Este rețeta clasică a familiei noastre de pregătire a cărnii de porc pentru sărbători. Carnea este foarte gustoasă și aromată.
Carnea se porționează pe bucăți mari, suficient de mari ca s-o putem rula. Dintr-un kg de carne se fac 2 bucăți, depinde de dimensiunea bucății de carne.
Carnea se spală și se presară condimentele mixate. Se freacă bine cu această compoziție ca să intre bine mirodeniile în carne.
Farfuria cu carne se acoperă cu folie și se lasă la rece aproximativ 4-5 ore să se pătrundă. Ideal este să se marineze carnea seara și a doua zi să se prepare, atunci este mult mai aromată.
Carnea marinată se rulează bine cu mâinile și se leagă bine cu o ață care să conțină puțină mătase. Eu am găsit la Cora.
Dacă carnea are șorici, rulați șoricul înăuntru. Ar fi bine la legarea cărnii să vă ajute încă o persoană: una ține carnea rulată, cealaltă o leagă pe toată suprafața și foarte strâns.
Această procedură ajută în timpul coacerii cărnii, carnea nu se usucă și este fragedă. În plus, rulada este întreagă, nu se mărunțește la tăiere.
Carnea legată se rulează în folie de aluminiu, se pune într-o tavă de cuptor.
Se pune la cuptor pentru aproximativ 2 ore, cu 15 min înainte de a scoate carnea din cuptor se taie folia, ca să se rumenească puțin carnea.
Așa trebuie să arate carnea gata coaptă. Carnea se lasă să se răcorească, apoi se pune la rece și se taie abia a doua zi.
După ce s-a răcit bine carnea, se scot ațele.
Carnea răcită bine, se taie mult mai ușor și este deja de consistența necesară.
Se servește rece. Eu prefer să gătesc astfel carnea pentru sandwich-urile de dimineață, carnea din comerț are cam multe E-uri și arome prea puternice de afumătură.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.