Abia asteptam sa apara merele de vara, si uite ca in sfarsit acum pot sa va arat reteta mea preferata de coptura cu mere - parizienele. Aluatul este inspiratie din reteta de Enseimadas de la Miha sau L. Adamache - un aluat care merita incercat si avut in vedere la orice coptura dulce cu drojdie, este pufos, aromat si foarte fraged. Umplutura poate fi de mere sau orice alta preferata - am mai facut si cu gem si cu branza dulce - in toate cazurile s-au mancat cu brio.
Va recomand sa le faceti, sunt super delicioase, moi, pufoase, aromate....
Merele se spala, se curata si se taie cubulete mici. Apoi le puneti intr-o tigaie adanca sau ceaun, adaugati 3-4 linguri de apa, 100-200g de zahar (dupa gust sa puneti zaharul) si lasati la foc mic sa scada apa si sa se inmoaie merele.
Dupa ce s-a evaporat apa si s-au inmuiat bine merele, stingeti focul si lasati-le sa se raceasca pana pregatiti aluatul. Dupa preferinta puteti adauga scortisoara.
Se incalzeste 75 ml de lapte, se dizolva in el mierea. Atent sa nu fie laptele prea fierbinte.
Adaugati 100g de faina si 1.5 lingurite de drojdie. Amestecati bine cu mainile sau cu o lingura.
Amestecati bine sa nu fie cocoloase, eventual cu putina faina faceti o bila. Eu nu m-am complicat si am lasat-o asa, ca o maia.
Lasati maiaua 30 de min sa creasca bine si sa apara niste bule de aer in ea.
Apoi puteti sa faceti aluatul la masina de paine sau asa simplu framantat cu mainile.
Adaugati ouale, zaharul, amestecati sa se incorporeze bine.
Apoi adaugam restul ingredientelor - untul, uleiul, laptele ramas, sarea, vanilia. Amestecati bine cu lingura sau cu telul.
Aici am adaugat faina la urma si am framantat aluatul.
Aluatul va fi mai lipicios, puteti sa-l puneti pe masa cu putina faina si formati o bila din el. Eu il las de obicei 30 de min si pe urma cu mainile unse cu ulei il mai framant putin, si il las inca 30 de min.
Deci in total il lasati 1 ora sa se odihneasca.
Asa creste dupa 1 ora.
Scoateti aluatul pe masa si il framantati putin cu faina.
Impartiti aluatul in 16 bucati uniforme.
Formati bile din aceste bucati si le lasati 10 min sa se odihneasca.
Apoi fiecare bila o intindeti in forma de dreptungi si pe o margine puneti umplutura de mere.
Apoi luati marginile paropiate de umplutura si o inchideti, presati usor cu degetele marginile ca sa se lipeasca bine.
Partea ramasa o taiati in bucati subtiri si le puneti peste prima parte cu umplutura.
Parizienele astfel formate le puneti intr-o tava unsa cu ulei, le ungeti deasupra cu un ou batut bine si lasati 15 min sa creasca putin.
Le coaceti la cuptor, temperatura de 180-200 grade, pana se rumenesc bine. Apoi le scoateti, lasati sa se racoreasca putin si le luati cu o paleta de pe tava.
Se servesc calde sau reci.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.