Este reteta de sarmale a bunicii mele din Ucraina, foarte gustoase si consistente sunt sigura ca va vor impresiona.
Prima etapa este pregatirea frunzelor de varza pentru sarmale:
- Intr-o cratita mai mare (suficienta de mare ca sa incapa varza intreaga), se toarna apa, 1 lingura de sare si se asteapta sa inceapa sa fiarba apa. Atentie sa nu puneti prea multa apa, atunci camd puneti varza sa nu curga peste margini.
- Cand incepe sa fiarba apa, se pune varza careia i s-a scos cotorul. Dupa 1-2 min veti observa ca frunzele de deasupra se scot usor cu o furculita, acestea se scot de pe varza si se mai lasa in apa 1 min.
-Repetati procedura pana terminati toate frunzele.
Frunzele se scot intr-o farfurie adanca si se lasa sa se racoreasca putin.
Apoi luati fiecare frunza, si cu un cutit portionati foile in 2-3 bucati si scoateti cotoarele mai groase.
Se fierbe orezul in apa(1 unitate orez, 2 unitati apa) in asa fel, incat sa fie putin putin crud.
Carnea se da prin masina de tocat, se amesteca cu orez, piper, sare, 1 lingura de pasta de rosii.
Asa arata umplutura pentru sarmale amestecata.
La fundul cratitei in care veti fierbe sarmalele, se pun cateva cotoare de frunza de varza.
Recomand sa folositi la sarmale ceaunul. Nu se vor lipi si arde repede la fund.
Rulati sarmalele, le faceti de dimensiunile preferate. Umpleti ceaunul pana la jumatate, lasand putin spatiu intre ele, adica nu le aranjati prea strans.
Turnati apa atat cat sa acopere sarmalele si puneti la fiert, cu cateva frunze de dafin intre ele.
Dupa ce fiarbe apa, faceti focul mic si le lasati sa fiarba aproximativ 30 min.
Intre timp pregatiti sosul.
Se taie ceapa cubulete, morcovul se da prin razatoare.
Se prajeste putin ceapa cu morcovul impreuna, apoi se adauga 2 linguri de faina si se mai lasa 5 min.
Apoi adaugati 1 ligura pasta de rosii si smantana. Amestecati bine si lasati sa fiarba putin.
Potriviti de sare, in caz ca sosul este foarte gros(ar trebui sa fie de consistenta smantanii mai groase), adaugati cateva linguri de supa din sarmale.
Turnati sosul in sarmale, dupa ce acestea au fiert 30 de min. Scuturati putin ceaunul, pana se incorporeaza sosul, apoi cu o lingura de lemn amestecati atent, sa nu le rupeti.
Se mai potriveste de sare, apoi se lasa sa fiarba la foc mic inca 15-20 min.
Se mananc calde si cu multa pofta :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.