Nici nu mai știu de când tot planificam să pun această rețetă, de când am aflat de rețetele Nataliei asta a fost prima pe listă. Cred că și poza este reprezentativă dar să vă imaginați prăjitura de ciocolată perfectă - gust puternic de ciocolată, unt, aromă de cafea și scorțișoară - ce să mai... Toate ingredientele se potrivesc perfect, blatul este mai consistent și nucile crocante îi dau o notă aparte.
Deci dacă vreți să "dati jos" musafirii sau familia, recomand cu încredere această prăjitură :)
Doar o observație, rețeta de bază este pentru o tavă de 20x20cm (deci ingredientele de mai jos sunt pt o tavă de 20x20), eu am făcut porție dublă pentru că am tavă mai mare și... uff, da - am poftit atât de mult la ea că am vrut să fac multă, multă, să mă satur :)
Puneți mai întâi cuptorul să se încălzească la 180 de grade sau o temperatură medie la cei fără termometru. Și acum faceți aluatul:
Dizolvați 1 linguriță de ness în 1/2 de lingură de apă fierbinte.
Puneți într-o cratiță - 120g de ciocolată ruptă bucățele, 85g de unt, ness-ul dizolvat. Le topiți la foc mic, amestecând periodic.
Amestecați până devine o compoziție omogenă, luați de pe foc și lăsați să se răcorească până devine călduță. Eu am turnat-o din cratiță într-un bol în care am făcut aluatul, așa se răcește și mai repede.
Incorporați zahărul și 1 fiolă de vanilie în amestecul de ciocolată.
Apoi pe rând incorporați ouăle, amestecând bine cu telul după fiecare.
Amestecați încă puțin cu telul până compoziția devine lucioasă.
Apoi adăugați făina și sarea, amestecați puțin până se incorporează.
Urmează nucile tăiate nu chiar mărunt, amestecați.
Turnați compoziția într-o tavă așternută cu hârtie de copt, sau unsă cu unt și tapetată cu făină.
Dați la cuptor pentru aproximativ 25 de min.
După acest timp o testați cu scobitoare, scoateți din cuptor și lăsați să se răcească complet.
Amestecați cu mixerul crema de brânză și 40g de unt moale, până devine o compoziție omogenă și pufoasă.
Adăugați zahărul pudră, 1 fiolă de vanilie și scorțișoara - amestecați bine până se omogenizează.
Se unge crema în strat uniform pe blatul prăjiturii și se dă la rece pentru 1-2 ore.
În acest timp pregătiți și răciți glazura.
Se amestecă 20g de unt cu 80g de ciocolată, smântâna dulce și 2 lingurițe de ness dizolvate în 1/2 lingură apă fierbinte. Puneți pe foc mic și amestecați periodic până se topesc toate ingredientele. Apoi o luați de pe foc și lăsați să se răcorească bine la temperatura camerei.
Turnați glazura răcită bine peste crema prăjiturii - întindeți ușor cu un cuțit sau lingură și o dați la rece pentru încă 2-3 ore.
Și partea cea mai frumoasă - se porționează prăjitura după preferință și se mănâncă cu mare plăcere și mult ceai :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.