Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume

Rețeta am văzut-o într-o emisiune la TV, nici nu știu exact denumirea pentru că era o inspirație din bucătăria spaniolă - dar mi s-a părut foarte bună pentru că ador mâncărurile care se gătesc încet și mai mult timp. Aici fasolea fierbe împreună cu carnea de vită și legumele, vă dați seama că nu poate fi decât delicioasă.

Se poate servi cu salată sau murături și legume marinate.

Ingrediente
Fasole uscată albă
400 g
eu prefer fasolea rotundă, mare pentru această mâncare
Carne de vită/mânzat
1 kg
puteți să luați și o bucată mai cu os
Ceapă albă
2 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Roșii cubulețe din conservă de 300g
100 g
sau 2 roșii proaspete, sau 2 linguri de bulion de roșii
Frunză de dafin
3 buc
   
Boia de ardei roșu dulce
1 lingura
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Sare
2 linguri
   
Ulei de floarea-soarelui
100 g
   
Pași de urmat
Pas 1

Spălați bine fasolea și o puneți la înmuiat în mai multă apă timp de 12 ore, perfect este s-o puneți seara și a 2-a zi s-o pregătiți.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 1
Pas 2

Și acum începem să facem mâncarea efectiv, după ce s-a înmuiat bine fasolea.

Carnea de vită se spală, se usucă cu un prosop/șervețel și se călește un pic în ulei, până se rumenește ușor pe ambele părți.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 2
Pas 3

Apa  în care s-au înmuiat fasolele se scurge și într-un ceaun sau cratiță puneți fasolea și carnea călită printre ea. Curățați, spălați și tăiați o ceapă în 4, o puneți tot aici în ceaun. Tot aici puneți și 3 frunze de dafin.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 3
Pas 4

Turnați apă cât să acopere bine toată compoziția și o puneți pe foc. Când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 2-3 ore să clocotească încet sub capac.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 4
Pas 5

După ce a fiert bine, încercați dacă este moale carnea și fasolea. Dacă da, atunci vom prepara în continuare compoziția de legume.

Dacă mai sunt tari lăsați să mai fiarbă.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 5
Pas 6

Ceapa se curăță, se spală și se taie bucăți mici. Morcovul se curăță, spală și se dă prin răzătoare. Puneți puțin ulei într-o tigaie, adăugați legumele, amestecați periodic și lăsați să se călească bine, dar nu neapărat să se rumenească, doar să scadă și să lase zeamă.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 6
Pas 7

Apoi adăugați boia de ardei, piperul, roșiile cubulețe și mai lăsați 5 min să fiarbă.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 7
Pas 8

Adăugați compoziția de legume în ceaun, amestecați și lăsați să mai fiarbă aproximativ 1 oră la foc mic, până scade bine.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 8
Pas 9

Și la final, după ce a fiert bine totul, potriviți de sare. Observați că sarea se pune după ce a fiert bine fasolea, altfel se întărește și puteți s-o fierbeți și toată ziua și nu va fi moale.

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 9
Pas 10

Mâncarea o serviți caldă cu salată sau murături - eu am făcut o rețetă de varză marinată rapidă, în 3 ore de la Anishoara, a fost foarte, foarte bună. Pe viitor o voi pune și eu pe site, deocamdată vă inspirați direct de la sursă. :)

Chiar merită să încercați această mâncare, deși necesită un pic de timp și organizare, nu este complicată - vă asigur că este super, super delicioasă.

Poftă bună!

Mâncare de fasole scăzută cu carne de vită și legume - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8-10 porții)
Timp de preparare:
180 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min