Această negresă de post este neașteptat de bună, ciocolatoasă, un pic umedă, destul de consistentă de la gem și fructe uscate, nucile îi dau nota finală sățioasă și crocantă. După toate astea, servind din prăjitură, mă tot gândeam - oare de ce se inventează atâtea rețete de checuri și prăjituri, dacă din doar atâtea ingrediente simple iese așa o bunătate de desert?
Și bineînțeles a trecut testul cu brio la cel mai sofisticat degustător de dulciuri din casă, nu s-a dezlipit pitica mea de farfuria cu negresă de post până nu a mâncat vreo 3 felii ca cea din poză. Îmi tot creștea inima când mă gândeam ce bine că am completat-o cu nuci, caise uscate și prune, cât mai multe vitamine în acest sezon rece.
Amestecați apa, zahărul și uleiul.
Făina se amestecă cu praful de copt și cacao și se adaugă la amestecul de mai sus.
Amestecați bine cu un tel sau mixer să nu fie cocoloașe, apoi adăugați gemul și mai amestecați o dată.
Observați aici textura aluatului, acesta trebuie să fie ceva mai lichid, dar totuși dens, ca un iaurt. Poate să fie mai lichid dacă gradul de absorbție al făinii dvs este diferit de ce am folosit eu, în acest caz mai adăugați 40-50g de făină, să vă asigurați că va fi negresa așa cum trebuie.
Urmează nucile pisate și fructele uscate tăiate bucăți mai mici, după preferință. Eu am pus caise și prune uscate.
Amestecați bine toată compoziția.
Turnați aluatul într-o tavă de cuptor adâncă așternută cu hârtie de copt - eu am folosit o tavă rotundă de 28 cm diametru.
Dacă vreți cantitate mai mare de prăjitură, dublați cantitatea de ingrediente.
Puneți tava la cuptor pentru 35-40 de minute la o temperatură medie, eu am pus 200 de grade. Probați cu o scobitoare înainte s-o scoateți.
După ce s-a copt o lăsați să se răcească complet, apoi o tăiați.
Se poate servi cu zahăr pudră deasupra, scorțișoară, nucă de cocos sau ciocolată de post topită.
Cea mai bună variantă după noi, a fost așa simplă fără nimic, dar na... trebuie să o facem și puțin frumoasă :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.