Zacuscă cu ciuperci

Am promis să fac zacuscă anul acesta neapărat - am tot scotocit internetul, vroiam să fac una mai deosebită, m-am cam săturat de cea clasică cu vinete și ardei. Mi-a plăcut foarte mult rețeta, se prepară destul de simplu, legumele nu trebuie coapte, doar repede se dau prin mașina de tocat.

Am făcut doar din jumătate din cantitatea de ingrediente, pentru că nu am avut ceaun sau cratiță în care să încapă mai mult de 3-4 litri de zacuscă. Mi-au ieșit 10 borcane de 300ml plus un bol pentru degustare și poze. A fost foarte bună, delicioasă, mai ales după ce s-a răcit bine la frigider. Recomand cu încredere.

Ingrediente
Gogoșari roșii
15 buc
   
Ardei gras galben
10 buc
   
Ceapă albă
6 buc
   
Bulion de roșii
500 ml
sau roșii date prin mașina de tocat sau roșii pasate
Ciuperci albe proaspete
1.5 kg
sau 1 kg de ciuperci din conservă
Ulei de floarea-soarelui
500 ml
eu am pus mai puțin, vreo 200ml
Sare
2 linguri
   
Ardei iute
1 buc
puneți dacă vă place mai iute, eu nu am pus pentru că nu suntem amatori de mâncare picantă
Pași de urmat
Pas 1

Ciupercile le spălați și le puneți la fiert, când încep să fiarbă le lăsați 10 min și apoi le scurgeți bine de apă.

Zacuscă cu ciuperci - Pas 1
Pas 2

Apoi le căliți un pic în ulei, să scadă apa și să se rumenească. Le puneți într-o sită și le lăsați să se scurgă de ulei.

Zacuscă cu ciuperci - Pas 2
Pas 3

Și în final, le dați prin mașina de tocat.

Zacuscă cu ciuperci - Pas 3
Pas 4

Gogoșarii îi spălați, curățați și la fel îi dați prin mașina de tocat, apoi îi puneți într-o sită să se scurgă bine de suc.

Zacuscă cu ciuperci - Pas 4
Pas 5

Urmează ardeii, la fel, spălați, curățați și dați prin mașina de tocat. I-am pus și pe ei la scurs în sită.

Zacuscă cu ciuperci - Pas 5
Pas 6

Și ultima este ceapa. O curățați, spălați și dați prin mașina de tocat.

Zacuscă cu ciuperci - Pas 6
Pas 7

Și acum avem toate legumele pregătite și începem să preparăm zacusca efectiv.

Se toarnă uleiul într-un ceaun, cratiță sau tigaie adâncă. Când se încălzește, adăugați ceapa și sarea, amestecați periodic și lăsați până se rumenește, se înmoaie și se evapora lichidul din ea.

Zacuscă cu ciuperci - Pas 7
Pas 8

Apoi adăugați la ceapă gogoșarii și ardeii dați prin mașina de tocat și scurși de suc. Sucul îl păstrați până la un alt pas.

Zacuscă cu ciuperci - Pas 8
Pas 9

Și acum puțină răbdare - va trebui să lăsați să se călească bine toate astea, cam 1 oră, până vedeți că se ridică uleiul la suprafață, se vede că se schimbă culoarea și se face mai moale, mai apetisantă. Amestecați periodic și lăsați să fiarbă la foc mediu.

Zacuscă cu ciuperci - Pas 9
Pas 10

Când vedeți că este cam gata compoziția de mai sus, pregătiți bulionul de roșii. Se fierbe într-o cratiță bulionul și sucul lăsat de gogoșari și ardei. Asta pentru că atunci când le adăugați în tigaie să nu-și schimbe zacusca temperatura.

Zacuscă cu ciuperci - Pas 10
Pas 11

Turnați bulionul și sucul de gogoșari, amestecați bine și lăsați să mai fiarbă totul încă 20-30 de min la foc mediu.

Zacuscă cu ciuperci - Pas 11
Pas 12

După acest timp adăugați ciupercile tocate, amestecați bine și lăsați să fiarbă domol toată compoziția. Eu am lăsat să fiarbă cam 1.5 ore, pentru că îmi place zacusca mai groasă, nu prea lichidă, să pot s-o mănânc ușor pe pâine. Lăsați un pic de zacuscă la răcit, și vedeți dacă mai trebuie adăugată sare. Potriviți după gustul vostru.

Zacuscă cu ciuperci - Pas 12
Pas 13

Pregătiți borcanele, le spălați și le puneți pentru 15-20 de min la cuptor să se usuce bine și să se sterilizeze.

Zacuscă cu ciuperci - Pas 13
Pas 14

Umpleți borcanele cu zacuscă, puneți la urmă aspirina, ca să fie sigur fără probleme la iarnă. Eu pun cam 1/4 de pastilă la un borcan de 300ml, calculez de obicei 1 pastilă la 1 litru de lichid. Deci în funcție de ce fel de borcane folosiți, calculați proporția.

Zacuscă cu ciuperci - Pas 14
Pas 15

Capsați borcanele bine, să nu lase aer și le lăsați să se răcească complet. Aici vedeți toate cele 10 borcane pe care le-am făcut.

Zacuscă cu ciuperci - Pas 15
Pas 16

Este delicioasă rece, pe pâine - eu am mâncat-o lângă un pate de linte - super gustos!

Mulțumesc mult Ioana pentru această rețetă superbă.

Poftă Bună!

Zacuscă cu ciuperci - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 buc (10 borcane de 300 ml)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregătire: 120 min
Sursă: www.e-retete.ro