Pariziene cu mere

Abia așteptam să apară merele de vară, și uite că în sfârșit acum pot să vă arăt rețeta mea preferată de coptură cu mere - parizienele. Aluatul este inspirație din rețeta de Enseimadas de la Miha sau L. Adamache - un aluat care merită încercat și avut în vedere la orice coptură dulce cu drojdie, este pufos, aromat și foarte fraged. Umplutura poate fi de mere sau orice altă preferată - am mai făcut și cu gem și cu brânză dulce - în toate cazurile s-au mâncat cu brio.
Vă recomand să le faceți, sunt super delicioase, moi, pufoase, aromate....

Ingrediente
Făină albă calitate superioară
500 g
   
Miere
1 lingurita
   
Lapte
150 ml
   
Zahăr
80 g
   
Ouă
2 buc
+ 1 ou pentru a unge parizienele
Unt
50 g
unt moale la temperatura camerei
Ulei de floarea-soarelui
4 linguri
   
Drojdie uscată
1.5 lingurite
   
Sare
0.25 lingurite
   
Esență de vanilie
1 buc
1 fiolă
Mere
1 kg
   
Zahăr
150 g
aici este zahărul pentru mere, cel de mai sus este pentru aluat
Pași de urmat
Pas 1

Merele se spală, se curăță și se taie cubulețe mici.  Apoi le puneți într-o tigaie adâncă sau ceaun, adăugați 3-4 linguri de apă, 100-200g de zahăr (după gust să puneți zahărul) și lăsați la foc mic să scadă apa și să se înmoaie merele.

Pariziene cu mere - Pas 1
Pas 2

După ce s-a evaporat apa și s-au înmuiat bine merele, stingeți focul și lăsați-le să se răcească până pregătiți aluatul. După preferință puteți adăuga scorțișoară.

Pariziene cu mere - Pas 2
Pas 3

Se încălzește 75 ml de lapte, se dizolvă în el mierea. Atenție să nu fie laptele prea fierbinte.

Pariziene cu mere - Pas 3
Pas 4

Adăugați 100g de făină și 1.5 lingurițe de drojdie. Amestecați bine cu mâinile sau cu o lingură.

Pariziene cu mere - Pas 4
Pas 5

Amestecați bine să nu fie cocoloașe, eventual cu puțină făină faceți o bilă. Eu nu m-am complicat și am lăsat-o așa, ca o maia.

Pariziene cu mere - Pas 5
Pas 6

Lăsați maiaua 30 de min să crească bine și să apară niște bule de aer în ea.

Pariziene cu mere - Pas 6
Pas 7

Apoi puteți să faceți aluatul la mașina de pâine sau așa simplu frământat cu mâinile.

Adăugați ouăle, zahărul, amestecați să se încorporeze bine.

Pariziene cu mere - Pas 7
Pas 8

Apoi adăugăm restul ingredientelor -  untul, uleiul, laptele rămas, sarea, vanilia. Amestecați bine cu lingura sau cu telul.

Pariziene cu mere - Pas 8
Pas 9

Aici am adăugat făina la urmă și am frământat aluatul.

Pariziene cu mere - Pas 9
Pas 10

Aluatul va fi mai lipicios, puteți să-l puneți pe masă cu puțină făină și formați o bilă din el. Eu îl las de obicei 30 de min  și pe urma cu mâinile unse cu ulei îl mai frământ puțin, și îl las încă 30 de min.

Deci în total îl lăsați 1 oră să se odihnească.

Pariziene cu mere - Pas 10
Pas 11

Așa crește după 1 oră.

Pariziene cu mere - Pas 11
Pas 12

Scoateți aluatul pe masă și îl frământați puțin cu făină.

Pariziene cu mere - Pas 12
Pas 13

Împărțiți aluatul în 16 bucăți uniforme.

Pariziene cu mere - Pas 13
Pas 14

Formați bile din aceste bucăți și le lăsați 10 min să se odihnească.

Pariziene cu mere - Pas 14
Pas 15

Apoi fiecare bilă o întindeți în formă de dreptunghi și pe o margine puneți umplutura de mere.

Pariziene cu mere - Pas 15
Pas 16

Apoi luați marginile apropiate de umplutură și o închideți, presați ușor cu degetele marginile ca să se lipească bine.

Pariziene cu mere - Pas 16
Pas 17

Partea rămasă o tăiați în bucăți subțiri și le puneți peste prima parte cu umplutură.

Pariziene cu mere - Pas 17
Pas 18

Parizienele astfel formate le puneți într-o tavă unsă cu ulei, le ungeți deasupra cu un ou bătut bine și lăsați 15 min să crească puțin.

Pariziene cu mere - Pas 18
Pas 19

Le coaceți la cuptor, temperatura de 180-200 grade, până se rumenesc bine. Apoi le scoateți, lăsați să se răcorească puțin și le luați cu o paletă de pe tavă.

Se servesc calde sau reci.

Poftă Bună!

Pariziene cu mere - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (16 bucăți)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min