Știți foarte bine situația iarna, când vrei să mănânci o salată de legume, bună și naturală - dar când mergi la supermarket găsești numai roșii ca plasticul și alte legume crescute în seră și maturate cu chimicale.
Vă propun soluția, să faceți de probă 5 borcane din această salată la borcan, și îmi spuneți cum a mers iarna. Vă garantez că unica dezamăgire va fi că ați făcut prea puțină :) În familia noastră o știu de când sunt și eu, se făcea obligatoriu câte 50 de borcane, să ajungă pe toată iarna.
La gust este foarte bună (foarte apropiată de gustul natural al legumelor), noi adăugăm iarna puțină ceapă verde sau albă și o mâncăm la orice garnitură de carne sau legume. Iar dacă o amestecați cu puțină varză murată, sigur mă pomeniți numai de bine :) În plus se poate folosi la prepararea ciorbelor, mâncărurilor, este ca o vegeta de legume concentrată în borcan.
În plus metoda simplă de preparare, le puneți la cuptor sau la sterilizare, și în 2 ore maxim aveți salata gata.
Promit că voi schimba poza de prezentare, atunci când voi deschide primul borcan de anul ăsta - din păcate cele de anul trecut s-au terminat în prima lună de iarnă trecută.
Morcovii se spală, se curăță și se dau prin răzătoarea mai mare. Toate legumele în continuare le puneți într-un vas mare (eu am un lighean mare special pentru bucătărie, cam de 10 litri pe care-l folosesc anume la conserve).
Apoi spălați, curățați și tăiați fășii ardeii.
Apoi curățați, spălați și tăiați ceapa în fășii. O adăugați la restul legumelor.
Și ultimele sunt roșiile, le spălați și tăiați felii medii, ca pentru salată.
Puneți sarea și verdeața, amestecați totul bine cu mâinile sau cu o lingură mare. Perfect ar fi să o lăsați o jumătate de oră, să se pătrundă și să se mai înmoaie legumele. Când nu aveți timp puteți să le puneți așa în borcane, doar ca să știți că după ce fierb se vor lăsa mai mult, și va trebui să completați borcanele, să nu rămâneți doar cu jumătate de salată în borcan.
Puneți salata în borcane, presați bine să încapă mai bine și să nu rămână spații goale, înveliți gura borcanelor cu folie de aluminiu și le aranjați pe tava de cuptor. La mine de obicei încap 9 borcane.
Le lăsați la 180 de grade până încep să fiarbă, apoi faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet 1-1.5 ore.
Dacă preferați să le sterilizați - puneți borcanele în apă, și la fel, când începe să fiarbă salata în borcane lăsați aproximativ o oră la foc mic să fiarbă în continuare.
După ce a trecut timpul de fierbere, scoateți un borcan, îl veți folosi pentru a completa celelalte borcane - salata se lasă după fierbere și ar fi păcat să le lăsați așa în borcanele nu pline.
Scoateți pe rând borcanele din cuptor, completați cu o lingură din primul borcan, până se umple.
Și acum partea cu conservantul. Această salată de obicei stă foarte bine, dar cu condiția să aveți camară bună, răcoroasă și închisă. În cazul în care le țineți la balcon, recomand să puneți în fiecare borcan (deasupra) câte 1 pastilă de aspirină. Iarna, când deschideți borcanul, veți vedea că pastila așa și rămâne, o scoateți cu o lingură și mâncați salata liniștiți. Nu schimbă deloc gustul legumelor, și dacă nu vreți să ajungeți ca mine când într-un an am aruncat 20 de borcane de salată, pt că nu am pus conservant.
Dacă iarna nu se mai vede pastila deasupra, atunci vă dați seama că ea și-a făcut treaba, acel borcan era cu probleme și a consumat din aspirină.
Deci opțional puneți aspirină și capsăți bine borcanele, verificați să nu curgă lichidul din ele și să nu lase aer.
Le întoarceți cu fundul în sus pe un prosop și lăsați să se răcească bine la temperatura camerei.
Când se răcesc bine le puteți șterge cu un burete umed, în cuptor de obicei se mai murdăresc de sucul care îl lasă. Le puneți la păstrat în cămară.
Cam atât, iarna le deschideți, scoateți aspirina și le serviți cu ceapă, puțin ulei și sare după gust. Merge bine amestecată cu varză murată sau mazăre verde la conservă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.