Gogosari si vinete marinate la borcan

Dar nu puteam sa nu v-o prezint pe asta, doar dupa replica sotului meu, cand m-a vazut ca o fac - "O, gogosarii mei preferati!" - va dati seama ca sunt ceva deosebit. Reteta o stiu de foarte mult timp, o facea mama si multe rude, la orice sarbatoare iarna, acesti gogosari erau aperitivul cel mai frumos si delicios din legume de pe masa. Sunt dulcisori, aromati, acrisori, un pic crocanti, si vinetele se combina perfect cu gogosarii, au la fel textura si gustul foarte bun.

Din pacate eu nu prea pot manca gogosarii in otet, cei clasici preparati aici in Romania, ii pun doar la salata boef sau la o salata de muraturi pt gust - daca cineva din voi are o reteta verificata, buna si nu acri sa iasa ochii :) va rog sa o postati la comentarii. Promit ca voi testa si din acestea - am facut intr-un an si a fost un esec total, s-au otetit, inacrit rau de tot......

Ingrediente
Gogosari rosii
5 kg
Apa
2 l
Ulei de floarea soarelui
1.5 pahare
Otet
2 pahare
Sare
2.5 linguri
sare fara iod, pt muraturi
Zahar
350 g
Frunza de dafin
5 buc
Piper negru(boabe)
10 buc
Vinete
2 buc
Pasi de urmat
Pas 1

Gogosarii se spala, se curata  si se taie felii, de 1.5 - 2 cm grosime.

Gogosari si vinete marinate la borcan - Pas 1
Pas 2

Vinetele le spalati si taiati felii de 1 cm grosime.

Gogosari si vinete marinate la borcan - Pas 2
Pas 3

Apoi preparati marinada din cantitatile scrise la ingrediente - apa, zahar, sare, ulei, otet si mirodenii.

Gogosari si vinete marinate la borcan - Pas 3
Pas 4

Cand incepe sa fiarba marinada puneti in cantitati proportionale gogosari si vinete, pana umpleti cratita. Eu am o cratita de 5 litri, si am pus gogosarii in 3 runde. Dupa ce fierbe prima runda, gogosarii le scoateti, puneti in borcane, apoi puneti urmatoarea partide.

Cand incep sa fiarba gogosarii, faceti focul mic si lasati 5-7 min, nu uitati sa mai amestecati.

Gogosari si vinete marinate la borcan - Pas 4
Pas 5

Pregatiti borcanele, le lasati sa se scurga bine de apa. Cand au fiert gogosarii luati cate 2-3 bucati gogosari, 1 bucata de vinete si asa alternand umpleti borcanele.

Gogosari si vinete marinate la borcan - Pas 5
Pas 6

Dupa ce ati umplut borcanul, turnati putina marinada ca sa acopere gogsarii, puneti capacele si infiletati bine sa nu lase aer.

Gogosari si vinete marinate la borcan - Pas 6
Pas 7

Apoi umpleti urmatoarele borcane, cand nu mai sunt gogosari in cratita puneti o alta partida sa fiarba si tot asa continuati pana terminati toti gogosarii si vinetele.

Mi-au iesit din aceste cantitati, exact 11 borcane de 780 ml.

Borcanele le intoarceti cu fundul in sus si lasati sa se raceasca bine.

Gogosari si vinete marinate la borcan - Pas 7
Pas 8

Sunt gata cam intr-o luna, deliciosi ca si garnitura la orice mancare de carne, legume, orez, cartofi, fasole, etc. Chiar si la un sandwich sunt delicioase, cand eram studenti si nu prea mai aveam de mancare, faceam sandwich-uri calde din paine si gogosari  din astia :)

Pofta Buna!

Gogosari si vinete marinate la borcan - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 11 buc (11 borcane de 780 ml)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min