Aceasta prajitura cu mere turnata se topeste in gura efectiv - este foarte frageda, moale, aromata - deci inca o reteta cu mere pe care recomand s-o incercati obligatoriu. Apropo, se poate prepara si in varianta cu branza, va fi la fel foarte gustoasa.
Eu am preparat din cantitati mai mari prajitura cu mere turnata pentru ca am tava mai mare - dar mai jos in reteta voi pune ingredientele pentru o tava medie de 20x20cm. Deci va orientati, ori dublati si voi, sau respectati exact cantitatile din reteta pentru tava mai mica.
Merele se spala, curata si se taie bucatele sau se dau prin razatoare. Adaugati putin zahar - 2-3 linguri, dar puneti dupa gustul vostru - si puneti la foc mediu sa se caleasca.
Amestecati periodic, pana se evapora tot sucul si merele se lasa, adaugati scortisoara. Luati de pe foc si lasati sa se racoreasca.
Acum preparam aluatul - se amesteca bine ouale cu zaharul.
Amestecand continuu adaugati cate putin ulei pana incorporati toata cantitatea.
Amestecati faina cu praful de copt.
Masurati si cantitatea de lapte si se finalizeaza aluatul - deci avem amestecul de oua ,zahar si ulei - amestecul de faina cu praf de copt - si laptele.
Adaugati cate putina faina, amestecati.
Apoi adaugati cate putin lapte si iarasi amaestecati. Asa le adaugati in runde pana se termina toata cantitatea de faina si lapte.
Ar trebui sa va iasa un aluat ca o smantana mai groasa, sa curga putin dar nu ca cel de clatite.
La mine a iesit cam gros, si am mai adaugat inca jumatate de pahar de lapte.
Asterneti hartia de copt in tava, sau ungeti tava cu ulei si presarati cu faina si pesmet.
Turnati jumatate din cantitatea de aluat si dati la cuptor pt 10-12 min.
Apoi o scoateti, puneti merele scazute si racorite peste aluat.
Nivelati bine ca sa acopere uniform toata suprafata aluatului.
Turnati cealalta jumatate de aluat uniform peste toata suprafata si dati la cuptor. Atentie la temperatura, sa fie una medie, cam 150-180 de grade.
Lasati la cuptor pana se rumeneste bine, dar aveti grija ca are tendinta sa se coaca mai repede dedesubt.
O taiati cand se racoreste bine, pudrati cu zahar pudra si serviti cu mare pofta:)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.