Sarmale cu ciuperci în frunză de vie

Sarmale cu ciuperci în frunză de vie

Încă o rețetă pentru cei ce țin postul, de fapt nu numai - rețeta este una f.bună și într-un regim vegetarian sau de slăbire. Sarmalele au fost f.bune, le-am combinat cu o maioneză de post din soia.

Văzusem pe un site modul acesta de asamblare a sarmalelor și am zis să vi-l arăt, îmi place că sarmalele sunt uniforme și drepte.

Ingrediente

Foi de viță de vie
30 buc
am luat din acele murate
Morcovi
3 buc
   
Ceapă albă
3 buc
   
Pastă de tomate
2 linguri
   
Bulion de roșii
100 ml
   
Orez
200 g
aici am folosit orez integral, puteți folosi orice orez vă place
Frunză de dafin
2 buc
   
Ciuperci albe proaspete
500 g
puteți folosi și ciuperci la borcan
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Sare
1 lingura
   
Piper negru
0.25 lingurite
1 vârf de linguriță

Pași de urmat

Pas 1

Morcovii se curăță, se spală și se dau prin răzătoare. Îi puneți la călit într-o tigaie cu puțin ulei.

Sarmale cu ciuperci în frunză de vie - Pas 1
Pas 2

La morcovi adăugați ceapa tăiată mărunt, amestecați bine și lăsați pe foc până se înmoaie puțin compoziția.

Sarmale cu ciuperci în frunză de vie - Pas 2
Pas 3

Ciupercile le spălați și tăiați mărunt, le adăugați la morcovii și ceapa. Amestecați totul și lăsați să se mai călească puțin împreună.

Sarmale cu ciuperci în frunză de vie - Pas 3
Pas 4

După ce s-au călit și înmuiat bine legumele adăugați 2 linguri de pastă de roșii, amestecați, mai lăsați 2 min și stingeți focul.

Sarmale cu ciuperci în frunză de vie - Pas 4
Pas 5

Măsurați 200g de orez(dacă vă place cu mai mult sau mai puțin orez, variați cantitatea după preferințe). Adăugați orezul la compoziția de legume, potriviți de sare și piper și amestecați totul.

Aici am adăugat orez integral pentru a face sarmalele mai dietetice și sănătoase.

Sarmale cu ciuperci în frunză de vie - Pas 5
Pas 6

Frunzele de vie le spălați.

Sarmale cu ciuperci în frunză de vie - Pas 6
Pas 7

Și acum modalitatea de asamblare promisă.

Puneți o frunză pe masă, în mijlocul ei puneți 1 lingură de umplutură.

Sarmale cu ciuperci în frunză de vie - Pas 7
Pas 8

Puneți una din marginile laterale ale frunzei peste umplutură.

Sarmale cu ciuperci în frunză de vie - Pas 8
Pas 9

Rulați frunza strâns.

Sarmale cu ciuperci în frunză de vie - Pas 9
Pas 10

Marginea care era liberă și s-a rulat așa, o împingeți cu degetul înăuntrul sarmalei. Și avem o sarma dreaptă și frumoasă.

Sarmale cu ciuperci în frunză de vie - Pas 10
Pas 11

În așa fel faceți toate sarmalele, le aranjați într-o oală, turnați bulionul de roșii, apă cât să le acopere și puneți frunzele de dafin. Le puneți pe foc și când încep să fiarbă faceți focul mic și lăsați 1 oră. După o oră faceți focul și mai mic, să fie abia, abia și le mai lăsați o oră să se coacă.

Sarmale cu ciuperci în frunză de vie - Pas 11
Pas 12

Le serviți cu sosul care vă place, neapărat calde.

Poftă Bună!

Sarmale cu ciuperci în frunză de vie - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-7 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Lavi
Lavi 26 Nov 2010, 11:23

de mult vroiam sa fac si eu, dar am auzit fel si fel de combinatii..............asta mi se pare exact pe gustul meu!

Nota mea pentru rețetă:
amalia80
amalia80 26 Nov 2010, 15:42

Eu pun si un pastarnac cu morcovul pentru ca savoarea sarmalelor de post este dulceata!

Si intotdeauna pun patrunjel verde.

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 26 Nov 2010, 16:50

nu am mancat cu  ciuperci niciodata  numai cu faina de malai dar sigur  sun bune si astea

Nota mea pentru rețetă:
marceluta
marcela (marceluta) 26 Nov 2010, 17:00

Ce super arata sarmalutele ,noua ne plac foarte mult astea sigur le fac maine dar cu foi de hrean ca de vie nu am si cu sos de samantana cu usturoi ,chiar nu stiam ce sa pregatesc pe maine de mancare miai dat o ideie foarte buna ,mersi!

Elena.M
Elena (Elena.M) 26 Nov 2010, 18:11

Eu am facut si pot spune ca pe langa cele enumerate de tine,Lena,am adaugat si telina si patrunjel.Foarte buna au iesit.Recunosc ca nu am facut foarte multe pentru ca deja numai sunt.Sotul meu deja mi-a " ordonat " ca maine sa fac iarasi ca nu ia trecut pofta de sarmale.Mersi de reteta.

Ellena
Elena (Ellena) 26 Nov 2010, 19:52

mmm, ce pofta mi-ai facut  Lena, asa bine arata, cred ca sunt asa de bune, vreau si eu sa fac, dar nu stiu unde sa gasesc foi de vita!

Nota mea pentru rețetă:
maya28
maya28 26 Nov 2010, 20:48

Super de gustoase!

miriamfloryol
miriamfloryol 27 Nov 2010, 07:47

mda sunt foarte bune si cu granule de soia ,si sunt si foarte sanatoase pentru organism ,chiar sunt delicioase si cu mamaliguta langa ele si un ardei iute ,,,,,

ancuta
ancuta 28 Nov 2010, 14:35

sunt delicioase sarmalele cu ciuperci

Maria20
Maria (Maria20) 28 Nov 2010, 20:00

La piata sau supermarket Ellena... gasesti foi de vita.. :d

Ellena
Elena (Ellena) 28 Nov 2010, 21:42

Maria aici in Italia nu gasesc

mita
mita 28 Nov 2010, 22:19

Astea sunt sarmale cu dop  usor de facut si ies toate una si una de frumoase .Vara cand merg acasa strang frunze de vita de la tara de la matusi le rulez cate 10 si le pun in pungute cate40 la congelat la Madrid.Salutari si numai bine .

Galia
Galia 29 Nov 2010, 18:57

Mie imi place sa combin in acelas castron - sarmale infasurate in varza,  foi de vita si  ardei umplut

Nota mea pentru rețetă:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 23 Dec 2011, 22:02

Le-am facut si eu azi! Sunt super! Am pus in plus cimbru si ceva condimente pentru sarmale! Poza e inainte de cuptor! O sa pun miine si o poza "in farfurie".Multumiri inca o data pentru o reteta simpla si delicioasa!

Poza mea pentru rețetă:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 24 Dec 2011, 17:51

Revin cu pozele promise ieri, ca sa vedeti sectiunea! Am pus orez brun integral care s-a comportat foarte bine avind in vedere ca e prima data cind il folosesc.

Poza mea pentru rețetă:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 24 Dec 2011, 17:52

Si inca o poza, cu iaurt 0%, din cauza de dieta!

Poza mea pentru rețetă:
evi
evelina zituni (evi) 18 Mar 2012, 15:55

Draga Lena, iata ca am facut si eu aceasta reteta si mi-a iesit super. sotul meu a fost incantat si le-am mancat in 2 zile (record). o racomand tuturor, sa nu se lase pacaliti ca nu au carne! iata si o poza cu ultimele 5 sarmale!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
gabriela.mmm
gabriela (gabriela.mmm) 04 Apr 2014, 23:25

Ellena frunze de vita se gasesc si in italia la magazinele arabesti,eu sint in milano si an gasit...miine incerc si eu reteta....pofta buna la toti

roxana89
roxana89 21 Nov 2014, 21:13

dar mie mi se desfac in timpul fierberii!!! :( de ce ??? ajutor!!!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) roxana89 21 Nov 2014, 21:18

Trebuie fierte la foc mic, incet.

Pashutza25
Pashutza25 13 Jun 2016, 15:37

Niciodata nu miau placut sarmalele cu frunze de vie dar nu demult am fost in ospetie la o cumatra si avea sarmale cu frunze de vie si secretul ei este ca le fierbe in zer(nustiu cum se mai spune altfel)si erau o bunatate de sarmale.de atunci doar asa le fierb

ulivia
ulivia 14 Mar 2017, 15:09

Inteleg ca orezul se pune fara sa mai fie fiert peste legumele calite.

Acesta sa fie secretul ca sarmalele raman bine legate?

lena
Elena (lena) ulivia 14 Mar 2017, 15:11

S-ar putea, eu niciodata nu prefierb orezul pt sarmale.

ulivia
ulivia Elena (lena) 14 Mar 2017, 15:44

Multumesc Lena.la sarmalele cu carne nici eu nu fierb orezul,dar la cele de post am probleme,mi-ar place sa fie asemanatuare la consistenta  sarmalelor cu carne.