Încă una din rețetele preluate de la Natalia - am remarcat-o de când a fost postată și acum i-a venit rândul. Sunt niște plăcintuțe care se prepară foarte repede, cu orice umplutură (dulce/sărată) și au aromă de unt și textură foarte bună. Chiar merită încercate și păstrate în lista de rețete, eu am făcut-o repede cu ocazia că mi-a rămas umplutură de la niște colțunași și am avut a doua zi aceste plăcinte la micul dejun, absolut delicioase.
Se amestecă oul cu smântâna și sarea.
Apoi adăugați apa și amestecați încă o dată.
Urmează făina, amestecați cu lingura apoi frământați cu mâinile un aluat moale, un pic lipicios (mai adăugați puțină făină dacă este nevoie).
Scoateți aluatul pe o masă presărată cu făină, îl mai frământați puțin să fie uniform fără cocoloașe și îl împărțiți în 3. Din fiecare formați câte 1 bilă și lăsați să se odihnească 5 minute.
Întindeți fiecare bilă de aluat cu făcălețul, în formă dreptunghiulară, ungeți foaia de aluat cu untul moale (lăsat la temperatura camerei).
Rulați foaia de aluat, și o puneți pe un fund sau farfurie plată.
În așa fel faceți 3 rulade de aluat, le puneți la frigider pentru minim 30 de minute.
După acest timp începeți să faceți plăcințele. Scoateți câte o ruladă din frigider (până lucrați una pe celelalte le lăsați la rece) și o tăiați felii cam de 1 cm grosime.
Fiecare bucățică tăiată o presați puțin cu degetele prin făină apoi o întindeți în formă rotundă cu făcălețul.
Puneți umplutura în mijlocul fiecărei turte întinse.
Adunați marginile plăcintei spre mijloc, încercați să aduceți doar atât aluat cât să prindeți marginile, ca să nu fie prea groase la bază după ce se coc.
Lipiți bine marginile și presați ușor plăcinta până ajunge la grosimea care vă place.
Fiecare plăcintă astfel formată o puneți cu marginile lipite în jos pe o tavă de cuptor acoperită neapărat cu hârtie de copt. După ce le faceți pe toate le ungeți cu o pensulă cu puțină smântână și le dați la cuptor.
Le dați la cuptor la 220 de grade până se rumenesc apoi încă 10 min la 150 de grade.
Observați că este necesară hârtia de copt ca să nu aveți pe urmă mari probleme cu spălatul tăvii, se murdărește un pic și de la picăturile de smântână și de la brânză, dacă se scurge.
Le serviți calde sau reci, sunt foarte, foarte bune și rapide.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.