Sarmale moldovenesti

Intotdeauna in sezonul de varza noua am o nostalgie dupa sarmalele mamei, asa cum se fac ele la mine acasa la toate sarbatorile si nu numai. Bineinteles ca se fac si cu varza murata si cu cea de toamna, dar acum sunt mult, mult mai delicioase - pentru ca varza este frageda si dulce.

Se deosebesc de sarmalele clasice romanesti prin faptul ca au multe legume, mai putina carne si predominant orez - in combinatie cu varza sunt ceva super extra bun. Daca aveti si niste ardei pentru umplut, puteti sa puneti cate unul (dar predominant sa fie sarmalele cu varza) pentru aroma.

Ingrediente
Varza alba
2 buc
alegeti varza mai mica, sa o puteti opari usor
Piept de pui
1 buc
sau orice alta carne preferata, chiar si tocata
Morcovi
4 buc
cu cat mai multi morcovi cu atat sunt mai gustoase sarmalele
Ceapa alba
4 buc
la fel ca si morocvii, cu cat mai mult cu atat mai gustos
Pasta de tomate
100 g
sau rosii conservate taiate cubulete, sau suc de rosii
Marar verde
1 buc
1 legatura
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Boia de ardei rosu dulce
1 lingurita
Piper negru
1 lingurita
Sare
2 linguri
Orez
1 pahar
de preferat orez cu bob rotund/colosal
Pasi de urmat
Pas 1

Puneti intr-o cratita mai mare apa cu sare la fiert, o umpleti pe jumate ca sa puteti pune varza acolo si sa nu va curga apa din cratita. Pana fierbe apa se pregateste varza, se spala, se curata si se scoate cotorul.

Sarmale moldovenesti - Pas 1
Pas 2

Apoi cand incepe sa fiarba apa, puneti varza in cratita, o miscati cu furculita ca sa intre apa printre frunze si incepeti  sa scoateti frunzele, una cate una. Veti observa ca se scot foarte usor pe parcurs ce se oparesc de la apa fiarta.

Sarmale moldovenesti - Pas 2
Pas 3

Frunzele de varza oparite le puneti intr-un bol, una peste alta pe parcurs ce le scoateti din cratita. Eu prefer sa fac mai multe frunze, nu cumva sa nu-mi ajunga, iar daca raman le pun la frigider si apoi folosesc ca sa fac Varza la cuptor. Pana se racoresc frunzele pregatim umplutura.

Sarmale moldovenesti - Pas 3
Pas 4

Carnea se taie cubulete mici si se pune in tigaie cu ulei sa scada putin.

Sarmale moldovenesti - Pas 4
Pas 5

Foarte important, carnea nu se prajeste/rumeneste, doar un pic pana se albeste si se intareste, atunci este gata.

Sarmale moldovenesti - Pas 5
Pas 6

Apoi la carne se adauga morocvii dati prin razatoare si ceapa taiata cubulete mici. Amestecati bine si lasati sa scada putin si legumele.

Sarmale moldovenesti - Pas 6
Pas 7

Apoi cand legumele se mai lasa (atentie nu trebuie prajite), se adauga cateva linguri de pasta de tomate, sau rosiile taiate marunt. Amestecati, mai lasati 5 min si stingeti focul.

Sarmale moldovenesti - Pas 7
Pas 8

La legumele pregatite adaugati orezul spalat si amestecati bine.

Sarmale moldovenesti - Pas 8
Pas 9

Apoi puneti sare, piper, boia de ardei dulce, putin marar proaspat tocat si amestecati bine.

Sarmale moldovenesti - Pas 9
Pas 10

Acum incepem sa facem sarmalele - frunzele de varza se taie in 2-3 bucati (daca vreti sarmalele mai mari le taiati in 2), se taie bucatile mai groase si se formeaza sarmalele.

Sarmale moldovenesti - Pas 10
Pas 11

Pe fundul ceaunului/cratitei in care vor fierbe sarmalele puneti o frunza de varza mai mare si incepeti sa puneti sarmalele formate, una langa alta, nu lasati mult spatiu intre ele. Eu am avut si cativa ardei congelati pentru umplut si am pus intre sarmalele cu varza sa fie mai aromate.

Sarmale moldovenesti - Pas 11
Pas 12

Dupa ce puneti fiecare strat de sarmale, le stropiti cu  un pic de suc de rosii si puneti cate 2-3 frunze de marar.

Sarmale moldovenesti - Pas 12
Pas 13

La fel faceti si atunci cand terminati ultimul strat, doar puteti pune mai multe frunze de marar.

Sarmale moldovenesti - Pas 13
Pas 14

Si acoperiti deasupra cu resturile de varza care nu le-ati folosit la sarmale, asa ca sa acopere bine toata suprafata lor. Turnati apa ca sa acopere bine sarmalele, puneti la fiert si cand dau in clocot faceti focul foarte mic si lasati asa 2 ore. Apoi stingeti focul, si mai lasatile o ora sa se patrunda - asa vor fi mult mai delicioase.

Sarmale moldovenesti - Pas 14
Pas 15

Sarmalele sunt  foarte bune calde cu un pic de iaurt sau smantana.

Pofta Buna!

Sarmale moldovenesti - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (1 oala mare de 3-4 litri)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min