Inca una din retetele preluate de la Natalia - am remarcat-o de cand a fost postata si acum i-a venit randul. Sunt niste placintutze care se prepara foarte repede, cu orice umplutura (dulce/sarata) si au aroma de unt si textura foarte buna. Chiar merita incercate si pastrate in lista de retete, eu am facut-o repede cu ocazia ca mi-a ramas umplutura de la niste coltunasi si am avut a 2-a zi aceste palcinte la micul dejun, absolut delicioase.
Se amesteca oul cu smantana si sarea.
Apoi adaugati apa si amestecati inca o data.
Urmeaza faina, amestecati cu lingura apoi framantai cu mainile un aluat moale, un pic lipicios (mai adaugati putina faina daca este nevoie).
Scoateti aluatul pe o masa presarata cu faina, il mai framantati putin sa fie uniform fara cocoloase si il impartiti in 3. Din fiecare formati cate 1 bila si lasati sa se odihneasca 5 minute.
Intindeti fiecare bila de aluat cu facaletul, in forma dreptunghiulara, ungeti foaia de aluat cu untul moale (lasat la temperatura camerei).
Rulati foaia de aluat, si o puneti pe un fund sau farfurie plata.
In asa fel faceti 3 rulade de aluat , le puneti la frigider pentru minim 30 de minute.
Dupa acest timp incepeti sa faceti palcintele. Scoateti cate o rulada din frigider (pana lucrati una pe celelalte le lasati la rece) si o taiti felii cam de 1 cm grosime.
Fiecare bucatica taiata o presati putin cu degetele prin faina apoi o intindeti in forma rotunda cu facaletul.
Puneti umplutura in mijlocul fiecarei turte intinse.
Adunati marginile placintei spre mijloc, incercati sa aduceti doar atat aluat cat se prindeti marginile, ca sa nu fie prea groase la baza dupa ce se coc.
Lipiti bine marginile si presati usor placinta pana ajunge la grosimea care va place.
Fiecare placinta astfel formata o puneti cu marginile lipite in jos pe o tava de cuptor acoperita neaparat cu hartie de copt. Dupa ce le faceti pe toate le ungeti cu o pensula cu putina smantana si le dati la cuptor.
Le dati la cuptor la 220 de grade pana se rumenesc apoi inca 10 min la 150 de grade.
Observati ca este necesara hartia de copt ca sa nu aveti pe urma mari probleme cu spalatul tavii, se murdareste un pic si de la picaturile de smantana si de la branza, daca se scurge.
Le serviti calde sau reci, sunt foarte, foarte bune si rapide.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.