Am mai menționat acum vreun an în urmă despre Centrul de Sănătate și Lifestyle Herghelia, am fost acolo și am rămas foarte impresionată de tot ce am văzut, mâncat și simțit :) Cum zice și soțul, se simte mult influența de atunci în modul de alimentare a familiei noastre, chiar și acum, după 1 an. Pentru mine a fost o descoperire că se poate mânca vegetarian, gustos și sățios - am făcut și cursuri de gătit acolo, am experimentat acasă permanent cu rețetele lor, dar totuși nu-mi ajungea ceva, o bază teoretică.
Și acum URA! A ieșit la editură cartea de bucate a centrului, am tot urmărit editura în timpul anului ca să pot face comanda. Pentru cei interesați, o puteți lua direct de pe site-ul editurii, se trimite prin Poștă, sunt foarte amabili și cartea ajunge la timp.
Ei, acum având cartea, am tot studiat-o în lung și lat, mi-am amintit de rețetele care le-am gustat și la Herghelia, am văzut și filmele cu clasele de gătit (vin împreună cu cartea pe un DVD) și am început din nou experimentele. Am reușit să fac câteva rețete care au ieșit foarte gustoase. Una din ele este și această rețetă de vege-burgeri (la Herghelia am avut un sandwish la pachet pregătit pentru drumul acasă cu acest burger). Vă pot spune că sunt foarte gustoși, să respectați rețeta întocmai, fiecare detaliu contează, bucătăria vegetariană are micile ei tips-uri și specificații.
Nu pot să spun că sunt adeptă unei alimentații vegetariene exclusive, dar totuși parcă suntem prea dependenți de carne și produse de origine animală. Vă recomand să încercați și să mai diversificați alimentația, sunt sigură că o să vă placă.
Fierbeți lintea într-o cantitate mare de apă (de 5 ori mai multă), timp de 30-40 de minute, conform cu instrucțiunile de pe pachet. În timp ce fierbe lintea pregătim restul ingredientelor.
Tăiați mărunt 1 cană de nucă și pregătiți o jumătate de cană de nucă pentru pasat (pe asta nu o tăiați).
Ciupercile le lăsați să se scurgă bine de apă.
Ceapa o tăiați mărunt.
Apoi ciupercile scurse de apă le tăiați un pic, dar nu foarte mărunt.
Pregătiți fulgii de ovăz - aici am pus să vedeți diferența între fulgii fini și duri. Cei duri sunt mai mari și mai întregi, cei fini sunt mai mărunțiți.
După ce a fiert lintea, o scurgeți de apă și măsurați să fie 1 pahar de linte scursă bine. O puneți în blender împreună cu 1/4 din paharul de apă și pasați bine. Turnați compoziția într-un bol în care veți amesteca toate ingredientele pentru burgeri.
Peste linte puneți fulgii de ovăz, și cei duri și cei fini, ciupercile, ceapa și nucile mărunțite.
Apoi adăugați mirodeniile - sarea, ierburile, usturoiul și sosul de soia (care este opțional). Amestecați totul bine cu o lingură.
Puneți în blender jumătatea de cană de nucă, cea netăiată, împreună cu restul de apă - 3/4 de pahar. Pasați bine să nu fie bucățele de nuci întregi.
Turnați pasta de nuci în compoziția formată de mai sus.
Amestecați toată compoziția bine, de preferat cu mâinile, ca să se lege mai bine toate ingredientele.
Ungeți o tavă de cuptor cu ulei (tava recomand să fie teflonată, pentru că se cam lipesc de cele standard, nu grav dar poate să deformeze burgerii). Formați burgerii, ori cu mâinile, în formă de pârjoale sau cu un inel special de bucătărie. Le puneți în tavă și dați la cuptor preîncălzit, cam 180-200 grade, foc mediu la cuptor de gaz.
Peste 15 min le întoarceți cu o paletă pe cealaltă parte și mai lăsați 15 min la cuptor.
Apoi le scoateți din cuptor și le puteți servi calzi sau reci. Merg foarte bine cu orice garnitură de legume, ca mâncare de bază, sau dimineața pe pâine integrală ca un mic dejun complet și sănătos.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.