Castraveti in otet

Din cauza unor mici probleme tehnice, azi nu am putut sa pun o reteta pe care am planificat-o mult - dar se rezolva maine poimaine. Deocamdata am zis sa pun aceasta reteta de castraveti in otet (sa o am si pt anul viitor - vedeti ca si eu ma folosesc de site, nu mai scriu demult retetele in caiet, le am aici pe toate :)- mi se pare ca sunt chiar reusiti, crocanti, acrisori - doar dupa mine pe viitor le mai pun inca putin zahar - imi place sa fie chestiile cu otet mai dulci. Am insistat neaparat sa fac asa castraveti pentru a pregati la iarna salata de boeuf, acum urmeaza sa mai fac niste gogonele murate si poate niste gogosari in otet.

Va astept neaparat la comentarii sau pe forum cu retetele voastre de castraveti in otet (retete verificate,apreciate si cu vechime), sunt sigura ca le faceti si as vrea pe viitor sa mai incerc cateva variante.

In orice reteta recomand sa aveti grija ce apa folositi dar mai ales acest lucru e foarte important la retetele de muraturi. Apa trebuie sa fie curata, fara impuritati si clor - acum am folosit cana Brita pentru a filtra apa, foarte comoda incapatoare si simplu de folosit. Toata gama de cani o gasiti pe site-ul pentrugatit.ro.

Asa, am uitat sa mentionez ca am luat reteta de pe site-ul bucatarasilor, am ochit-o de cand aparuse.

Ingrediente
Castraveti
5 kg
Usturoi
3 buc
aproximativ 3 capatani, cam cate 2-3 catei la borcan - Mai puteti pune si cate 1-2 bucati de ceapa sferturi.
Radacina de hrean
5 buc
Otet
1 l
Apa
3 l
Sare
4 linguri
Zahar
8 linguri
Frunza de dafin
10 buc
Piper negru(boabe)
2 linguri
Mustar boabe
12 lingurite
cate 1 lingurita la fiecare borcan
Marar intreg uscat
1 buc
adica 1-2 legaturi
Pasi de urmat
Pas 1

Castravetii si borcanele se spala. In fiecare borcan se pun cateva fire de marar uscat. Perfect este sa-l taiati cu foarfeca in bucati mai mici.

Castraveti in otet - Pas 1
Pas 2

Apoi aranjati cat mai eficient castravetii, puneti usturoiul , scuturati bine sa se aseze.

Castraveti in otet - Pas 2
Pas 3

Dupa ce ati completat borcanele cu castraveti, puneti hreanul - fiecare radacina o curatati si taiati in 4-5 bucati pe lung. La fiecare borcan puneti cate 2-3 bucati de hrean din cele pregatite.

Castraveti in otet - Pas 3
Pas 4

Umpleti bine borcanele, cat mai eficient - recomand castravetii mai mari sa-i puneti la fund, cei mai mici ii lasati pt a completa spatiile mai mici ramase.

Castraveti in otet - Pas 4
Pas 5

Deasupra puneti cate 1 lingurita de mustar boabe, 1 frunza de dafin si cateva boabe de piper negru.

Castraveti in otet - Pas 5
Pas 6

Intr-o oala turnati apa filtrata si curata.

Aici am folosit apa filtrata cu cana Brita de la Kitchenshop.

Castraveti in otet - Pas 6
Pas 7

Adaugati in apa otetul, sarea si zaharul, amestecati bine si puneti saramura pe foc pana incepe sa fiarba bine.

Castraveti in otet - Pas 7
Pas 8

Turnati saramura fierbinte peste castravetii din borcane.

Castraveti in otet - Pas 8
Pas 9

Inchideti strans cu capace, aveti grija borcanele sa fie pline cu saramura.

Castraveti in otet - Pas 9
Pas 10

Luam o oala mare de 15 litri - recomand sa alegeti una cat mai larga si nu foarte inalta. Eu o tin doare pentru sterilizat turele cu borcane.

Daca nu aveti o oala mare faceti 2-3 ture in una mai mica.

Asterneti neaparat la fund un prosop.

Castraveti in otet - Pas 10
Pas 11

Puneti borcanele in ea, turnati apa ca sa nu ajunga cam 2 cm pana la capace si puneti pe foc.

Cand incepe sa fiarba faceti focul mai mic si lasati 15 minute.

Castraveti in otet - Pas 11
Pas 12

Veti observa ca dupa acest tmp castravetii isi schimba culoarea.

Acum inchideti focul si lasati borcanele in apa pana se racesc complet.

Castraveti in otet - Pas 12
Pas 13

Pe urma le scoateti din apa, verificati inca o data sa fie inchise bine si depozitati in camara.

Castraveti in otet - Pas 13
Pas 14

Sunt perfecti, crocanti, dulci-acrisori, cam intr-o luna puteti deja sa-i deschideti si consumati.

Neaparat puneti borcanul la frigider inainte de servire, asa vor fi si mai crocanti si racoritori.

Pofta Buna!

Castraveti in otet - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 11 buc (12 borcane de 780 ml)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min