Cozonac de post

După ce am făcut plăcintă cu mere de post mi-a rămas o bucată de aluat, am zis într-o glumă hai să încerc să fac cozonac din ea. Bineînțeles că nu aveam ingrediente pentru umplutură și am făcut după metoda mamei mele - cu scorțișoară și zahăr. Am fost foarte surprinsă de rezultat - mi-a ieșit un cozonac foarte pufos, aromat și fraged.

Am zis să fac acum și cozonac cu umplutură de nuci+mac+cacao - rezultatul a fost la fel de bun.

O singură remarcă, pentru a avea un cozonac pufos și bun, în primul rând să-l lăsați să crească bine înainte de a-l pune în cuptor; și a doua chestie - după ce îl scoateți să-l lăsați să se răcească f.bine, chiar o noapte ar fi perfect. Eu le fac seara și le tai abia a 2-a zi dimineața.

Atenție! Nu voi da aici pașii de preparare a aluatului, îl găsiți la Rețeta de plăcintă cu mere de post. Jumătate din acele ingrediente pentru aluat vă ajung pentru a face 2 cozonaci medii.

Ingrediente
Mac
100 g
îl măcinați prin râșnița de cafea
Nuci
1 pahar
de 250ml
Cacao pudră
3 linguri
   
Zahăr pudră
150 g
puneți după gust, vă recomand să faceți mai dulce umplutura
Rahat pentru cozonaci
100 g
   
Scorțișoară
1 lingura
pentru umplutura de scorțișoară
Zahăr
6 linguri
pentru umplutura de scorțișoară
Infuzie dulce de ceai negru
100 ml
pentru a se rumeni mai frumos
Pași de urmat
Pas 1

Preparați aluatul după Rețeta de plăcintă cu mere de post. Aveți grijă la cantități, jumătate din acele ingrediente vă ajung pentru 2 cozonaci medii.

Deci ați luat jumătate din acel aluat și îl împărțiți în 2 bile egale - fiecare pentru un cozonac.

Apoi le mai împărțiți încă în 2 bile - în total vor fi 4 mai mici. Le frământați puțin și lăsați 10 min să se odihnească.

Cozonac de post - Pas 1
Pas 2

În acest timp se pregătește umplutura de cacao.

Macul se macină uscat prin râșnița de cafea, sau printr-o râșniță specială pt mac și nuci.

Oricum, dacă nu aveți mac, puneți cantitate dublă de nucă.

Cozonac de post - Pas 2
Pas 3

Nucile se mărunțesc bine și se adaugă la mac.

Cozonac de post - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați cacao și zahăr pudră, amestecați bine toate ingredientele.

Cozonac de post - Pas 4
Pas 5

Și ultimul pas aici, adăugați câte puțină apă caldă și amestecați până vă iese umplutura ca o cremă mai groasă. Aveți grijă să nu turnați multă apă din prima, ca să nu fie prea lichidă crema.

Cozonac de post - Pas 5
Pas 6

Întindeți una din cele 4 bile de aluat într-o foaie subțire ovală sau dreptunghiulară. Ungeți foaia cu câteva linguri de cremă de cacao (aveți grijă să nu fie prea multă, va face cozonacul mai greu pe multă umplutură).

Tăiați rahatul felii subțiri și îl puneți peste umplutura de cacao și rulați foaia de aluat.

Cozonac de post - Pas 6
Pas 7

În așa fel faceți 2 rulade de aluat cu cremă de cacao. Le împletiți între ele pentru a forma un cozonac frumos.

Cozonac de post - Pas 7
Pas 8

Pentru a face cozonacul cu scorțișoară - întindeți foile de aluat în formă ovală. Presărați câte jumătate de lingură de scorțișoară pe foaie și câte 3 linguri de zahăr pe fiecare. Cu degetele uniformizați și amestecați puțin scorțișoara cu zahăr. Apoi rulați foaia - în așa fel faceți 2 rulade și le împletiți între ele pentru a forma cozonacul.

După mine acesta a fost mai aromat și mai pufos, pentru că umplutura mai multă de obicei mai ține de creșterea cozonacului. Aici ingredientele sunt puține, dar foarte potrivite.

Cozonac de post - Pas 8
Pas 9

Cozonacii astfel formați le puneți în tăvi de chec/cozonac unse cu puțin ulei. Le puneți la un loc cald și ferit de curenți de aer să crească bine. Ar trebui să-și dubleze volumul înainte să le puneți la cuptor.

Cozonac de post - Pas 9
Pas 10

După ce au crescut le ungeți cu infuzia dulce de ceai negru, pentru a se rumeni uniform și frumos.

Le dați la cuptor la 180-200 de grade. Când se rumenesc, scădeți temperatura cuptorului (aproximativ 150 grade) și mai lăsați 15 min să se coacă bine cozonacii.

Cozonac de post - Pas 10
Pas 11

După ce s-au copt îi scoateți din cuptor, le ungeți din nou cu infuzie de ceai și lăsați 10-15 min în tăvi.

Cozonac de post - Pas 11
Pas 12

Apoi le scoateți atent din tavă, puneți pe un fund și acoperiți cu un prosop până se răcesc complet - perfect este să le lăsați 8-10 ore, de obicei le fac seara și dimineața le tai.

Cozonac de post - Pas 12
Pas 13

Aici o secțiune de la cozonacul cu scorțișoară.

Cozonac de post - Pas 13
Pas 14

Și aici alta de la cel cu cacao, nucă și mac.

Merg perfect cu lapte, ceai, sau altă băutură preferată.

Poftă Bună!

Cozonac de post - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (2 cozonaci medii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min