă mai rămân) încălzite la microunde. Recomand să le încercați obligatoriu.

Poftă Bună!

Turte cu telemea - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 buc (6 turte medii)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min