Branza de vaci de casa

Dupa mai multe intrebari a utilizatorilor site-ului despre cum se face branza de vaci de casa (in unele tari nu se gaseste in comert) am zis ca acum este momentul cel mai potrivit sa postez si reteta de branza de vaci preparata in casa.

Ati observat ca retetele se posteaza un pic mai rar decat de obicei, este din cauza ca am luat o mica pauza de la aglomeratia orasului si am venit la tzara la parinti, sa mai acumulez liniste si inspiratie, plus sa mai imunizez fetitza. Si fiindca avem multi vecini care au vaca si respectiv lapte, am zis ca este pacat sa nu-mi fac singura branza si smantana.

Asa am hotarat sa ma adaptez conditiilor si sa va arat cum se face branza de vaci la tzara, asa cum m-a invatat mama. Va recomand sa o incercati pentru ca la gust si consistenta nu se compara deloc cu cea din comert, chiar si sotul meu a recunoscut acest lucru. Aici am facut din lapte integral de vaca, daca ar fi sa incercati sa faceti din cel de comert, alegeti unul cu procent de grasime mai mare.

Ingrediente
Lapte integral de vaca
3 l
am zis 3 litri pentru ca asa am avut borcanul de sticla, puteti incerca si din mai putin lapte
Pasi de urmat
Pas 1

Laptele se pune intr-un borcan si se lasa o noapte la frigider, apoi se scoate si se lasa la temperatura camerei 2-3 zile, veti observa cum se alege smantana sus, este un strat  mai diferit la culoare.

Branza de vaci de casa - Pas 1
Pas 2

Dupa 2-3 zile (vara se face mai repede, iarna mai greu), cu o lingura scoateti atent smantana de deasupra.

Dupa ce ati scos smantana  veti observa ca laptele de mai jos s-a inacrit (asa se spune la noi in sat), adica este de consistenta unui iaurt sau chefir. Daca este mai lichid va trebui sa-l mai lasati pana are consistenta respectiva, altfel nu se face branza.

Branza de vaci de casa - Pas 2
Pas 3

Se toarna acest lapte inacrit intr-o cratita, se amesteca usor si se pune pe foc. Amestecati periodic, dar aveti grija sa amestecati atent.

Branza de vaci de casa - Pas 3
Pas 4

In timp ce se incalzeste laptele pregatiti o panza de bumbac de 1 mp sau tifon, sau sita mai densa - pe care o puneti intr-un lighean lasand mult la margini.

Branza de vaci de casa - Pas 4
Pas 5

Consistenta la branza finala depinde cat de mult incalziti laptele inacrit. Deci:

1. Daca este abia cald - va fi o branza moale care se topeste in gura - asta o fac eu de obicei.

2. Daca este cald bine - branza este mai uscata - buna de folosit la placinte si coltunasi.

3. Daca este foarte fierbinte - branza este foarte uscata, la consistenta ca un cauciuc - deci aveti grija, aici inseamna ca ati cam stricat-o. Ati putea s-o folositi doar la vreo placinta, dar tot nu cu mare succes.

Deci recomand sa stati pe aproape cat incalziti  laptele si sa verificati periodic, dupa fiecare amestecare, cu degetul, daca s-a incalzt suficient branza.

Branza de vaci de casa - Pas 5
Pas 6

Dupa ce ati stins focul mai puteti sa lasati vreo 5 min laptele sa se patrunda un pic, inainte sa-l puneti la scurs.

Apoi il turnati in ligheanul/sita acoperit cu tifon sau bumbac.

Branza de vaci de casa - Pas 6
Pas 7

Adunati marginile bumbacului, un pic agitati ca sa se scurga zerul, inodati marginile si gasiti undeva sa agatati toata "constructia" vreo 3-4 ore pana se scurge bine tot zerul. Am vazut undeva ca se vand site speciale pentru branza, dar sincera sa fiu nu le-am incercat.

Branza de vaci de casa - Pas 7
Pas 8

Branza se poate servi imediat ce s-a scurs, sau se poate congela si folosi atunci cand avti nevoie.

Este buna la de toate, dar si foarte delicioasa proaspata cu miere sau cu smantana.

Sper ca v-a fost utila prezentarea.

Pofta buna!

Branza de vaci de casa - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (din 3 litri de lapte ies aproximativ 600-700g )
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min