Și încă o rețetă pe care o căutam demult, având încă amintirea cât de buni sunt dovleceii la borcan, dulci-acrișori așa cum le făcea cândva bunica mea din Ucraina. La ei clima nu prea le permite să cultive la greu roșii, vinete și ardei și principalele legume pentru conserve sunt castraveții și dovleceii. Nu știu dacă ați gustat vreodată, dar vă garantez că nu vă lăsați până nu se termină toți dovleceii din borcan :)
Eu am testat rețeta, i-am făcut acum o lună și săptămâna trecută am luat probă, soțul a rămas foarte impresionat, nici el nu știa de dovleceii marinați. Deci sigur merg să vă arăt rețeta și chiar recomand să încercați, nu se fac greu deloc.
Să vă spun cam ce prezintă la gust - sunt crocanți, dulci-acrișori, foarte asemănători cu niște castraveți conservați reușiți. Merg la orice mâncare care necesită murătură.
Dovleceii se spală și se lasă să se scurgă de apă.
Curațați și spălați usturoiul.
Borcanele se spală și se scurg bine de apă.
Dovleceii se taie felii cam de 1 cm grosime, eu i-am tăiat cu cuțit din ăla șmecher care le taie frumos, zimțat.
Se umplu borcanele cu dovlecei, în fiecare borcan puneți câte 3-4 căței de usturoi și 0.5 linguriță de piper negru boabe.
Turnați cele 7 pahare de apă în cratiță - o puneți la fiert, când începe să fiarbă adăugați sarea, zahărul și oțetul. Lăsați să fiarbă toate împreună și apoi le turnați în borcane.
Sinceră să fiu nu țin minte dacă mi-a ajuns această cantitate pentru toate 8 borcane sau am mai făcut, dacă nu vă ajunge mai calculați cât vă trebuie și faceți încă puțină marinadă, doar respectați proporțiile.
Capșați borcanele și le puneți la sterilizat într-o oală mai mare, 10 minute din momentul în care începe să fiarbă apa în oală.
După ce au fiert le scoateți din oală atent, verificați încă o dată capacele să nu lase aer și le puneți pe un prosop cu capul în jos până se răcesc bine. Sunt gata cam în 2-3 săptămâni, atunci le mâncați cu orice mâncare preferată, la noi a mers foarte bine la o mâncare de fasole.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.