Pariziene cu mere

Abia asteptam sa apara merele de vara, si uite ca in sfarsit acum pot sa va arat reteta mea preferata de coptura cu mere - parizienele. Aluatul este inspiratie din reteta de Enseimadas de la Miha sau L. Adamache - un aluat care merita incercat si avut in vedere la orice coptura dulce cu drojdie, este pufos, aromat si foarte fraged. Umplutura poate fi de mere sau orice alta preferata - am mai facut si cu gem si cu branza dulce - in toate cazurile s-au mancat cu brio.
Va recomand sa le faceti, sunt super delicioase, moi, pufoase, aromate....

Ingrediente
Faina alba calitate superioara
500 g
Miere
1 lingurita
Lapte
150 ml
Zahar
80 g
Oua
2 buc
+ 1 ou pentru a unge parizienele
Unt
50 g
unt moale la temperatura camerei
Ulei de floarea soarelui
4 linguri
Drojdie uscata
1.5 lingurite
Sare
0.25 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
1 fiola
Mere
1 kg
Zahar
150 g
aici este zaharul pentru mere, cel de mai sus este pentru aluat
Pasi de urmat
Pas 1

Merele se spala, se curata si se taie cubulete mici.  Apoi le puneti intr-o tigaie adanca sau ceaun, adaugati 3-4 linguri de apa, 100-200g de zahar (dupa gust sa puneti zaharul) si lasati la foc mic sa scada apa si sa se inmoaie merele.

Pariziene cu mere - Pas 1
Pas 2

Dupa ce s-a evaporat apa si s-au inmuiat bine merele, stingeti focul si lasati-le sa se raceasca pana pregatiti aluatul. Dupa preferinta puteti adauga scortisoara.

Pariziene cu mere - Pas 2
Pas 3

Se incalzeste 75 ml de lapte, se dizolva in el mierea. Atent sa nu fie laptele prea fierbinte.

Pariziene cu mere - Pas 3
Pas 4

Adaugati 100g de faina si 1.5 lingurite de drojdie. Amestecati bine cu mainile sau cu o lingura.

Pariziene cu mere - Pas 4
Pas 5

Amestecati bine sa nu fie cocoloase, eventual cu putina faina faceti o bila. Eu nu m-am complicat si am lasat-o asa, ca o maia.

Pariziene cu mere - Pas 5
Pas 6

Lasati maiaua 30 de min sa creasca bine si sa apara niste bule de aer in ea.

Pariziene cu mere - Pas 6
Pas 7

Apoi puteti sa faceti aluatul la masina de paine sau asa simplu framantat cu mainile.

Adaugati ouale, zaharul, amestecati sa se incorporeze bine.

Pariziene cu mere - Pas 7
Pas 8

Apoi adaugam restul ingredientelor -  untul, uleiul, laptele ramas, sarea, vanilia. Amestecati bine cu lingura sau cu telul.

Pariziene cu mere - Pas 8
Pas 9

Aici am adaugat faina la urma si am framantat aluatul.

Pariziene cu mere - Pas 9
Pas 10

Aluatul va fi mai lipicios, puteti sa-l puneti pe masa cu putina faina si formati o bila din el. Eu il las de obicei 30 de min  si pe urma cu mainile unse cu ulei il mai framant putin, si il las inca 30 de min.

Deci in total il lasati 1 ora sa se odihneasca.

Pariziene cu mere - Pas 10
Pas 11

Asa creste dupa 1 ora.

Pariziene cu mere - Pas 11
Pas 12

Scoateti aluatul pe masa si il framantati putin cu faina.

Pariziene cu mere - Pas 12
Pas 13

Impartiti aluatul in 16 bucati uniforme.

Pariziene cu mere - Pas 13
Pas 14

Formati bile din aceste bucati si le lasati 10 min sa se odihneasca.

Pariziene cu mere - Pas 14
Pas 15

Apoi fiecare bila o intindeti in forma de dreptungi si pe o margine puneti umplutura de mere.

Pariziene cu mere - Pas 15
Pas 16

Apoi luati marginile paropiate de umplutura si o inchideti, presati usor cu degetele marginile ca sa se lipeasca bine.

Pariziene cu mere - Pas 16
Pas 17

Partea ramasa o taiati in bucati subtiri si le puneti peste prima parte cu umplutura.

Pariziene cu mere - Pas 17
Pas 18

Parizienele astfel formate le puneti intr-o tava unsa cu ulei, le ungeti deasupra cu un ou batut bine si lasati 15 min sa creasca putin.

Pariziene cu mere - Pas 18
Pas 19

Le coaceti la cuptor, temperatura de 180-200 grade, pana se rumenesc bine. Apoi le scoateti, lasati sa se racoreasca putin si le luati cu o paleta de pe tava.

Se servesc calde sau reci.

Pofta Buna!

Pariziene cu mere - Pas 19

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (16 bucati)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min