Am promis sa fac zacusca anul acesta neaparat - am tot scototcit internetul, vroiam sa fac una mai deosebita, m-am cam saturat de cea clasica cu vinete si ardei. Mi-a placut foarte mult reteta, se prepara destul de simplu, legumele nu trebuiesc coapte, doar repede se dau prin masina de tocat.
Am facut doar din jumatate din cantitatea de ingrediente, pentru ca nu am avut ceaun sau cratita in care sa incapa mai mult de 3-4 litrti de zacusca. Mi-au iesit 10 borcane de 300ml plus un bol pt degustare si poze. A fost foarte buna, delicioasa, mai ales dupa ce s-a racit bine la frigider. Recomand cu incredere.
Ciupercile le spalati si le puneti la fiert, cand incep sa fiarba le lasati 10 min si apoi le scurgeti bine de apa.
Apoi le caliti un pic in ulei, sa scada apa si sa se rumeneasca. Le puneti intr-o sita si le lasati sa se scurga de ulei.
Si in final, le dati prin masina de tocat.
Gogosarii le spalati, curatati si la fel le dati prin masina de tocat, apoi le puneti intr-o sita sa se scurga bine de suc.
Urmeaza ardeii, la fel, spalati, curatati si dati prin masina de tocat. Le-am pus si pe ei la scurs in sita.
Si ultima este ceapa. O curatati, spalati si dati prin masina de tocat.
Si acum avem toate legumele pregatite si incepem sa preparam zacusca efectiv.
Se toarna uleiul intr-un ceaun, cratita sau tigaie adanca. Cand se incalzeste, adaugati ceapa si sarea, amestecati periodic si lasati pana se rumeneste, se inmoaie si se evapora lichidul din ea.
Apoi adaugati la ceapa gogosarii si ardeii dati prin masina de tocat si scursi de suc. Sucul il pastrati pana la un alt pas.
Si acum putina rabdare - va trebui sa lasati sa se caleasca bine toate astea, cam 1 ora, pana vedeti ca se ridica uleiul la suprafata, se vede ca se schimba culoarea si se face mai moale, mai apetisanta. Amestecati periodic si lasati sa fiarba la foc mediu.
Cand vedeti ca este cam gata compozitia de mai sus, pregatiti bulionul de rosii. Se fierbe intr-o cratita bulionul si sucul lasat de gogosari si ardei. Asta pentru ca atunci cand le adaugati in tigaie sa nu-si schimbe zacusca temepratura.
Turnati bulionul si sucul de gogosari, amestecati bine si lasati sa mai fiarba totul inca 20-30 de min la foc mediu.
Dupa acest timp adaugati ciupercile tocate, amestecati bine si lasati sa fiarba domol toata compozitia. Eu am lasat sa fiarba cam 1.5 ore, pentru ca imi palce zacusca mai groasa, nu prea lichida, sa pot s-o mananc usor pe paine. Lasati un pic de zacusca la racit, si vedeti daca mai trebuie adaugata sare. Potriviti dupa gustul vostru.
Pregatiti borcanele, le spalati si le puneti pentru 15-20 de min la cuptor sa se usuce bine si sa se sterilizeze.
Umpleti borcanele cu zacusca, puneti la urma aspirina, ca sa fie sigur fara probleme la iarna. Eu pun cam 1/4 de pastila la un borcan de 300ml, calculez de obicei 1 pastila la 1 litru de lichid. Deci in functie de ce fel de borcane folositi, calculati proportia.
Capsati borcanele bine, sa nu lase aer si le lasati sa se raceasca complet. Aici vedeti toate cele 10 borcane pe care le-am facut.
Este delicioasa rece, pe paine - eu am mancat-o langa un pate de linte - super gustos!
Multumesc mult Ioana pentru aceasta reteta superba.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.