Rasolnik-ul este o supa traditionala ruseasca, deosebit de gustoasa, chiar si acum cand o scriu pe site mi s-a facut pofta..... Foarte importanta in reteta este baza supei - adica sa fiarba bine carnea si oasele de vita/vitel, in plus se foloseste orez sau alac (acesta trebuie fiert sau separat sau impreuna cu carnea) si legumele, putine dar toate la locul lor. Si bineintele castravetii..... trebuie sa fie Castraveti murati, cei in otet nu merg.
Recomand s-o incercati neaparat, este o supa gospodareasca, satioasa, completa, densa.....uhh ce as manca o farfurie :)
Carnea se spala bine, se pune in cratita, se toarna apa cat s-o acopere bine si se pune la fiert.
Cand incepe sa fiarba luati spuma, adaugati frunza de dafin, o ceapa taiata in sferturi si rosia taiata bucati mici. Cand fierbe uniform faceti focul mic si lasati sa fiarba incet cateva ore - depinde de ce fel de carne folositi. Cea de vita fierbe f.mult - 3-4 ore, manzatul - 2-3 ore, vitelul - 1-2 ore.
Baza supei este gata atunci cand carnea este foarte moale si iese usor de pe os. Scoateti carnea din cratita si lasati sa se raocreasca putin.
Cartofii se curata, se spala, se taie bucati medii si se adauga la supa.
Dupa cartofi adaugati orezul, dati focul mai mare si cand incepe sa fiaba faceti focul mic si lasati 25-30 de min. In acest timp se prepara restul de ingrediente.
Intr-o tigaie se caleste cu ulei o ceapa taiata marunt si morcovii taiati cubulete.
Cand sunt usor rumene morcovul si ceapa adaugati pasta de rosii, amestecati, mai lasati 2 min si stingeti focul.
Castravetii se taie cubulete mici.
Carnea se scoate de pe os si se taie bucati medii.
Dupa ce au fiert cartofii si orezul 25 de min, la supa se adauga carnea, castravetii si prajeala de morcov cu ceapa si pasta de rosii. Amestecati bine, dati focul mare sa fiarba bine, apoi la foc mic mai lasati sa fiarba 10 min toate impreuna.
In acest timp tocati marunt verdeata si o ceapa alba.
Le adaugati la supa, amestecati si stingeti focul, acoperiti oala cu capac si mai lasati sa se patrunda 15-20 de min.
Supa se serveste optional cu smantana, si merge perfect cu niste ceapa cruda sau praz verde si putin piper negru presarat deasupra. Este supa preferata a familiei noastre in sezonul rece, chiar si fetitza mea care nu pune limba pe ciorba a mancat cu mare pofta vreo 5 linguri (bineinteles impreuna cu ciocolata:)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.