Tocană de vinete și ardei

La mine acasă această mâncare se numește "Tocană", aici în România i se spune "Zacuscă", diferența este în faptul că legumele nu se pasează, se taie cubulețe. Datorită acestui fapt tocană are o textură foarte bună, se poate mânca ca și mâncare sau pe pâine ca o zacuscă.

Aveți grijă să respectați ordinea în care sunt călite ingredientele, f.important să fie călite separat și apoi amestecate, gustul diferă f.mult. Ca și gust, caldă este f.bună, dar rece este extraordinară - întotdeauna este puțină, oricât de mult nu aș face :) Este rețeta bunicii mele, așa că a trecut testul timpului, vă recomand cu încredere.

Pe viitor voi posta varianta mai exemplară a rețetei, aici este una rapidă, dar la fel de gustoasă.

Ingrediente
Vinete
1 kg
   
Ardei gras
1 kg
   
Ceapă albă
3 buc
   
Roșii
3 buc
   
Sare
1 lingura
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Pași de urmat
Pas 1

Vinetele le curățați de coajă, le tăiați cubulețe, presărați puțină sare, amestecați și le lăsați vreo 30-50 de min să lase sucul.

Tocană de vinete și ardei - Pas 1
Pas 2

În timp ce se scurg vinetele, pregătim celelalte ingrediente.

Ardeii îi spălați, curățați, tăiați mărunt și îi puneți într-o tigaie la călit cu puțin ulei.

Tocană de vinete și ardei - Pas 2
Pas 3

Îi amestecați periodic și îi lăsați pe foc până scad bine și încep să se rumenească. Îi puneți într-un bol ca să eliberați tigaia, în ea mai pe urmă vom căli vinetele.

Tocană de vinete și ardei - Pas 3
Pas 4

Într-o tigaie mai mică căliți ceapa tăiată mărunt, cu puțin ulei, până se rumenește ușor.

Tocană de vinete și ardei - Pas 4
Pas 5

Adăugați apoi roșiile tăiate cubulețe, amestecați și lăsați să fiarbă până scade puțin sucul de la roșii și acestea se lasă bine.

Tocană de vinete și ardei - Pas 5
Pas 6

Și acum am ajuns la vinete - veți observa că mai scad în volum și lasă mult suc. Le scurgeți bine de suc și le puneți la călit cu puțin ulei. Le lăsați până se înmoaie bine și încep să se rumenească ușor.

Tocană de vinete și ardei - Pas 6
Pas 7

Adăugați ardeii căliți la vinete și îi mai lăsați 3-5 min împreună să se pătrundă.

Tocană de vinete și ardei - Pas 7
Pas 8

Apoi adăugați roșiile călite cu ceapa, amestecați bine, mai lăsați 5 min pe foc. Potriviți de sare, aveți grijă că vinetele au fost deja sărate, mai bine gustați și sărați dacă mai este nevoie.

Stingeți focul și lăsați tocană să se răcorească bine, cea mai gustoasă este rece de la frigider, dar la fel de bună este și caldă.

Poftă Bună!

Tocană de vinete și ardei - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (5 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min