Placintele foietate

Inca una din retetele preluate de la Natalia - am remarcat-o de cand a fost postata si acum i-a venit randul. Sunt niste placintutze care se prepara foarte repede, cu orice umplutura (dulce/sarata) si au aroma de unt si textura foarte buna. Chiar merita incercate si pastrate in lista de retete, eu am facut-o repede cu ocazia ca mi-a ramas umplutura de la niste coltunasi si am avut a 2-a zi aceste palcinte la micul dejun, absolut delicioase.

Ingrediente
Oua
1 buc
Smantana
200 g
100g pt aluat si 100g pt uns placintele
Sare
1 lingurita
Apa
100 ml
Faina alba calitate superioara
450 g
Unt
80 g
pt uns aluatul - puteti folosi si margarina
Orice umlutura preferata de placinte
500 g
branza+sare+oua+verdeata sau branza+zahar+oua+vanilie sau cartofi varza etc
Pasi de urmat
Pas 1

Se amesteca oul cu smantana si sarea.

Placintele foietate - Pas 1
Pas 2

Apoi adaugati apa si amestecati inca o data.

Placintele foietate - Pas 2
Pas 3

Urmeaza faina, amestecati cu lingura apoi framantai cu mainile un aluat moale, un pic lipicios (mai adaugati putina faina daca este nevoie).

Placintele foietate - Pas 3
Pas 4

Scoateti aluatul pe o masa presarata cu faina, il mai framantati putin sa fie uniform fara cocoloase si il impartiti in 3. Din fiecare formati cate 1 bila si lasati sa se odihneasca 5 minute.

Placintele foietate - Pas 4
Pas 5

Intindeti fiecare bila de aluat cu facaletul, in forma dreptunghiulara, ungeti foaia de aluat cu untul moale (lasat la temperatura camerei).

Placintele foietate - Pas 5
Pas 6

Rulati foaia de aluat, si o puneti pe un fund sau farfurie plata.

In asa fel faceti 3 rulade de aluat , le puneti la frigider pentru minim 30 de minute.

Placintele foietate - Pas 6
Pas 7

Dupa acest timp incepeti sa faceti palcintele. Scoateti cate o rulada din frigider (pana lucrati una pe celelalte le lasati la rece) si o  taiti felii cam de 1 cm grosime.

Placintele foietate - Pas 7
Pas 8

Fiecare bucatica taiata o presati putin cu degetele prin faina apoi o intindeti in forma rotunda cu facaletul.

Puneti umplutura in mijlocul fiecarei turte intinse.

Placintele foietate - Pas 8
Pas 9

Adunati marginile placintei spre mijloc, incercati sa aduceti doar atat aluat cat se prindeti marginile, ca sa nu fie prea groase la baza dupa ce se coc.

Lipiti bine marginile si presati usor placinta pana ajunge la grosimea care va place.

Placintele foietate - Pas 9
Pas 10

Fiecare placinta astfel formata o puneti cu marginile lipite in jos pe o tava de cuptor acoperita neaparat cu hartie de copt. Dupa ce le faceti pe toate le ungeti cu o pensula cu putina smantana si le dati la cuptor.

Placintele foietate - Pas 10
Pas 11

Le dati la cuptor la 220 de grade pana se rumenesc apoi inca 10 min la 150 de grade.

Observati ca este necesara hartia de copt ca sa nu aveti pe urma mari probleme cu spalatul tavii, se murdareste un pic si de la picaturile de smantana si de la branza, daca se scurge.

Placintele foietate - Pas 11
Pas 12

Le serviti calde sau reci, sunt foarte, foarte bune si rapide.

Pofta Buna!

Placintele foietate - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (aproximativ 30 de placintele)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min