O prăjitură foarte delicioasă, este o rețetă americană, de fapt se numește Sour cream coffee cake - dar am zis că ingredientele care-i dau aromă și structură deosebită sunt scorțișoara, zahărul brun și nucile, de asta nu am respectat traducerea clasică a prăjiturii. Se prepară f. repede, iese o cantitate destul de bună din aceste ingrediente, așa că atunci când o veți gusta prima dată o să vă bucurați că este așa multă :)
De gust, ce să zic, vă dați seama că este ceva extraordinar - pufoasă, aromată..... nu te mai oprești din mâncat.
Amestecați 300g de făină cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.
Mixați bine 150g de unt moale cu zahărul și vanilia. Apoi adăugați ouăle, câte unul, mixați bine după fiecare și adăugați următorul abia după ce s-a încorporat bine precedentul.
După ce ați încorporat ouăle adăugați 1/3 din smântână, amestecați.
Apoi adăugați 1/3 din compoziția de făină de la pasul 1. Amestecați până se încorporează.
În așa fel, adăugați încă în 2 runde restul de smântână și de făină. După ce ați încorporat ultima partidă de făină, nu amestecați mult cu mixerul, vă opriți și pregătiți umplutura.
Amestecați 40 g de făină, zahărul brun și scorțișoara.
Adăugați 50g de unt moale și amestecați bine (perfect ar fi cu mâinile).
Apoi adăugați nucile, eu le-am mărunțit cam mult, ar trebui mai bine să le tăiați cu un cuțit, să fie bucățile mai mari.
Amestecați bine, aceasta va fi umplutura prăjiturii.
Așterneți cu hârtie de copt tava de cuptor, pereții tăvii îi ungeți cu unt. Pentru această cantitate de ingrediente vă trebuie o tavă dreptunghiulară mare, adâncă. Dacă vreți să faceți mai puțin, puneți ingredientele în jumătate și folosiți o tavă mai mică.
Turnați jumătate din aluat în tavă, îl întindeți uniform cu o lingură. Apoi presărați jumătate din umplutură pe toată suprafața.
Apoi turnați cealaltă jumătate de aluat și presărați restul de umplutură. Puneți tava la cuptor la 180-200 grade.
Când se rumenește și crește, o testați cu scobitoarea, scoateți din cuptor și lăsați să se răcorească.
Apoi o porționați și serviți sau caldă sau rece.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.