Brânză de vaci de casă

După mai multe întrebări a utilizatorilor site-ului despre cum se face brânza de vaci de casă (în unele țări nu se găsește în comerț) am zis că acum este momentul cel mai potrivit să postez și rețeta de brânză de vaci preparată în casă.

Ați observat că rețetele se postează un pic mai rar decât de obicei, este din cauza că am luat o mică pauză de la aglomerația orașului și am venit la țară la părinți, să mai acumulez liniște și inspirație, plus să mai imunizez fetița. Și fiindcă avem mulți vecini care au vacă și respectiv lapte, am zis că este păcat să nu-mi fac singură brânză și smântână.

Așa am hotărât să mă adaptez condițiilor și să vă arăt cum se face brânza de vaci la țară, așa cum m-a învățat mama. Vă recomand să o încercați pentru că la gust și consistență nu se compară deloc cu cea din comerț, chiar și soțul meu a recunoscut acest lucru. Aici am făcut din lapte integral de vacă, dacă ar fi să încercați să faceți din cel de comerț, alegeți unul cu procent de grăsime mai mare.

Ingrediente
Lapte integral de vacă
3 l
am zis 3 litri pentru că așa am avut borcanul de sticlă, puteți încerca și din mai puțin lapte
Pași de urmat
Pas 1

Lapte se pune într-un borcan și se lasă o noapte la frigider, apoi se scoate și se lasă la temperatura camerei 2-3 zile, veți observa cum se alege smântâna sus, este un strat mai diferit la culoare.

Brânză de vaci de casă - Pas 1
Pas 2

După 2-3 zile (vara se face mai repede, iarna mai greu), cu o lingură scoateți atent smântâna de deasupra.

După ce ați scos smântâna veți observa că laptele de mai jos s-a înăcrit (așa se spune la noi în sat), adică este de consistența unui iaurt sau chefir. Dacă este mai lichid va trebui să-l mai lăsați până are consistența respectivă, altfel nu se face brânza.

Brânză de vaci de casă - Pas 2
Pas 3

Se toarnă acest lapte înăcrit într-o cratiță, se amestecă ușor și se pune pe foc. Amestecați periodic, dar aveți grijă să amestecați atent.

Brânză de vaci de casă - Pas 3
Pas 4

În timp ce se încălzește laptele pregătiți o pânză de bumbac de 1 mp sau tifon, sau sită mai densă - pe care o puneți într-un lighean lăsând mult la margini.

Brânză de vaci de casă - Pas 4
Pas 5

Consistența la brânza finală depinde cât de mult încălziți laptele înăcrit. Deci:

1. Dacă este abia cald - va fi o brânză moale care se topește în gură - asta o fac eu de obicei.

2. Dacă este cald bine - brânza este mai uscată - bună de folosit la plăcinte și colțunași.

3. Dacă este foarte fierbinte - brânza este foarte uscată, la consistența ca un cauciuc - deci aveți grijă, aici înseamnă că ați cam stricat-o. Ați putea s-o folosiți doar la vreo plăcintă, dar tot nu cu mare succes.

Deci recomand să stați pe aproape cât încălziți laptele și să verificați periodic, după fiecare amestecare, cu degetul, dacă s-a încălzit suficient brânza.

Brânză de vaci de casă - Pas 5
Pas 6

După ce ați stins focul mai puteți să lăsați vreo 5 min laptele să se pătrundă un pic, înainte să-l puneți la scurs.

Apoi îl turnați în ligheanul/sită acoperit cu tifon sau bumbac.

Brânză de vaci de casă - Pas 6
Pas 7

Adunați marginile bumbacului, un pic agitați ca să se scurgă zerul, înnodați marginile și găsiți undeva să agățați toată "construcția" vreo 3-4 ore până se scurge bine tot zerul. Am văzut undeva că se vând site speciale pentru brânză, dar sinceră să fiu nu le-am încercat.

Brânză de vaci de casă - Pas 7
Pas 8

Brânza se poate servi imediat ce s-a scurs, sau se poate congela și folosi atunci când aveți nevoie.

Este bună la de toate, dar și foarte delicioasă proaspătă cu miere sau cu smântână.

Sper că v-a fost utilă prezentarea.

Poftă bună!

Brânză de vaci de casă - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (din 3 litri de lapte ies aproximativ 600-700g)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 10 min