Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească)

Este rețeta de sarmale a bunicii mele din Ucraina, foarte gustoase și consistente sunt sigură că vă vor impresiona.

Ingrediente
Pulpă de porc/vită
1 kg
   
Orez prefiert - bob lung
0.5 pahare
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Sare
0.5 pahare
   
Pastă de tomate
2 linguri
   
Varză albă
2 kg
Atenție! Varza trebuie să fie proaspătă (nu murată) cu frunze subțiri, este bună cea de primăvară și toamnă.
Ceapă albă
3 buc
   
Făină albă calitate superioară
2 linguri
   
Smântână
450 g
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Morcovi
1 buc
   
Pași de urmat
Pas 1

Prima etapă este pregătirea frunzelor de varză pentru sarmale:

- Într-o cratiță mai mare (suficient de mare ca să încapă varza întreagă), se toarnă apă, 1 lingură de sare și se așteaptă să înceapă să fiarbă apa. Atenție să nu puneți prea multă apă, atunci când puneți varza să nu curgă peste margini.

- Când începe să fiarbă apa, se pune varza căreia i s-a scos cotorul. După 1-2 min veți observa că frunzele de deasupra se scot ușor cu o furculiță, acestea se scot de pe varză și se mai lasă în apă 1 min.

-Repetați procedura până terminați toate frunzele.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 1
Pas 2

Frunzele se scot într-o farfurie adâncă și se lasă să se răcorească puțin.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 2
Pas 3

Apoi luați fiecare frunză și cu un cuțit porționați foile în 2-3 bucăți și scoateți cotoarele mai groase.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 3
Pas 4

Se fierbe orezul în apă (1 unitate orez, 2 unități apă) în așa fel, încât să fie puțin puțin crud.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 4
Pas 5

Carnea se dă prin mașina de tocat, se amestecă cu orez, piper, sare, 1 lingură de pastă de roșii.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 5
Pas 6

Așa arată umplutura pentru sarmale amestecată.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 6
Pas 7

La fundul cratiței în care veți fierbe sarmalele, se pun câteva cotoare de frunză de varză.

Recomand să folosiți la sarmale ceaunul. Nu se vor lipi și arde repede la fund.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 7
Pas 8

Rulați sarmalele, le faceți de dimensiunile preferate. Umpleți ceaunul până la jumătate, lăsând puțin spațiu între ele, adică nu le aranjați prea strâns.

Turnați apă atât cât să acopere sarmalele și puneți la fiert, cu câteva frunze de dafin între ele.

După ce fierbe apa, faceți focul mic și le lăsați să fiarbă aproximativ 30 min.

Între timp pregătiți sosul.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 8
Pas 9

Se taie ceapa cubulețe, morcovul se dă prin răzătoare.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 9
Pas 10

Se prăjește puțin ceapa cu morcovul împreună, apoi se adaugă 2 linguri de făină și se mai lasă 5 min.

Apoi adăugați 1 lingură pastă de roșii și smântână. Amestecați bine și lăsați să fiarbă puțin.

Potriviți de sare, în caz că sosul este foarte gros (ar trebui să fie de consistența smântânii mai groase), adăugați câteva linguri de supă din sarmale.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 10
Pas 11

Turnați sosul în sarmale, după ce acestea au fiert 30 de min. Scuturați puțin ceaunul, până se încorporează sosul, apoi cu o lingură de lemn amestecați atent, să nu le rupeți.

Se mai potrivește de sare, apoi se lasă să fiarbă la foc mic încă 15-20 min.

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 11
Pas 12

Se mănâncă calde și cu multă poftă :)

Poftă Bună!

Sarmale în sos de smântână (Rețetă ucrainească) - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 kg ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min