Istoria acestei rețete este chiar interesantă - când eram copil mergeam foarte des cu mașina în Ucraina la bunici și la rudele mamei. Una din ele era o mătușă care trăia într-un sat să zic așa istoric, unde se ajunge foarte greu cu mașina, fără drumuri asfaltate, cu natură din aia Bio, exotică să zic, un sat cu tradiții și o liniște........ și acum îmi aduc aminte cum adormisem în iarbă lângă lac și se auzeau doar păsările ciripind....
Atunci în vizitele astea a luat mama rețeta mătușii de roșii marinate și a făcut furori cu ea - au preluat-o în timp toate rudele și vecinii.
Am reprodus rețeta anul trecut, am testat dacă este gustul ăla care îl țin minte, un pic am adaptat marinada și ingredientele la ce se găsește aici în piață în România și am obținut exact ce trebuie. Roșiile sunt perfecte la gust, nici prea acre, un pic dulci, un pic sărate, foarte aromate. Dacă alegeți și roșiile potrivite pentru conservat (din acele mai lungi și mai tari) garantez că veți avea succes cu ele.
Se spală și se curăță toate legumele, spălați și scurgeți borcanele de apă.
La fundul fiecărui borcan puneți câte 1-2 crengi de pătrunjel și 1 creangă de frunză de țelină. Umpleți borcanele cu roșii până la jumătate.
Puneți rondele de morcovi și ceapă tăiată în 4-6 între roșii, să se umple spațiile goale. Ceapa, morcovii și ardeiul în plus că dau gust și la marinadă sunt foarte bune și ele marinate - se aleg primele de pe farfurie la mâncare.
Apoi umpleți borcanele cu roșii până la gură, adăugați ardeii tăiați rondele sau în lung.
Fierbeți acei 2600 ml de apă, turnați apa așa clocotită în borcane, le acoperiți ușor cu niște capace și lăsați 30 de min să se opărească. Dacă vă rămâne apă din cei 2600 ml nu o aruncați, lăsați așa în cratiță și o veți folosi mai departe.
Apoi după 30 de min scurgeți apa în cratiță, o fierbeți din nou și iarăși turnați în borcane, mai lăsați 30 de min să se opărească.
Și după acele 30 de min, scurgeți apa în cratiță, o puneți pe foc cu sarea și zahărul, când începe să clocotească adăugați oțetul, mai lăsați 2-3 min să fiarbă.
În fiecare borcan adăugați câte 5-6 boabe de piper negru, 1 frunză de dafin, 2 boabe de ienibahar și 1 buc de cuișoare. Turnați marinada fiartă în borcane și le capsati ermetic.
Verificați să nu lase aer borcanele, le întoarceți cu capul în jos și lăsați să se răcească complet. De preferat să le țineți la răcoare, eu le țin în cămara de la balcon iarna.
Deci 2 reguli la aceste roșii trebuie respectate:
1. Se opăresc de 2 ori cu apă, a 3-a oară se toarnă marinada și se capsează.
2. Respectați proporțiile marinadei - la 2600 ml de apă, 4 linguri de zahăr, 4 linguri de sare și 10 linguri de oțet.
Cam într-o lună sunt bune, atunci le deschideți și le savurați la orice mâncare - cartofi, orez, carne, etc.
Puteți folosi borcane de care vă place, pentru familia noastră sunt perfecte cele de 800 ml, pt că deschidem unul la o mâncare. Se mănâncă absolut toate legumele din el chiar și verdeața marinată. Iar moarea, marinada este atât de bună și aromată că nici compot nu vă mai trebuie :)
Și dacă sunteți la țară și aveți niște frunze de coacăze, să puneți câte 2-3 bucăți atunci împreună cu pătrunjelul și verdeața, va fi varianta perfectă. Eu nu am și pun acum fără ele.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.