Este o reteta foarte buna de fursecuri care se fac cu ajutorul masinii de tocat sau cu alte forme. Este foarte important ca aceste fursecuri tin forma, nu se umfla prea mult la coacere. Sunt foarte bune, crocante, cu aroma usoara de unt - le fac de obicei pentru Craciun sau Paste, dar si atunci cand vreau s-o alint pe fetita mea cu niste dulciuri de casa. Acesti biscuiti sunt printre duciurile ei preferate.
Daca nu aveti masina de tocat cu accesoriu pentru biscuiti (dar v-as recomanda sa va luati una - daca nu aveti inca - din acele cu accesorii pt biscuiti, carnati si paste) puteti sa le taiati simplu cu un cutit sau sa le faceti cu alte forme pentru biscuiti.
Puneti untul intr-o cratita si il topiti la foc mic.
Intr-un bol puneti galbenusurile de ou si zaharul, amestecati bine cu un tel sau lingura.
Apoi adaugati untul topit si un pic racorit, amestecati bine.
Urmeaza smantana, la fel amestecati.
Adaugati vanilia sau zaharul vanilat, amestecati.
Adaugati faina si praful de copt si incepeti sa framantati aluatul.
Aici o poza cu alutul in "devenire" :) Sa stiti ca este un aluat placut, moale si nelipicios.
Framantati putin aluatul pe masa cu un pic de faina.
Il acoperiti cu o folie si lasati aproximativ 30 de min la frigider - sau il faceti seara si lasati pana aveti timp sa-l faceti a 2-a zi.
In continuare voi arata cum fac biscuitii cu accesoriul pentru masina de tocat. Daca nu aveti , faceti mai simplu, intindeti o turta din aluat de 7-8 mm grosime (aluatul este cam tare dupa frigider, asa ca in cazul asta ar fi bine sa-l tineti mai putin la rece), si taiati cu niste forme (flori, stelutze,etc).
Deci pt masina de tocat - aluatul il tai in bucati mici si lungi ca sa incapa in masina.
Asa arata accesoriul de biscuiti montat in masina de tocat.
Porniti masina, puneti cate o bucata de aluat, presati cu o mana iar cu cealalata tineti biscuitii care se formeaza. Continuati tot asa pana faceti tot aluatul.
Aici am facut niste felii mai lungi pe care apoi le-am taiat. Aluatul este nelipicios si sta foarte bine la modelat.
Le-am taiat in biscuiti mai mici si le-am pus pe o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.
Se da tava la cuptor la temperatura medie, de 180-200 grade.
Le lasati la cuptor pana incep sa se rumeneasca dedesubt, nu lasati sa se inroseasca prea tare. Ar trebui sa fie doar usor roz - scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.
Se pastreaza chiar si 2 saptamani la loc uscat, intr-o punga sau borcan.
Am cautat mult timp asa o reteta de biscuiti vanilati si am gasit-o tot in satul natal, la o vecina - deci retetele ideale si perfecte se pot gasi oriunde doar sa vreti. Am zis s-o pun pe site macar pentru ca sa nu pierd foia pe care am scris-o, si poate daca cineva are acest accesoriu pt biscuiti sa-l foloseasca neaparat.
Arata f.bine biscuitii si au un gust superb.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.