O prajitura foarte delicioasa, este o reteta americana, de fapt se numeste Sour cream coffee cake - dar am zis ca ingredientele care-i dau aroma si structura deosebita sunt scortisoara, zaharul brun si nucile, de asta nu am respectat traducerea clasica a prajiturii. Se prepara f. repede, iese o cantitate destul de buna din aceste ingrediente, asa ca atunci cand o veti gusta prima data o sa va bucurati ca este asa multa :)
De gust, ce sa zic, va dati seama ca este ceva extraordinar - pufoasa, aromata..... nu te mai opresti din mancat.
Amestecati 300g de faina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.
Mixati bine 150g de unt moale cu zaharul si vanilia.. Apoi adaugati ouale, cate unul, mixati bine dupa fiecare si adaugati urmatorul abia dupa ce s-a incorporat bine precedentul.
Dupa ce ati incorporat ouale adaugati 1/3 din smantana, amestecati.
Apoi adaugati 1/3 din compozitia de faina de la pasul 1. Amestecati pana se incorporeaza.
In asa fel, adaugati inca in 2 runde restul de smantana si de faina. Dupa ce ati incorporat ultima partida de faina, nu amestecati mult cu mixerul, va opriti si pregatiti umplutura.
Amestecati 40 g de faina, zaharul brun si scortisoara.
Adaugati 50g de unt moale si amestecati bine (perfect ar fi cu mainile).
Apoi adaugati nucile, eu le-am maruntit cam mult, ar trebuie mai bine sa le taiati cu un cutit, sa fie bucatile mai mari.
Amestecati bine, aceasta va fi umplutura prajiturii.
Asterneti cu hartie de copt tava de cuptor, peretii tavii le ungeti cu unt. Pentru aceasta cantitate de ingrediente va trebuie o tava dreptunghiulara mare, adanca. Daca vreti sa faceti mai putin, puneti ingredientele in jumate si folositi o tava mai mica.
Turnati jumatate din aluat in tava, il intindeti uniform cu o lingura. Apoi presarati jumatate din umplutura pe toata suprafata.
Apoi turnati cealalta jumatate de aluat si presarati restul de umplutura. Puneti tava la cuptor la 180-200 grade.
Cand se rumeneste si creste, o testati cu scobitoarea, scoateti din cuptor si lasati sa se racoreasca.
Apoi o portionati si serviti sau calda sau rece.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.