Abia așteptam să apară merele de vară, și uite că în sfârșit acum pot să vă arăt rețeta mea preferată de coptură cu mere - parizienele. Aluatul este inspirație din rețeta de Enseimadas de la Miha sau L. Adamache - un aluat care merită încercat și avut în vedere la orice coptură dulce cu drojdie, este pufos, aromat și foarte fraged. Umplutura poate fi de mere sau orice altă preferată - am mai făcut și cu gem și cu brânză dulce - în toate cazurile s-au mâncat cu brio.
Vă recomand să le faceți, sunt super delicioase, moi, pufoase, aromate....
Merele se spală, se curăță și se taie cubulețe mici. Apoi le puneți într-o tigaie adâncă sau ceaun, adăugați 3-4 linguri de apă, 100-200g de zahăr (după gust să puneți zahărul) și lăsați la foc mic să scadă apa și să se înmoaie merele.
După ce s-a evaporat apa și s-au înmuiat bine merele, stingeți focul și lăsați-le să se răcească până pregătiți aluatul. După preferință puteți adăuga scorțișoară.
Se încălzește 75 ml de lapte, se dizolvă în el mierea. Atenție să nu fie laptele prea fierbinte.
Adăugați 100g de făină și 1.5 lingurițe de drojdie. Amestecați bine cu mâinile sau cu o lingură.
Amestecați bine să nu fie cocoloașe, eventual cu puțină făină faceți o bilă. Eu nu m-am complicat și am lăsat-o așa, ca o maia.
Lăsați maiaua 30 de min să crească bine și să apară niște bule de aer în ea.
Apoi puteți să faceți aluatul la mașina de pâine sau așa simplu frământat cu mâinile.
Adăugați ouăle, zahărul, amestecați să se încorporeze bine.
Apoi adăugăm restul ingredientelor - untul, uleiul, laptele rămas, sarea, vanilia. Amestecați bine cu lingura sau cu telul.
Aici am adăugat făina la urmă și am frământat aluatul.
Aluatul va fi mai lipicios, puteți să-l puneți pe masă cu puțină făină și formați o bilă din el. Eu îl las de obicei 30 de min și pe urma cu mâinile unse cu ulei îl mai frământ puțin, și îl las încă 30 de min.
Deci în total îl lăsați 1 oră să se odihnească.
Așa crește după 1 oră.
Scoateți aluatul pe masă și îl frământați puțin cu făină.
Împărțiți aluatul în 16 bucăți uniforme.
Formați bile din aceste bucăți și le lăsați 10 min să se odihnească.
Apoi fiecare bilă o întindeți în formă de dreptunghi și pe o margine puneți umplutura de mere.
Apoi luați marginile apropiate de umplutură și o închideți, presați ușor cu degetele marginile ca să se lipească bine.
Partea rămasă o tăiați în bucăți subțiri și le puneți peste prima parte cu umplutură.
Parizienele astfel formate le puneți într-o tavă unsă cu ulei, le ungeți deasupra cu un ou bătut bine și lăsați 15 min să crească puțin.
Le coaceți la cuptor, temperatura de 180-200 grade, până se rumenesc bine. Apoi le scoateți, lăsați să se răcorească puțin și le luați cu o paletă de pe tavă.
Se servesc calde sau reci.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.