Plăcintele foietate

Încă una din rețetele preluate de la Natalia - am remarcat-o de când a fost postată și acum i-a venit rândul. Sunt niște plăcintuțe care se prepară foarte repede, cu orice umplutură (dulce/sărată) și au aromă de unt și textură foarte bună. Chiar merită încercate și păstrate în lista de rețete, eu am făcut-o repede cu ocazia că mi-a rămas umplutură de la niște colțunași și am avut a doua zi aceste plăcinte la micul dejun, absolut delicioase.

Ingrediente
Ouă
1 buc
   
Smântână
200 g
100g pt aluat și 100g pt uns plăcințele
Sare
1 lingurita
   
Apă
100 ml
   
Făină albă calitate superioară
450 g
   
Unt
80 g
pt uns aluatul - puteți folosi și margarină
Orice umplutură preferată de plăcinte
500 g
brânză+sare+ouă+verdeață sau brânză+zahăr+ouă+vanilie sau cartofi varză etc
Pași de urmat
Pas 1

Se amestecă oul cu smântâna și sarea.

Plăcintele foietate - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați apa și amestecați încă o dată.

Plăcintele foietate - Pas 2
Pas 3

Urmează făina, amestecați cu lingura apoi frământați cu mâinile un aluat moale, un pic lipicios (mai adăugați puțină făină dacă este nevoie).

Plăcintele foietate - Pas 3
Pas 4

Scoateți aluatul pe o masă presărată cu făină, îl mai frământați puțin să fie uniform fără cocoloașe și îl împărțiți în 3. Din fiecare formați câte 1 bilă și lăsați să se odihnească 5 minute.

Plăcintele foietate - Pas 4
Pas 5

Întindeți fiecare bilă de aluat cu făcălețul, în formă dreptunghiulară, ungeți foaia de aluat cu untul moale (lăsat la temperatura camerei).

Plăcintele foietate - Pas 5
Pas 6

Rulați foaia de aluat, și o puneți pe un fund sau farfurie plată.

În așa fel faceți 3 rulade de aluat, le puneți la frigider pentru minim 30 de minute.

Plăcintele foietate - Pas 6
Pas 7

După acest timp începeți să faceți plăcințele. Scoateți câte o ruladă din frigider (până lucrați una pe celelalte le lăsați la rece) și o tăiați felii cam de 1 cm grosime.

Plăcintele foietate - Pas 7
Pas 8

Fiecare bucățică tăiată o presați puțin cu degetele prin făină apoi o întindeți în formă rotundă cu făcălețul.

Puneți umplutura în mijlocul fiecărei turte întinse.

Plăcintele foietate - Pas 8
Pas 9

Adunați marginile plăcintei spre mijloc, încercați să aduceți doar atât aluat cât să prindeți marginile, ca să nu fie prea groase la bază după ce se coc.

Lipiți bine marginile și presați ușor plăcinta până ajunge la grosimea care vă place.

Plăcintele foietate - Pas 9
Pas 10

Fiecare plăcintă astfel formată o puneți cu marginile lipite în jos pe o tavă de cuptor acoperită neapărat cu hârtie de copt. După ce le faceți pe toate le ungeți cu o pensulă cu puțină smântână și le dați la cuptor.

Plăcintele foietate - Pas 10
Pas 11

Le dați la cuptor la 220 de grade până se rumenesc apoi încă 10 min la 150 de grade.

Observați că este necesară hârtia de copt ca să nu aveți pe urmă mari probleme cu spălatul tăvii, se murdărește un pic și de la picăturile de smântână și de la brânză, dacă se scurge.

Plăcintele foietate - Pas 11
Pas 12

Le serviți calde sau reci, sunt foarte, foarte bune și rapide.

Poftă Bună!

Plăcintele foietate - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (aproximativ 30 de plăcințele)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Sursă: Blogul Nataliei