Ingrediente
●
Faina alba calitate superioara
500 g
●
Oua
2 buc
+ 1 ou pentru a unge parizienele
●
Unt
50 g
unt moale la temperatura camerei
●
Ulei de floarea soarelui
4 linguri
●
Drojdie uscata
1.5 lingurite
●
Esenta de vanilie
1 buc
1 fiola
●
Zahar
150 g
aici este zaharul pentru mere, cel de mai sus este pentru aluat
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Merele se spala, se curata si se taie cubulete mici. Apoi le puneti intr-o tigaie adanca sau ceaun, adaugati 3-4 linguri de apa, 100-200g de zahar (dupa gust sa puneti zaharul) si lasati la foc mic sa scada apa si sa se inmoaie merele.
Pas 2
Dupa ce s-a evaporat apa si s-au inmuiat bine merele, stingeti focul si lasati-le sa se raceasca pana pregatiti aluatul. Dupa preferinta puteti adauga scortisoara.
Pas 3
Se incalzeste 75 ml de lapte, se dizolva in el mierea. Atent sa nu fie laptele prea fierbinte.
Pas 4
Adaugati 100g de faina si 1.5 lingurite de drojdie. Amestecati bine cu mainile sau cu o lingura.
Pas 5
Amestecati bine sa nu fie cocoloase, eventual cu putina faina faceti o bila. Eu nu m-am complicat si am lasat-o asa, ca o maia.
Pas 6
Lasati maiaua 30 de min sa creasca bine si sa apara niste bule de aer in ea.
Pas 7
Apoi puteti sa faceti aluatul la masina de paine sau asa simplu framantat cu mainile.
Adaugati ouale, zaharul, amestecati sa se incorporeze bine.
Pas 8
Apoi adaugam restul ingredientelor - untul, uleiul, laptele ramas, sarea, vanilia. Amestecati bine cu lingura sau cu telul.
Pas 9
Aici am adaugat faina la urma si am framantat aluatul.
Pas 10
Aluatul va fi mai lipicios, puteti sa-l puneti pe masa cu putina faina si formati o bila din el. Eu il las de obicei 30 de min si pe urma cu mainile unse cu ulei il mai framant putin, si il las inca 30 de min.
Deci in total il lasati 1 ora sa se odihneasca.
Pas 12
Scoateti aluatul pe masa si il framantati putin cu faina.
Pas 13
Impartiti aluatul in 16 bucati uniforme.
Pas 14
Formati bile din aceste bucati si le lasati 10 min sa se odihneasca.
Pas 15
Apoi fiecare bila o intindeti in forma de dreptungi si pe o margine puneti umplutura de mere.
Pas 16
Apoi luati marginile paropiate de umplutura si o inchideti, presati usor cu degetele marginile ca sa se lipeasca bine.
Pas 17
Partea ramasa o taiati in bucati subtiri si le puneti peste prima parte cu umplutura.
Pas 18
Parizienele astfel formate le puneti intr-o tava unsa cu ulei, le ungeti deasupra cu un ou batut bine si lasati 15 min sa creasca putin.
Pas 19
Le coaceti la cuptor, temperatura de 180-200 grade, pana se rumenesc bine. Apoi le scoateti, lasati sa se racoreasca putin si le luati cu o paleta de pe tava.
Se servesc calde sau reci.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(16 bucati)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
90 min
Data publicarii:
Nota:
5 (24 voturi)