Întotdeauna în sezonul de varză nouă am o nostalgie după sarmalele mamei, așa cum se fac ele la mine acasă la toate sărbătorile și nu numai. Bineînțeles că se fac și cu varză murată și cu cea de toamnă, dar acum sunt mult, mult mai delicioase - pentru că varza este fragedă și dulce.
Se deosebesc de sarmalele clasice românești prin faptul că au multe legume, mai puțină carne și predominant orez - în combinație cu varza sunt ceva super extra bun. Dacă aveți și niște ardei pentru umplut, puteți să puneți câte unul (dar predominant să fie sarmalele cu varză) pentru aromă.
Puneți într-o cratiță mai mare apă cu sare la fiert, o umpleți pe jumătate ca să puteți pune varza acolo și să nu vă curgă apa din cratiță. Până fierbe apa se pregătește varza, se spală, se curăță și se scoate cotorul.
Apoi când începe să fiarbă apa, puneți varza în cratiță, o mișcați cu furculița ca să intre apa printre frunze și începeți să scoateți frunzele, una câte una. Veți observa că se scot foarte ușor pe parcurs ce se opăresc de la apa fiartă.
Frunzele de varză opărite le puneți într-un bol, una peste alta pe parcurs ce le scoateți din cratiță. Eu prefer să fac mai multe frunze, nu cumva să nu-mi ajungă, iar dacă rămân le pun la frigider și apoi folosesc ca să fac Varză la cuptor. Până se răcoresc frunzele pregătim umplutura.
Carnea se taie cubulețe mici și se pune în tigaie cu ulei să scadă puțin.
Foarte important, carnea nu se prăjește/rumenește, doar un pic până se albește și se întărește, atunci este gata.
Apoi la carne se adaugă morcovii dați prin răzătoare și ceapa tăiată cubulețe mici. Amestecați bine și lăsați să scadă puțin și legumele.
Apoi când legumele se mai lasă (atenție nu trebuie prăjite), se adaugă câteva linguri de pastă de tomate, sau roșiile tăiate mărunt. Amestecați, mai lăsați 5 min și stingeți focul.
La legumele pregătite adăugați orezul spălat și amestecați bine.
Apoi puneți sare, piper, boia de ardei dulce, puțin mărar proaspăt tocat și amestecați bine.
Acum începem să facem sarmalele - frunzele de varză se taie în 2-3 bucăți (dacă vreți sarmalele mai mari le tăiați în 2), se taie bucățile mai groase și se formează sarmalele.
Pe fundul ceaunului/cratiței în care vor fierbe sarmalele puneți o frunză de varză mai mare și începeți să puneți sarmalele formate, una lângă alta, nu lăsați mult spațiu între ele. Eu am avut și câțiva ardei congelați pentru umplut și am pus între sarmalele cu varză să fie mai aromate.
După ce puneți fiecare strat de sarmale, le stropiți cu un pic de suc de roșii și puneți câte 2-3 frunze de mărar.
La fel faceți și atunci când terminați ultimul strat, doar puteți pune mai multe frunze de mărar.
Și acoperiți deasupra cu resturile de varză care nu le-ați folosit la sarmale, așa ca să acopere bine toată suprafața lor. Turnați apă ca să acopere bine sarmalele, puneți la fiert și când dau în clocot faceți focul foarte mic și lăsați așa 2 ore. Apoi stingeți focul, și mai lăsați-le o oră să se pătrundă - așa vor fi mult mai delicioase.
Sarmalele sunt foarte bune calde cu un pic de iaurt sau smântână.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.