Această prăjitură cu mere turnată se topește în gură efectiv - este foarte fragedă, moale, aromată - deci încă o rețetă cu mere pe care recomand s-o încercați obligatoriu. Apropo, se poate prepara și în varianta cu brânză, va fi la fel foarte gustoasă.
Eu am preparat din cantități mai mari prăjitura cu mere turnată pentru că am tavă mai mare - dar mai jos în rețetă voi pune ingredientele pentru o tavă medie de 20x20cm. Deci vă orientați, ori dublați și voi, sau respectați exact cantitățile din rețetă pentru tavă mai mică.
Merele se spală, curăță și se taie bucățele sau se dau prin răzătoare. Adăugați puțin zahăr - 2-3 linguri, dar puneți după gustul vostru - și puneți la foc mediu să se călească.
Amestecați periodic, până se evaporă tot sucul și merele se lasă, adăugați scorțișoara. Luați de pe foc și lăsați să se răcorească.
Acum preparăm aluatul - se amestecă bine ouăle cu zahărul.
Amestecând continuu adăugați câte puțin ulei până încorporați toată cantitatea.
Amestecați făina cu praful de copt.
Măsurați și cantitatea de lapte și se finalizează aluatul - deci avem amestecul de ouă, zahăr și ulei - amestecul de făină cu praf de copt - și laptele.
Adăugați câte puțină făină, amestecați.
Apoi adăugați câte puțin lapte și iarăși amestecați. Așa le adăugați în runde până se termină toată cantitatea de făină și lapte.
Ar trebui să vă iasă un aluat ca o smântână mai groasă, să curgă puțin dar nu ca cel de clătite.
La mine a ieșit cam gros, și am mai adăugat încă jumătate de pahar de lapte.
Așterneți hârtia de copt în tavă, sau ungeți tava cu ulei și presărați cu făina și pesmet.
Turnați jumătate din cantitatea de aluat și dați la cuptor pt 10-12 min.
Apoi o scoateți, puneți merele scăzute și răcorite peste aluat.
Nivelați bine ca să acopere uniform toată suprafața aluatului.
Turnați cealaltă jumătate de aluat uniform peste toată suprafața și dați la cuptor. Atenție la temperatură, să fie una medie, cam 150-180 de grade.
Lăsați la cuptor până se rumenește bine, dar aveți grijă că are tendința să se coacă mai repede dedesubt.
O tăiați când se răcorește bine, pudrați cu zahăr pudră și serviți cu mare poftă:)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.