La mine acasa aceasta mancare se numeste "Tocana", aici in Romania i se spune "Zacusca", diferenta este in faptul ca legumele nu se paseaza, se taie cubulete. Datorita acestui fapt tocana are o textura foarte buna, se poate manca ca si mancare sau pe paine ca o zacusca.
Aveti grija sa respectati ordinea in care sunt calite ingredientele, f.important sa fie calite separat si apoi amestecate, gustul difera f.mult. Ca si gust, calda este f.buna, dar rece este extraordinara - intotdeauna este putina, cat de mult nu as face :) Este reteta buncii mele, asa ca a trecut testul timpului, va recomand cu incredere.
Pe viitor voi posta varianta mai exemplara a retetei, aici este una rapida, dar la fel de gustoasa.
Vinetele le curatati de coaja, le taiati cubulete, presarati putina sare, amestecati si le lasati vreo 30-50 de min sa lase sucul.
In timp ce se scurg vinetele preparam celelalte ingrediente.
Ardeii ii spalati, curatati, taiati marunt si puneti intr-o tigaie la calit cu putin ulei.
Le amestecati periodic si le lasati pe foc pana scad bine si incep sa se rumeneasca. Le puneti intr-un bol ca sa eliberati tigaia, in ea mai pe urma vom cali vinetele.
Intr-o tigaie mai mica caliti ceapa taiata marunt, cu putin ulei, pana se rumeneste usor.
Adaugati apoi rosiile taiate cubulete, amestecati si lasati sa fiarba pana scade putin sucul de la rosii si acestea se lasa bine.
Si acum am ajuns la vinete - acestea veti observa ca mai scad in volum si lasa mult suc. Le scurgeti bine de suc si le puneti la calit cu putin ulei. Le lasati pana se inmoaie bine si incep sa se rumeneasca usor.
Adaugati ardeii caliti la vinete si le mai lasati 3-5 min impreuna sa se patrunda.
Apoi adaugati rosiile calite cu ceapa, amestecati bine, mai lasati 5 min pe foc. Potriviti de sare, aveti grija ca vinetele au fost deja sarate, mai bine gustati si sarati daca mai este nevoie.
Stingeti focul si lasati tocana sa se racoreasca bine, cea mai gustoasa este rece de la frigider, dar la fel de buna este si calda.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.