Gogoșari și vinete marinate la borcan

Dar nu puteam să nu v-o prezint pe asta, doar după replica soțului meu, când m-a văzut că o fac - "O, gogoșarii mei preferați!" - vă dați seama că sunt ceva deosebit. Rețeta o știu de foarte mult timp, o făcea mama și multe rude, la orice sărbătoare iarnă, acești gogoșari erau aperitivul cel mai frumos și delicios din legume de pe masă. Sunt dulcișori, aromați, acrișori, un pic crocanți, și vinetele se combină perfect cu gogoșarii, au la fel textura și gustul foarte bun.

Din păcate eu nu prea pot mânca gogoșarii în oțet, cei clasici preparați aici în România, îi pun doar la salata boef sau la o salată de murături pentru gust - dacă cineva din voi are o rețetă verificată, bună și nu acră să iasă ochii :) vă rog să o postați la comentarii. Promit că voi testa și din acestea - am făcut într-un an și a fost un eșec total, s-au oțetit, înăcrit rău de tot......

Ingrediente
Gogoșari roșii
5 kg
   
Apă
2 l
   
Ulei de floarea-soarelui
1.5 pahare
   
Oțet
2 pahare
   
Sare
2.5 linguri
sare fără iod, pt murături
Zahăr
350 g
   
Frunză de dafin
5 buc
   
Piper negru(boabe)
10 buc
   
Vinete
2 buc
   
Pași de urmat
Pas 1

Gogoșarii se spală, se curăță și se taie felii, de 1.5 - 2 cm grosime.

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 1
Pas 2

Vinetele le spălați și tăiați felii de 1 cm grosime.

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 2
Pas 3

Apoi preparați marinada din cantitățile scrise la ingrediente - apă, zahăr, sare, ulei, oțet și mirodenii.

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 3
Pas 4

Când începe să fiarbă marinada puneți în cantități proporționale gogoșari și vinete, până umpleți cratița. Eu am o cratiță de 5 litri, și am pus gogoșarii în 3 runde. După ce fierbe prima rundă, gogoșarii îi scoateți, puneți în borcane, apoi puneți următoarea partidă.

Când încep să fiarbă gogoșarii, faceți focul mic și lăsați 5-7 min, nu uitați să mai amestecați.

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 4
Pas 5

Pregătiți borcanele, le lăsați să se scurgă bine de apă. Când au fiert gogoșarii luați câte 2-3 bucăți gogoșari, 1 bucată de vinete și așa alternând umpleți borcanele.

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 5
Pas 6

După ce ați umplut borcanul, turnați puțină marinadă ca să acopere gogoșarii, puneți capacele și înfiletați bine să nu lase aer.

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 6
Pas 7

Apoi umpleți următoarele borcane, când nu mai sunt gogoșari în cratiță puneți o altă partidă să fiarbă și tot așa continuați până terminați toți gogoșarii și vinetele.

Mi-au ieșit din aceste cantități, exact 11 borcane de 780 ml.

Borcanele le întoarceți cu fundul în sus și lăsați să se răcească bine.

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 7
Pas 8

Sunt gata cam într-o lună, delicioși ca și garnitură la orice mâncare de carne, legume, orez, cartofi, fasole, etc. Chiar și la un sandwich sunt delicioase, când eram studenți și nu prea mai aveam de mâncare, făceam sandwich-uri calde din pâine și gogoșari din ăștia :)

Poftă Bună!

Gogoșari și vinete marinate la borcan - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 11 buc (11 borcane de 780 ml)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min