Nu cred că trebuie să scriu mare prezentare la rețetă aici - o știe toată lumea, mâncarea clasică în post și nu numai. Este foarte bună, mai ales partea de sus - îmi place să fie multă ceapă rumenită cu sos de roșii, iar pe lângă o salată de varză murată este perfectă.
Așa, să precizez - pentru fasole bătută este perfectă fasolea albă cu bob mic - fierbe repede și este foarte bună la gust și consistență. Deși eu la această rețetă am folosit alt soi de fasole, că nu am avut alta, vă recomand totuși s-o alegeți pe cea albă măruntă.
Fasolea se fierbe în multă apă, cu 2 frunze de dafin, 1 ceapă întreagă și 2-3 linguri de ulei - o fierbeți la foc mic, fără sare, și dacă nu ajunge apă adăugați doar apă clocotită fierbinte. Altfel se întărește și nu va fi atât de bună.
Când este moale, scoateți ceapa, frunza de dafin, scurgeți apa (atenție nu aruncați apa în care a fiert fasolea).
Eu am folosit fasole din aceea mai lungă, cu puncte maronii pe ea, asta am avut în casă și a fost foarte bună.
Peste fasolea scursă adăugați usturoiul pisat, sarea și piperul după gust.
Pisați bine toată fasolea, cu blenderul sau cu presa pentru piure. După ce ați făcut piureul, probați încă o dată de sare, dacă mai este nevoie mai adăugați. Apoi, ca să obțineți un piure mai moale (dacă este mai uscat piureul obținut), puteți să mai adăugați apă în care a fiert fasolea, câte puțin, amestecați până obțineți consistența dorită.
Piureul de fasole îl puneți în farfurii și neteziți cu o lingură, recomand să nu puneți un strat mai gros de 1.5 - 2 cm.
Ceapa se taie solzișori și se călește în mult ulei până se rumenește.
Când începe să se rumenească, adăugați 1-2 linguri de pastă de roșii, boia sau altă pastă de zarzavat preferată (eu pun pastă de zarzavat făcută de mine pentru iarnă, promit rețeta la anul viitor). Amestecați bine, mai lăsați 1 minut și stingeți focul.
Amestecul de ceapă cu pastă de roșii se întinde în strat uniform peste piureul de fasole. Se poate servi și imediat sau se pune la frigider și se mănâncă rece, după ce se pătrund toate aromele.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.