Placinta cu mere de post

Placinta cu mere de post

Ma gandeam acum cand puneam titlul retetei, cum sa-l fac mai sugestiv - pentru ca mi se pare prea putin spus "Placinta cu mere.." si daca mai zic ca este de post sigur majoritatea sunt sceptici.... Dupa mine, as numi-o " Placinta cu mere cu aluat pufos si moale, frageda si aromata " - dar am zis ca va uitati si mai jos de titlu, si poza feliei va convinge sa vedeti mai jos descrierea.

Placinta este inspirata din bucataria ruseasca (este reteta de la o manastire), acolo placintele cu mere se fac cu aluat dospit si se numesc "Pirog". Impresionant este aluatul, banal de simplu dar foarte potrivit, moale, pufos si placut de lucrat. Gustul placintei este deosebit - aluatul moale si fraged, un pic pufos, merele aromate.... combinatie perfecta.

Din cantitatile de mai jos de aluat eu am facut o placinta cu mere si 2 cozonaci, deci aveti grija la proportii daca vreti sa faceti doar placinta - micsorati cantitatile minim in jumatate. Promit luni sa va arat si cozonacii din acest aluat, foarte buni si moi.

Asa, am si uitat sa spun - placinta nici nu zici ca este de post, eu o voi face neaparat si asa cand am chef de placinta buna, este si mai buna decat orice placinta simpla cu mere.

Ingrediente

Apa
1.5 pahare
pahar de 300ml
Zahar
0.5 pahare
plus 100g pentru mere
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Faina alba calitate superioara
1 kg
Drojdie proaspata
25 g
Mere
4 buc
Scortisoara
0.25 lingurite
optional

Pasi de urmat

Pas 1

Deci cum am spus, voi da proportiile asa cum le-am facut, desi iese mai mult aluat cat pt o placinta - va las pe voi sau sa faceti mai putin aluat (respectand proportiile) sau sa mai faceti ceva cu restul de aluat - este foarte bun pentru orice coptura de post.

Amestecati apa calda cu zaharul (0.5 pahar) si sarea.

Placinta cu mere de post - Pas 1
Pas 2

Adaugati drojdia si amestecati pana se dizolva.

Placinta cu mere de post - Pas 2
Pas 3

Apoi urmeaza uleiul. il amestecati putin.

Placinta cu mere de post - Pas 3
Pas 4

Acum adaugati faina, amestecati bine totul si framantati aluatul. Aici puteti sa lucrati sau cu mainile sau si mai repede in masina de facut paine la regimul de framantare aluat (pt Pasta).

Placinta cu mere de post - Pas 4
Pas 5

Aluatul framantat bine il puneti intr-un bol uns cu ulei, ungeti si aluatul deasupra cu ulei, acoperiti bolul cu o folie sau prosop si lasati la cald sa dospeasca.

Placinta cu mere de post - Pas 5
Pas 6

Dupa ce s-a ridicat bine, il mai framantati o data pe masa.

Placinta cu mere de post - Pas 6
Pas 7

Iarasi il puneti la dospit, uns cu ulei si acoperit.

Placinta cu mere de post - Pas 7
Pas 8

Dupa ce a crescut, il portionati in jumatate, daca ati facut intreaga cantitate din reteta - din una faceti placinta, cealalta puteti s-o congelati sau sa faceti cozonac sau cornuri de post.

Jumatatea de aluat pt placinta o mai impartiti in 2 (una un pic mai mare decat cealalta) si faceti 2 bile de aluat. Le lasati 10 min sa se odihneasca.

Placinta cu mere de post - Pas 8
Pas 9

Bila cea mai mare de aluat o intindeti intr-o foaie subtire, de 5mm - o puneti intr-o tava mai adanca de placinta asa ca sa iasa un pic bordurile inafara - cam 1.5-2 cm. Resturile care mai sunt in plus fata de acei 1.5-2 cm puteti sa le taiati cu un cutit sau foarfeca. Lasati tava deoparte si pana mai creste putin blatul vom face umplutura cu mere.

Placinta cu mere de post - Pas 9
Pas 10

Merele se dau prin razatoare (nu le-am curatat de coaja, doar de cotor) se aduaga zaharul si dupa preferinta putina scortisoara si suc de lamaie. Amestecati-le bine.

Placinta cu mere de post - Pas 10
Pas 11

Puneti merele peste blat, aveti grija sa le scurgeti bine de sucul care il lasa. Bordurile care erau inafara le intindeti usor cu degetele si le puneti un pic peste marginea placintei - vedeti ca in poza.

Placinta cu mere de post - Pas 11
Pas 12

Cealalta bila de aluat ramasa o intindeti intr-o foaie subtire de 5 mm si cu un cutit sau taietor de pizza taiati dungi subtiri de aluat pentru a face partea de deasupra a placintei.

Placinta cu mere de post - Pas 12
Pas 13

Faceti din acele dungi de aluat plasa de deasupra placintei. Lasati placinta 15-20 de min sa se odihneasca, in acest timp incalziti cuptorul la 180 grade.

Placinta cu mere de post - Pas 13
Pas 14

Dupa acest timp, ungeti placinta cu ulei sau  o infuzie de ceai negru, indulcita f.f. bine - cam la 100ml de ceai 2 linguri de zahar. Este optional pentru a face sa se rumeneasca placinta mai frumos - in mod clasic se unge cu oua, in post se unge cu infuzie de ceai sau ulei.

Puneti placinta la cuptor la 180-200 de grade, cand se rumeneste faceti focul mai mic si mai lasati 15 min - aproximativ la 150 grade.

Placinta cu mere de post - Pas 14
Pas 15

Dupa ce o scoateti se mai unge o data cu infuzie de ceai pe toata suprafata.

Placinta cu mere de post - Pas 15
Pas 16

Apoi o acoperiti si lasati sa sa racoreasca bine(perfect ar fi s-o lasati vreo 4-5 ore sa se raceasca bine aluatul, dar este delicioasa si calda).

Se serveste cu orice va place, cred ca aici nu este cazul sa va scriu instructiuni de mancare a unei placinte cu mere :)

Pofta Buna!

Placinta cu mere de post - Pas 16
Pas 17

Si aici poza cu principalul amator si degustator de placinta cu mere, a contribuit si ea la proces :)

Placinta cu mere de post - Pas 17

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

adrianamo
adrianamo 10 Dec 2010, 12:34

Mama mea facea asa ceva,dar nu in forma de tarta ,facea placinta rulata,este gustul copilariei mele..:) 

Pe vremea aia mai greu cu ouale,laptele,deci voiai sau nu ,mancai placinte de post.

Vad ca ai o mandrete de ajutor..si degustator..sa-ti traiasca!

lena
Elena (lena) 10 Dec 2010, 12:39

Multumesc Adrianamo! Da este de mare "ajutor"

Elena.M
Elena (Elena.M) 10 Dec 2010, 15:46

Maine promit ca o voi face.Si asa nu stiam ce sa fac in week-end si mai ales sa fie si de post.Multumesc Lena.Arata foarte bine.Eu as incerca altadata bineinteles sa inlocuiesc merele  cu bostan,cu scortisoara.Iti voi spune pe site cum o sa imi iasa.Ai o fetita foarte frumoasa.Ma bucur pt tine.Si eu si sotul meu ne dorim o fetita enorm de mult.....Sa iti traiasca,sa te bucuri de ea.Multa sanatate.

lena
Elena (lena) 10 Dec 2010, 16:47

Multumesc mult Elena, va doresc sa vi se implineasca dorinta (si noi am asteptat-o mult pe a noastra, cu multe probleme si lacrimi) - important este sa fiti sanatosi si optimisti. Multa sanatate

crina
Paula (crina) 10 Dec 2010, 17:08

Da, este o reteta foarte atragatoare si aratoasa pentru masa de Craciun .La noi in familie placinta cu mere este nelipsita la masa de Craciun tocmai pentru aroma ei de mere coapte si scortisoara. Am sa o fac intocmai si am sa magindesc la tine atunci cand o vom savura . Multumesc inca odata pentru retetele si sfaturile tale , papusica din fotografie sa-i dea Dumnezeu sanatate si noroc si sa va bucurati de ea si de realizarile ei. Te pup .

chety
chetza (chety) 10 Dec 2010, 18:32

Sarbatori fericite draga Lena,,,,,,si multa sanatate tie si printesei alei mici ,,,,,,

SANATATE

Ellena
Elena (Ellena) 10 Dec 2010, 18:57

Arata f.bine placinta ta Lena! Este f.aspectoasa! eu o pot numi si crostata cu mere la felul cum arata! iar daca fetita ta si-a dat verdictul ca este buna, atunci trebuie sa incerc, dar am in plan prima data Cheescake fara foc! sa iti traiasca fetita frumusica!

Nota mea pentru reteta:
bocsa
gabriela (bocsa) 10 Dec 2010, 22:29

Ce bine arata.

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 10 Dec 2010, 23:51

multumim pt reteta sigur e gustoasa   sa va traiasca fetita e frumoasa si eu am un baietel de un an si 9 luni

Nota mea pentru reteta:
Olga37
Olga37 11 Dec 2010, 00:54

Multumesc  foarte mult Lena.Placinta arata foarte bine si sunt sigura ca este si foarte gustoasa.

Lilicica
Lilia (Lilicica) 11 Dec 2010, 15:33

Din fericire, de data asta am fost si noi degustatori ai preparatelor Lenei.

Desi Lena nu era multumita de aspectul primei placinte ( cea din poza e alta), pot insa sa confirm ca a fost foarte buna, delicioasa. A mers foarte bine, dimineata la ceai.

Multumesc mult, Lena!

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 11 Dec 2010, 19:30

Lena ai o mandrete de copil.

sa va traiasca!

Nota mea pentru reteta:
Karen
Karen 13 Dec 2010, 02:39

Desi  prepar aproape totate retetele,multe le tot repet,scriu comentarii doar daca am intrebari... Acum nu am putut sa nu va felicit pentru dulceata de fetita :) sa fie sanatoasa si sa va umple viata de bucurii!!  

nona
nona nona (nona) 13 Dec 2010, 10:10

buna , am facut aeasta prajitura si este ff buna ! merita sa incercati este usor de facut si rapida , de gust nu mai vb ! bafta multa lena si la mai multe retete. te pup

nona
nona nona (nona) 13 Dec 2010, 10:13

nu am putut sa nu remarc si scumpica e fetita 1 !

marceluta
marcela (marceluta) 13 Dec 2010, 21:11

Sunt fara cuvinte ,superba e putin spus ,sa va traiasca angerasul e frumoasa foc ,multa sanatate|!

Nota mea pentru reteta:
dann
dann 15 Apr 2011, 22:19

Super reteta!! Urmeaza sa o incerc!! Sa-ti traiasca "pricipalul amator"!!!

lena
Elena (lena) 15 Apr 2011, 23:23

Multumesc mult Dann, astept si impresiile de la placinta

crismi
crismi 02 Feb 2012, 20:16

Este o placinta neasteptat de buna, la ce ingrediente are.  O voi face nu numai in zilele de post. ai facut-o si foarte artistic, mi-a placut si modul de asamblare cu acele dungi care formeaza plasa. Chiar e foarte gustoasa.Multumesc pentru reteta

Poza mea pentru reteta:
Dara
Dara 11 Feb 2012, 13:51

Am facut si eu aceasta reteta minunata, si nu ma asteptam din asa putine ingrediente sa iasa un aluat asa de moale bun si modelabil.I-am facut o surpriza mamei mele cu aceasta placinta, deci iti multumesc mult Lena!Ai o fetita tare scumpa, si un urmas tare harnic.D-zeu sa va binecuvanteze!

andreeaiasi
andreeaiasi 06 Oct 2012, 22:50

Lena, ai scris in reteta framantat bine, cat inseamna asta/ cat timp? Eu nu ma pricep la framantat, evit pe cat pot de mult retetele ce implica framantat, prefer prajiturile cu praf de copt.dar arata prea bine si as vrea sa o incerc si eu ..Merci

lena
Elena (lena) andreeaiasi 06 Oct 2012, 23:23

Framantat bine ca orice aluat de acest tip, adica vreo 5 minute, dar nici ca cel de cozonaci. Fara grija incearca-l.

ryana
ryana 26 Nov 2013, 21:13

Am descoperit site-ul de 3 zile si am decis...acest site va fi cartea mea  virtuala de bucate  

Duminica am facut si eu reteta asta, delicioasa.Toata lumea a cerut "bis" drept urmare in acest moment am inca una in cuptor :D

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 26 Nov 2013, 21:36

Ma bucur mult Ryana! Sa aveti spor la gatit si pofta buna!

ryana
ryana 30 Nov 2013, 00:25

din acelasi aluat cornulete si pungulite cu gem de visine :)  o bunatate

ryana
ryana 30 Nov 2013, 00:27

.

Poza mea pentru reteta:
ryana
ryana 30 Nov 2013, 00:28

:)

Poza mea pentru reteta:
olika
olika 10 Dec 2014, 06:08

Salut lena, ai niste retete nemapomenit de guatoase, am vrut sa te intreb in privintza acestei retete pot sa fac shi cu cartofi din acest aluat sau este prea dulce, merci mult mult pentru toate retetele shi indeosebi pentru acestea de post p-u ca sotul meu tine post shi ele tare ma salveaza

lena
Elena (lena) 10 Dec 2014, 16:57

Daca pui doar 1 lingura de zahar in aluat merge facut si cu cartofi, bineinteles.

DiaEmilia
DiaEmilia 10 Mar 2015, 20:12

Buna, foarte interesanta receta, chiar vreau foarte mult s-o incerc, insa intrebarea mea era: apa un pahar jumate- adica 450 ml?

Toate recetele super, nu comentez din rusine, de facut avem buna inspiratie- multumesc Lena

lena
Elena (lena) DiaEmilia 10 Mar 2015, 21:08

Nu, 1 pahar are 250ml, deci 1.5 pah ar fi 375ml.

DiaEmilia
DiaEmilia 10 Mar 2015, 22:52

Multumesc, esti o scumpete! Acum pun placinta in cuptor! Multumesc!

Ioana Mihalache
Ioana Mihalache 12 Dec 2015, 20:12

Multumim pentru toate retetele, sa va dea Dumnezeu sanatate! Sus, la ingrediente ati scris un pahar de 300 ml, iar la comentarii ati scris ca trebuie un pahar de 250 ml. De care folosim pana la urma? Multumesc mult, sa aveti seara linistita!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ioana Mihalache 12 Dec 2015, 21:50

Da, puneti 300 ml, cum amscris la ingrediente, am gresit in comentariu :)

ghiata941
ghiata stefan (ghiata941) 10 Aug 2016, 09:20

Buna ziua! Dupa decongelare, cum se foloseste aluatul daca vreau sa fac tot placinta cu mere ?

lena
Elena (lena) ghiata stefan (ghiata941) 12 Aug 2016, 09:10

Dupa decongelare faceti la fel, important sa se decongelee bine si sa se incalzeasca alutul. Framantati cu un pic de faina, lasati 10 min la odihnit si modelati placinta.

ip2891
ip (ip2891) 30 Mar 2022, 16:48

Am facut si eu reteta, a iesit super bine, atat ca nu a crescut pe cat ma asteptam(am folosit faina 650 si era si cam veche) dar a fost foarte buna si chiar arata ca la cofetarii

Ce ma intereseaza este daca pot folosii si mere scazute deja pe care le am la congelator ( adica nu proaspat rase)
Si, ce alte umpluturi merg
Recomand






 

lena
Elena (lena) ip (ip2891) 30 Mar 2022, 17:47

Sigur se pot folosi mere din congelator, in rest se poate face cu orice alte fructe, gem, nutella, branza, etc.

ip2891
ip (ip2891) Elena (lena) 06 May 2022, 12:50

A iesit si cu cele congelate la fel de bine. Eu m facut si cu drojdie instant si cu proaspata, si cu fine 650 si cu 000 si cu amestec (asta a iesit cel mai bine). Este foarte buna reteta, usor de facut si buna

ip2891
ip (ip2891) Elena (lena) 06 May 2022, 12:51

O umplutura de ciuperci pt ea aveti? (am vazut reteta celalta dar vreau de post)

lena
Elena (lena) ip (ip2891) 07 May 2022, 13:36

Nu am, dar orice ciuperci calite cu putina ceapa sunt bune aici.😉

ip2891
ip (ip2891) Elena (lena) 08 May 2022, 13:42

Am sa incerc, poate chiar sa adaug ceva spanac de gradina :P