Sarmale moldovenești

Întotdeauna în sezonul de varză nouă am o nostalgie după sarmalele mamei, așa cum se fac ele la mine acasă la toate sărbătorile și nu numai. Bineînțeles că se fac și cu varză murată și cu cea de toamnă, dar acum sunt mult, mult mai delicioase - pentru că varza este fragedă și dulce.

Se deosebesc de sarmalele clasice românești prin faptul că au multe legume, mai puțină carne și predominant orez - în combinație cu varza sunt ceva super extra bun. Dacă aveți și niște ardei pentru umplut, puteți să puneți câte unul (dar predominant să fie sarmalele cu varză) pentru aromă.

Ingrediente
Varză albă
2 buc
alegeți varză mai mică, să o puteți opări ușor
Piept de pui
1 buc
sau orice altă carne preferată, chiar și tocată
Morcovi
4 buc
cu cât mai mulți morcovi cu atât sunt mai gustoase sarmalele
Ceapă albă
4 buc
la fel ca și morcovii, cu cât mai mult cu atât mai gustos
Pastă de tomate
100 g
sau roșii conservate tăiate cubulețe, sau suc de roșii
Mărar verde
1 buc
1 legătură
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Boia de ardei roșu dulce
1 lingurita
   
Piper negru
1 lingurita
   
Sare
2 linguri
   
Orez
1 pahar
de preferat orez cu bob rotund/colosal
Pași de urmat
Pas 1

Puneți într-o cratiță mai mare apă cu sare la fiert, o umpleți pe jumătate ca să puteți pune varza acolo și să nu vă curgă apa din cratiță. Până fierbe apa se pregătește varza, se spală, se curăță și se scoate cotorul.

Sarmale moldovenești - Pas 1
Pas 2

Apoi când începe să fiarbă apa, puneți varza în cratiță, o mișcați cu furculița ca să intre apa printre frunze și începeți să scoateți frunzele, una câte una. Veți observa că se scot foarte ușor pe parcurs ce se opăresc de la apa fiartă.

Sarmale moldovenești - Pas 2
Pas 3

Frunzele de varză opărite le puneți într-un bol, una peste alta pe parcurs ce le scoateți din cratiță. Eu prefer să fac mai multe frunze, nu cumva să nu-mi ajungă, iar dacă rămân le pun la frigider și apoi folosesc ca să fac Varză la cuptor. Până se răcoresc frunzele pregătim umplutura.

Sarmale moldovenești - Pas 3
Pas 4

Carnea se taie cubulețe mici și se pune în tigaie cu ulei să scadă puțin.

Sarmale moldovenești - Pas 4
Pas 5

Foarte important, carnea nu se prăjește/rumenește, doar un pic până se albește și se întărește, atunci este gata.

Sarmale moldovenești - Pas 5
Pas 6

Apoi la carne se adaugă morcovii dați prin răzătoare și ceapa tăiată cubulețe mici. Amestecați bine și lăsați să scadă puțin și legumele.

Sarmale moldovenești - Pas 6
Pas 7

Apoi când legumele se mai lasă (atenție nu trebuie prăjite), se adaugă câteva linguri de pastă de tomate, sau roșiile tăiate mărunt. Amestecați, mai lăsați 5 min și stingeți focul.

Sarmale moldovenești - Pas 7
Pas 8

La legumele pregătite adăugați orezul spălat și amestecați bine.

Sarmale moldovenești - Pas 8
Pas 9

Apoi puneți sare, piper, boia de ardei dulce, puțin mărar proaspăt tocat și amestecați bine.

Sarmale moldovenești - Pas 9
Pas 10

Acum începem să facem sarmalele - frunzele de varză se taie în 2-3 bucăți (dacă vreți sarmalele mai mari le tăiați în 2), se taie bucățile mai groase și se formează sarmalele.

Sarmale moldovenești - Pas 10
Pas 11

Pe fundul ceaunului/cratiței în care vor fierbe sarmalele puneți o frunză de varză mai mare și începeți să puneți sarmalele formate, una lângă alta, nu lăsați mult spațiu între ele. Eu am avut și câțiva ardei congelați pentru umplut și am pus între sarmalele cu varză să fie mai aromate.

Sarmale moldovenești - Pas 11
Pas 12

După ce puneți fiecare strat de sarmale, le stropiți cu un pic de suc de roșii și puneți câte 2-3 frunze de mărar.

Sarmale moldovenești - Pas 12
Pas 13

La fel faceți și atunci când terminați ultimul strat, doar puteți pune mai multe frunze de mărar.

Sarmale moldovenești - Pas 13
Pas 14

Și acoperiți deasupra cu resturile de varză care nu le-ați folosit la sarmale, așa ca să acopere bine toată suprafața lor. Turnați apă ca să acopere bine sarmalele, puneți la fiert și când dau în clocot faceți focul foarte mic și lăsați așa 2 ore. Apoi stingeți focul, și mai lăsați-le o oră să se pătrundă - așa vor fi mult mai delicioase.

Sarmale moldovenești - Pas 14
Pas 15

Sarmalele sunt foarte bune calde cu un pic de iaurt sau smântână.

Poftă Bună!

Sarmale moldovenești - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (1 oală mare de 3-4 litri)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min