Plăcintă cu mere de post

Mă gândeam acum când puneam titlul rețetei, cum să-l fac mai sugestiv - pentru că mi se pare prea puțin spus "Plăcintă cu mere.." și dacă mai zic ca este de post sigur majoritatea sunt sceptici.... După mine, aș numi-o "Plăcintă cu mere cu aluat pufos și moale, fragedă și aromată" - dar am zis că vă uitați și mai jos de titlu, și poza feliei vă convinge să vedeți mai jos descrierea.

Plăcinta este inspirată din bucătăria rusească (este rețetă de la o mănăstire), acolo plăcintele cu mere se fac cu aluat dospit și se numesc "Pirog". Impresionant este aluatul, banal de simplu dar foarte potrivit, moale, pufos și plăcut de lucrat. Gustul plăcintei este deosebit - aluatul moale și fraged, un pic pufos, merele aromate.... combinație perfectă.

Din cantitățile de mai jos de aluat eu am făcut o plăcintă cu mere și 2 cozonaci, deci aveți grijă la proporții dacă vreți să faceți doar plăcintă - micșorați cantitățile minim în jumătate. Promit luni să vă arăt și cozonacii din acest aluat, foarte buni și moi.

Așa, am și uitat să spun - plăcinta nici nu zici că este de post, eu o voi face neapărat și așa când am chef de plăcintă bună, este și mai bună decât orice plăcintă simplă cu mere.

Ingrediente
Apă
1.5 pahare
pahar de 300ml
Zahăr
0.5 pahare
plus 100g pentru mere
Sare
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Ulei de floarea-soarelui
3 linguri
   
Făină albă calitate superioară
1 kg
   
Drojdie proaspătă
25 g
   
Mere
4 buc
   
Scorțișoară
0.25 lingurite
optional
Pași de urmat
Pas 1

Deci cum am spus, voi da proporțiile așa cum le-am făcut, deși iese mai mult aluat cât pentru o plăcintă - vă las pe voi sau să faceți mai puțin aluat (respectând proporțiile) sau să mai faceți ceva cu restul de aluat - este foarte bun pentru orice coptură de post.

Amestecați apa caldă cu zahărul (0.5 pahar) și sarea.

Plăcintă cu mere de post - Pas 1
Pas 2

Adăugați drojdia și amestecați până se dizolvă.

Plăcintă cu mere de post - Pas 2
Pas 3

Apoi urmează uleiul. Îl amestecați puțin.

Plăcintă cu mere de post - Pas 3
Pas 4

Acum adăugați făina, amestecați bine totul și frământați aluatul. Aici puteți să lucrați sau cu mâinile sau și mai repede în mașina de făcut pâine la regimul de frământare aluat (pentru Paste).

Plăcintă cu mere de post - Pas 4
Pas 5

Aluatul frământat bine îl puneți într-un bol uns cu ulei, ungeți și aluatul deasupra cu ulei, acoperiți bolul cu o folie sau prosop și lăsați la cald să dospească.

Plăcintă cu mere de post - Pas 5
Pas 6

După ce s-a ridicat bine, îl mai frământați o dată pe masă.

Plăcintă cu mere de post - Pas 6
Pas 7

Iar îl puneți la dospit, uns cu ulei și acoperit.

Plăcintă cu mere de post - Pas 7
Pas 8

După ce a crescut, îl porționați în jumătate, dacă ați făcut întreaga cantitate din rețetă - din una faceți plăcinta, cealaltă puteți s-o congelați sau să faceți cozonac sau cornuri de post.

Jumătatea de aluat pentru plăcintă o mai împărțiți în 2 (una un pic mai mare decât cealaltă) și faceți 2 bile de aluat. Le lăsați 10 minute să se odihnească.

Plăcintă cu mere de post - Pas 8
Pas 9

Bila cea mai mare de aluat o întindeți într-o foaie subțire, de 5mm - o puneți într-o tavă mai adâncă de plăcintă așa ca să iasă un pic bordurile în afară - cam 1.5-2 cm. Resturile care mai sunt în plus față de acei 1.5-2 cm puteți să le tăiați cu un cuțit sau foarfecă. Lăsați tava deoparte și până mai crește puțin blatul vom face umplutura cu mere.

Plăcintă cu mere de post - Pas 9
Pas 10

Merele se dau prin răzătoare (nu le-am curățat de coajă, doar de cotor) se adaugă zahărul și după preferință puțină scorțișoară și suc de lămâie. Amestecați-le bine.

Plăcintă cu mere de post - Pas 10
Pas 11

Puneți merele peste blat, aveți grijă să le scurgeți bine de sucul care îl lasă. Bordurile care erau în afară le întindeți ușor cu degetele și le puneți un pic peste marginea plăcintei - vedeți ca în poză.

Plăcintă cu mere de post - Pas 11
Pas 12

Cealaltă bilă de aluat rămasă o întindeți într-o foaie subțire de 5 mm și cu un cuțit sau tăietor de pizza tăiați dungi subțiri de aluat pentru a face partea de deasupra a plăcintei.

Plăcintă cu mere de post - Pas 12
Pas 13

Faceți din acele dungi de aluat plasă de deasupra plăcintei. Lăsați plăcinta 15-20 de minute să se odihnească, în acest timp încălziți cuptorul la 180 grade.

Plăcintă cu mere de post - Pas 13
Pas 14

După acest timp, ungeți plăcinta cu ulei sau o infuzie de ceai negru, îndulcită foarte bine - cam la 100ml de ceai 2 linguri de zahăr. Este opțional pentru a face să se rumenească plăcinta mai frumos - în mod clasic se unge cu ouă, în post se unge cu infuzie de ceai sau ulei.

Puneți plăcinta la cuptor la 180-200 de grade, când se rumenește faceți focul mai mic și mai lăsați 15 minute - aproximativ la 150 grade.

Plăcintă cu mere de post - Pas 14
Pas 15

După ce o scoateți se mai unge o dată cu infuzie de ceai pe toată suprafața.

Plăcintă cu mere de post - Pas 15
Pas 16

Apoi o acoperiți și lăsați să se răcorească bine (perfect ar fi s-o lăsați vreo 4-5 ore să se răcească bine aluatul, dar este delicioasă și caldă).

Se servește cu orice vă place, cred că aici nu este cazul să vă scriu instrucțiuni de mâncare a unei plăcinte cu mere :)

Poftă Bună!

Plăcintă cu mere de post - Pas 16
Pas 17

Și aici poza cu principalul amator și degustător de plăcintă cu mere, a contribuit și ea la proces :)

Plăcintă cu mere de post - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Sursă: gotovim-doma.ru