Nu cred ca trebuie sa scriu mare prezentare la reteta aici - o stie toata lumea, mancarea clasica in post si nu numai. Este foarte buna, mai ales partea de sus - imi place sa fie multa ceapa rumenita cu sos de rosii, iar pe langa o salata de varza murata este perfecta.
Asa, sa precizez - pentru fasole batuta este perfecta fasolea alba cu bob mic - fierbe repede si este foarte buna la gust si consistenta. Desi eu la aceasta reteta am folosit alt soi de fasole, ca nu am avut alta, va recomand totusi s-o alegeti pe cea alba marunta.
Fasolea se fierbe in multa apa, cu 2 frunze de dafin, 1 ceapa intreaga si 2-3 inguri de ulei - o fierbeti la foc mic, fara sare, si daca nu ajunge apa adaugati doar apa clocotita fierbinte. Altfel se intareste si nu va fi atata de buna.
Cand este moale, scoateti ceapa, frunza de dafin, scurgeti apa (atentie nu aruncati apa in care a fiert fasolea).
Eu am folosit fasole din aceea mai lunga cu puncte maronii pe ea,asta am avut in casa si a fost f.buna.
Peste fasolea scursa adaugati usturoiul pisat, sarea si piperul dupa gust.
Pisati bine toata fasolea, cu blenderul sau cu presa pentru piure. Dupa ce ati facut piureul probati inca o data de sare, daca mai este nevoie mai adaugati. Apoi ca sa obtineti un piure mai moale (daca este mai uscat piureul obtinut), puteti sa mai adaugati apa in care a fiert fasole, cate putin, ametecati pana obtineti consistenta dorita.
Piureul de fasole il puneti in farfurii si neteziti cu o lingura, recomand sa nu puneti un strat mai gros de 1.5 - 2 cm.
Ceapa se taie solzisori si se caleste in mult ulei pana se rumenste.
Cand incepe sa se rumeneasca adaugati 1-2 linguri de pasta de rosii, boia sau alta pasta de zarzavat preferata (eu pun pasta de zarzavat facuta de mine pt iarna, promit reteta la anul viitor). Amestecati bine, mai lasati 1minut si stingeti focul.
Amestecul de ceapa cu pasta de rosii se intinde in strat uniform peste piureul de fasole. Se poate servi si imediat sau se pune la frigider si se mananca rece dupa ce se patrund toate aromele.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.