Placinta cu mere de post

Ma gandeam acum cand puneam titlul retetei, cum sa-l fac mai sugestiv - pentru ca mi se pare prea putin spus "Placinta cu mere.." si daca mai zic ca este de post sigur majoritatea sunt sceptici.... Dupa mine, as numi-o " Placinta cu mere cu aluat pufos si moale, frageda si aromata " - dar am zis ca va uitati si mai jos de titlu, si poza feliei va convinge sa vedeti mai jos descrierea.

Placinta este inspirata din bucataria ruseasca (este reteta de la o manastire), acolo placintele cu mere se fac cu aluat dospit si se numesc "Pirog". Impresionant este aluatul, banal de simplu dar foarte potrivit, moale, pufos si placut de lucrat. Gustul placintei este deosebit - aluatul moale si fraged, un pic pufos, merele aromate.... combinatie perfecta.

Din cantitatile de mai jos de aluat eu am facut o placinta cu mere si 2 cozonaci, deci aveti grija la proportii daca vreti sa faceti doar placinta - micsorati cantitatile minim in jumatate. Promit luni sa va arat si cozonacii din acest aluat, foarte buni si moi.

Asa, am si uitat sa spun - placinta nici nu zici ca este de post, eu o voi face neaparat si asa cand am chef de placinta buna, este si mai buna decat orice placinta simpla cu mere.

Ingrediente
Apa
1.5 pahare
pahar de 300ml
Zahar
0.5 pahare
plus 100g pentru mere
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Faina alba calitate superioara
1 kg
Drojdie proaspata
25 g
Mere
4 buc
Scortisoara
0.25 lingurite
optional
Pasi de urmat
Pas 1

Deci cum am spus, voi da proportiile asa cum le-am facut, desi iese mai mult aluat cat pt o placinta - va las pe voi sau sa faceti mai putin aluat (respectand proportiile) sau sa mai faceti ceva cu restul de aluat - este foarte bun pentru orice coptura de post.

Amestecati apa calda cu zaharul (0.5 pahar) si sarea.

Placinta cu mere de post - Pas 1
Pas 2

Adaugati drojdia si amestecati pana se dizolva.

Placinta cu mere de post - Pas 2
Pas 3

Apoi urmeaza uleiul. il amestecati putin.

Placinta cu mere de post - Pas 3
Pas 4

Acum adaugati faina, amestecati bine totul si framantati aluatul. Aici puteti sa lucrati sau cu mainile sau si mai repede in masina de facut paine la regimul de framantare aluat (pt Pasta).

Placinta cu mere de post - Pas 4
Pas 5

Aluatul framantat bine il puneti intr-un bol uns cu ulei, ungeti si aluatul deasupra cu ulei, acoperiti bolul cu o folie sau prosop si lasati la cald sa dospeasca.

Placinta cu mere de post - Pas 5
Pas 6

Dupa ce s-a ridicat bine, il mai framantati o data pe masa.

Placinta cu mere de post - Pas 6
Pas 7

Iarasi il puneti la dospit, uns cu ulei si acoperit.

Placinta cu mere de post - Pas 7
Pas 8

Dupa ce a crescut, il portionati in jumatate, daca ati facut intreaga cantitate din reteta - din una faceti placinta, cealalta puteti s-o congelati sau sa faceti cozonac sau cornuri de post.

Jumatatea de aluat pt placinta o mai impartiti in 2 (una un pic mai mare decat cealalta) si faceti 2 bile de aluat. Le lasati 10 min sa se odihneasca.

Placinta cu mere de post - Pas 8
Pas 9

Bila cea mai mare de aluat o intindeti intr-o foaie subtire, de 5mm - o puneti intr-o tava mai adanca de placinta asa ca sa iasa un pic bordurile inafara - cam 1.5-2 cm. Resturile care mai sunt in plus fata de acei 1.5-2 cm puteti sa le taiati cu un cutit sau foarfeca. Lasati tava deoparte si pana mai creste putin blatul vom face umplutura cu mere.

Placinta cu mere de post - Pas 9
Pas 10

Merele se dau prin razatoare (nu le-am curatat de coaja, doar de cotor) se aduaga zaharul si dupa preferinta putina scortisoara si suc de lamaie. Amestecati-le bine.

Placinta cu mere de post - Pas 10
Pas 11

Puneti merele peste blat, aveti grija sa le scurgeti bine de sucul care il lasa. Bordurile care erau inafara le intindeti usor cu degetele si le puneti un pic peste marginea placintei - vedeti ca in poza.

Placinta cu mere de post - Pas 11
Pas 12

Cealalta bila de aluat ramasa o intindeti intr-o foaie subtire de 5 mm si cu un cutit sau taietor de pizza taiati dungi subtiri de aluat pentru a face partea de deasupra a placintei.

Placinta cu mere de post - Pas 12
Pas 13

Faceti din acele dungi de aluat plasa de deasupra placintei. Lasati placinta 15-20 de min sa se odihneasca, in acest timp incalziti cuptorul la 180 grade.

Placinta cu mere de post - Pas 13
Pas 14

Dupa acest timp, ungeti placinta cu ulei sau  o infuzie de ceai negru, indulcita f.f. bine - cam la 100ml de ceai 2 linguri de zahar. Este optional pentru a face sa se rumeneasca placinta mai frumos - in mod clasic se unge cu oua, in post se unge cu infuzie de ceai sau ulei.

Puneti placinta la cuptor la 180-200 de grade, cand se rumeneste faceti focul mai mic si mai lasati 15 min - aproximativ la 150 grade.

Placinta cu mere de post - Pas 14
Pas 15

Dupa ce o scoateti se mai unge o data cu infuzie de ceai pe toata suprafata.

Placinta cu mere de post - Pas 15
Pas 16

Apoi o acoperiti si lasati sa sa racoreasca bine(perfect ar fi s-o lasati vreo 4-5 ore sa se raceasca bine aluatul, dar este delicioasa si calda).

Se serveste cu orice va place, cred ca aici nu este cazul sa va scriu instructiuni de mancare a unei placinte cu mere :)

Pofta Buna!

Placinta cu mere de post - Pas 16
Pas 17

Si aici poza cu principalul amator si degustator de placinta cu mere, a contribuit si ea la proces :)

Placinta cu mere de post - Pas 17

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min