Lecio (sau ardei în sos de roșii) - la borcan

Și voi continua săptămâna aceasta cu câteva din rețetele mele de bază de conserve. Una din ele, cea mai nouă din colecție, este această rețetă de ardei în sos de roșii. Din ce am mai aflat pe internet, din originile rețetei, este o mâncare ungurească - care se poate face ca atare, sau se poate conserva pentru iarnă.

Se prepară foarte simplu, cu doar 2 ingrediente - și rezultatul neașteptat de bun, ca dovadă - am lăsat o farfurie din lecio să se răcească și să o probăm a doua zi de dimineață, să fac și poza finală pentru site. Dimineața când am venit la bucătărie a dispărut jumate din farfurie - și l-am văzut pe soțul meu zâmbind și spunându-mi cât de bună a fost și hai iar la ea. L-am oprit în grabă, să nu mănânce tot înainte să fac pozele pentru site :) Deci a trecut testul...:)

Ies 10 litri de mâncare din această cantitate de ingrediente - deci cam 13 borcane de 780 ml, recomand să faceți din jumătate de ingrediente, și apoi repetați dacă vedeți la anul că nu v-a ajuns.

Merge foarte bine pe pâine, cu alte mâncăruri ca salată, sau adăugat în mâncăruri. Are gustul aromat de roșii, ardei gras și un pic dulciu de la zahărul și sarea adăugate exact cât trebuie.

Ingrediente
Roșii
4 kg
sau 4 litri de roșii pasate, sau suc/bulion de roșii mai gros
Ardei gras
5 kg
   
Zahăr
1 pahar
Pahar de 250 ml
Sare
2 linguri
   
Ulei de floarea-soarelui
1 pahar
   
Oțet
2 linguri
oțet de 9%
Pași de urmat
Pas 1

Roșiile se spală, se curăță și se dau prin mașina de tocat.

Lecio (sau ardei în sos de roșii) - la borcan - Pas 1
Pas 2

Puneți roșiile pasate pe foc, adăugați zahărul, sarea și uleiul, amestecați bine.

Atenție, această cantitate de ingrediente cere o cratiță de 10 litri, dacă nu aveți folosiți una de 5 litri în 2 runde.

Lecio (sau ardei în sos de roșii) - la borcan - Pas 2
Pas 3

În timp ce fierb roșiile, se curăță și se taie ardeii în felii lungi cam de 1-2 cm lățime.

Lecio (sau ardei în sos de roșii) - la borcan - Pas 3
Pas 4

Când încep să fiarbă roșiile pasate, adăugați la ele ardeiul tăiat. Nu vă speriați dacă nu încape din prima, ardeii se înmoaie repede și încap toți. Când începe din nou să fiarbă, faceți focul mic și lăsați 30 de minute să fiarbă domol.

Lecio (sau ardei în sos de roșii) - la borcan - Pas 4
Pas 5

Până fierbe compoziția, spălați borcanele și le lăsați să se scurgă de apă.

Apoi după 30 de minute, luați cratița de pe foc, adăugați oțetul, amestecați bine și puneți lecio-ul în borcane.

Lecio (sau ardei în sos de roșii) - la borcan - Pas 5
Pas 6

Capsați bine borcanele să nu lase aer și le lăsați să se răcească complet.

Lecio (sau ardei în sos de roșii) - la borcan - Pas 6
Pas 7

Așa cum am zis și mai sus, această mâncare merge bine ca - salată, garnitură de legume, pe pâine dimineața, ca o mâncare de legume și ca un adaos la mâncăruri. Este absolut delicioasă.

Eu zic varianta perfectă pentru o gospodină.

Poftă Bună!

Lecio (sau ardei în sos de roșii) - la borcan - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 l (13 de borcane)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Sursă: gotovim-doma.ru